Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή Κοντονή για Μητσοτάκη και Κουφοντίνα: Ζητάτε εξηγήσεις για το δικό σας νόμο

Οργή Κοντονή για Μητσοτάκη και Κουφοντίνα: Ζητάτε εξηγήσεις για το δικό σας νόμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Κουφοντίνας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Σταύρος Κοντονής,

Οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση υπήρξε στη Βουλή όταν η ΝΔ δια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη απαίτησε από την κυβέρνηση παρέμβαση για να μην πάρει άδεια από τα φυλακές ο Κουφοντίνας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τόνισε ότι εφαρμόσθηκε ο νόμος της ΝΔ. «Λέτε δύο επικίνδυνα πράγματα: α) να ληφθούν υπόψη για τον συγκεκριμένο κρατούμενο προϋποθέσεις που δεν διαλαμβάνονται στο νόμο και β) αυτές οι προϋποθέσεις έχουν κριθεί ότι είναι παράνομες» είπε και υπογράμμισε: «ελπίζω ο συγκεκριμένος κρατούμενος να έχει μετανιώσει για το κακό που έκανε στα θύματα και τους οικογένειές του στους ανθρώπους που στρατολογούσε και το κακό που έκανε στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Οι πράξεις του παραμένουν ειδεχθείς και δεν επανακρίνονται».

Ο Στ. Κοντονής ξεκαθάρισε ότι «ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται. Δεν επανακρίνεται η καταδίκη του. Οι πράξεις του κρίθηκαν και καταδικάσθηκαν. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε ανοχή για οτιδήποτε.

Κ. Μητσοτάκης: Προσοχή στους συμβολισμούς

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε παρέμβασή του είχε υποστηρίξει ότι «η ουσιαστική προϋπόθεση για να πάρει άδεια ο Κουφοντίνας είναι να έχει δείξει μεταμέλεια συμμόρφωση και διάθεση ουσιαστικής ένταξης. Στην περίπτωση του Κουφοντίνα δεν υπάρχει. Δηλώνει αμετανόητος και λειτουργεί μέσα από τη φυλακή ως καθοδηγητής μίας νέας γενιάς τρομοκρατών. Δείχνει η συμπεριφορά του άνθρωπο που θέλει να επανενταχθεί στην κοινωνία;». Εκτίμησε ότι η απόφαση λαμβάνεται «στην χειρότερη δυνατή συγκυρία την ώρα που η οργανωμένη βία και τρομοκρατία είναι σε έξαρση. Την ώρα που δημιουργείται στα Εξάρχεια νέα γενιά τρομοκρατών με διασυνδέσεις με το ποινικό έγκλημα».

Ο Κ. Μητσοτάκης συνέδεσε τον Κουφοντίνα με μία «νέα γενιά της τρομοκρατίας» και με τον Ρουβίκωνα. «Πως χαρακτήρισε ο αρχηγός του Ρουβίκωνα τον Κουφοντίνα; Ως τον μεγαλύτερο Έλληνα επαναστάτη. Έχουμε τρελαθεί τελείως εδώ πέρα; Ως πότε θα αγνοείτε τους συμβολισμούς πίσω από κάθε πράξη και κάθε λόγο; Κανείς δεν έπιασε απευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά και μετά φτάνεις στο καλάσνικοφ» υπογράμμισε και ρώτησε: «τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τους Ρουβίκωνες να εγκωμιάζει τον Κουφοντίνα και να επικρίνει πρυτάνεις που ζητούν την συνδρομή της Αστυνομίας;». Αφού ανέφερε ονομαστικά όλα τα θύματα της 17Ν (πλην του Μάλιου) ο Κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας «η δημοκρατία αμύνεται. Ανεκτική δημοκρατία ναι. Αδύναμη όχι. Ανοχή σε όσους δηλώνουν εχθροί της πρέπει να είναι μηδενική. Οφείλουμε να φωνάξουμε βροντερά ένα δυνατό «ως εδώ»».

«Ο κρατούμενος αυτός έχει καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία σε ένα κράτος δικαίου λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοί έναντι πάντων. Ο Μητσοτάκης είπε ότι για κάποιους δεν πρέπει να ισχύει ο νόμος» ξεκίνησε να απαντήσει ο Στ. Κοντονής για να τον διακόψει η Ντ. Μπακογιάννη με ένα υβριστικό χαρακτηρισμό.

Ο υπουργός συνέχισε επισημαίνοντας πως «είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε με μία απόφαση θα πρέπει να δούμε αν η απόφαση κινείται στο πλαίσιο του νόμου. Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει έχει ψηφιστεί το 1989 αναθεωρήθηκε το 1999 και έκανε και η ΝΔ κάποιες τροποποιήσεις προβλέποντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει άδεια χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εντεταλμένου εισαγγελέα. Αλλάξαμε εμείς κάτι; Απολύτως τίποτα».

Πάλι η Ντ. Μποακογιάννη αντέδρασε και ο Στ. Κοντονής της επεσήμανε ότι «δεν ξέρετε το νόμο και πετάγεστε. Γελοιοποιείστε».

«Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο που ψήφισε η ΝΔ χωρίς καμία αλλαγή από τον ΣΥΡΙΖΑ το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχθηκε πιέσεις και διαμαρτυρίες να αρθεί το βέτο του εισαγγελέα δεν άλλαξε την ρύθμιση. Παρέμεινε αυτό που η ΝΔ είχε ψηφίσει» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε: «το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα με πρώτο και καλύτερο τον αντιεισαγγελέα που προΐσταται ο οποίος έως τώρα δεν συμφωνούσε. Στοιχείο ενός κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Διαφορετικά δεν έχουμε κράτος δικαίου αλλά θα μπορεί ο καθένας που έχει περάσει στη ζωή του να εξαιρεί».

Ζητούνται εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση; Αυτό ξεπερνά τα όρια. Την απόφαση πήρε ένα όργανο που η ΝΔ νομοθέτησε για να αποδίδει δικαιοσύνη.

«Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα έπρεπε να πάρει άδεια γιατί δεν έχει μετανοήσει. Αν θεωρείτε ότι η παροχή αδείας έχει να κάνει με τις αντιλήψεις του σας λέμε ότι βρίσκεστε εκτός πλαισίου. Στον πολιτισμένο κόσμο ο νόμος καταδικάζει πράξεις όχι αντιλήψεις» επεσήμανε ο Στ. Κοντονής και πρόσθεσε: «κάνει εντύπωση πως ενώ δεν το προβλέπει ο νόμος της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο να έχει μετανοήσει. Πέραν του ότι είναι απαράδεκτο υπάρχουν και αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών. Ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2008 – πάλι επί κυβέρνησης της ΝΔ – είχε αναφέρει ότι η απαίτηση μετάνοιας του κρατουμένου δεν είναι νόμιμη. Μπαίνετε σε κατήφορο»

«Ας μην φεύγουμε από εδώ με ένα λόγο λαϊκιστικό και εκφοβιστικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Αν το έχετε αποφασίσει είναι δικαίωμά σας» κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ντ. Μπακογιάννη: Συλλογικότητες Ρουβίκωνες είναι ένα και το αυτό

«Καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα. Η παρουσία σας προβλημάτισε διότι το να παριστάνετε ότι δεεν ξέρετε δεν είναι σοβαρό. Είμαι μία απλή βουλευτής που αναρωτιέται τι άλλαξε από τότε που ο Κουφοντίνας ζητούσε άδεια και δεν του έδιναν; Δεν ήταν ο ίδιος νόμος; Δεν είχε βγάλει το βιβλίο που έλεγε πως το βράδυ που δολοφόνησε πισώπλατα τον Μπακογιάννη είχε πάει να διασκεδάσει;» απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη και υποστήριξε πως «όταν το θέμα αφορά άλλους είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε λόγους. Ο Μπρεχτ είχε πει ότι κάποτε μιλούσαμε για τους άλλους και δεν αφορούσε αλλά κάποια στιγμή μιλάγαμε για εμάς και καταλάβαμε τι είχε γίνει».

«Με ενοχλεί η επιλεκτική ευαισθησία. Όταν βγήκε η απόφαση για τη Ηριάννα την ωκαταδικάσατε. Δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε διότι όλο το παρεάκι συλλογικότητες και Ρουβίκωνες είναι ένα και το αυτό. Όταν πρόκειται να καταδικάσετε ένα δολοφόνο που σκότωσε 11 ανθρώπους κρύβεστε. Αίσχος!» ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη.

«Λυπάμαι. Εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαραστάτες σε τέτοιες καταστάσεις. Καταδικάζαμε πάντα αυτές τις ενέργειες και τα ειδεχθή εγκλήματα. Λέτε ψέματα ότι υποστηρίζουμε ενέργειες άλλων των οποίων έχουμε πέσει θύματα. Αυτοί οι κύριοι ήρθαν στο σπίτι μου και στο σπίτι του Παρασκευόπουλου και ζητούσαν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο αλλά δεν στέρξαμε» της απάντησε ο Στ. Κοντονής.

Σχετικά άρθρα