Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Περιμένοντας για πολύ καιρό στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ χάσαμε την πυξίδα

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Περιμένοντας για πολύ καιρό στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ χάσαμε την πυξίδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Μάθιου Νίμιτς, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, στο “Ονοματολογικό” όπως το λέμε εμείς στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του πολυεθνικού κρατιδίου, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στα Σκόπια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ είπε ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα υπάρξει συνάντηση του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της χώρας του.

Σημείωσε ότι «βρισκόμαστε κοντά στην επιβεβαίωση της ημερομηνίας της συνάντησης» και ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το γραφείο του Νίμιτς. Πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται επίσκεψη του Προσωπικού Απεσταλμένου στην περιοχή.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αναπληρωτή Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, ότι υπάρχει περισσότερη διάθεση από ποτέ στις δύο χώρες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο Ντιμιτρόφ, ανάφερε ότι υπάρχει προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θετικότερου κλίματος, κάτι που, όπως είπε, οφείλεται στα διδάγματα που αντλήθηκαν από την μακρά παραμονή της ΠΓΔΜ στον προθάλαμο της ΕΕ.

«Θα ήθελα σε αυτή τη διαδικασία, πέρα από όμορφα λόγια, να υπάρχουν και εποικοδομητικές θέσεις», ανέφερε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε ότι η πορεία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ βρέθηκε για πολύ καιρό σε στασιμότητα, μεταξύ άλλων και εξαιτίας ζητημάτων που ανέκυψαν και αποτέλεσαν από μόνα τους εμπόδιο, «πέρα από το ζήτημα της ονομασίας, ή χτίζοντας πάνω στο εμπόδιο του θέματος της ονομασίας».

Ως τέτοια ζητήματα ανέφερε τη δημοκρατία, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και την ελευθερία των ΜΜΕ.

Πρόσθεσε ότι με την πολιτική αλλαγή που συντελείται στα Σκόπια γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια για την εξάλειψη αυτών των εμποδίων.

«Υπάρχει ένα ξεκάθαρο δίδαγμα, που αφορά το τι συμβαίνει όταν μία υποψήφια προς ένταξη χώρα μείνει για μεγάλο διάστημα στην αίθουσα αναμονής. Είναι πιθανόν να χάσει την πυξίδα. Αυτό μας συνέβη. Εξ’ ου το γεγονός ότι εδώ υπάρχει μία πολιτική βούληση, μία αισιοδοξία ότι θα εξαχθούν διδάγματα και θα ανοίξουν οι πόρτες, ενώ εκεί υπάρχουν παρόμοια ενθαρρυντικά μηνύματα», είπε ο Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στην δήλωση του Αναπληρωτή Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Επίσης, ο Ντιμιτρόφ είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, στο περιθώριο της τετραμερούς υπουργικής συνάντησης της Θεσσαλονίκης (5/10/2017) συζήτησαν την ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς που οι δύο χώρες έχουν παρόμοια ή ίδια συμφέροντα –ΜΚΟ, ακαδημαϊκός τομέας, πανεπιστήμια, αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών κλπ– έτσι ώστε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα, το οποίο θα βοηθήσει στους τομείς που οι δύο χώρες έχουν προφανείς διαφορές, όπως είναι το θέμα του ονόματος.

Τέλος, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής που ακολουθούν τα Σκόπια είναι να αφαιρέσουν επιχειρήματα από εκείνους που επιθυμούν «να συνεχιστεί η παρεμπόδιση της ευρωπαϊκής τους πορείας».

Πρόσθεσε ότι η διαφορά της σημερινής εξωτερικής πολιτικής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας με την προηγούμενη είναι ότι η προηγούμενη προσέφερε επιχειρήματα «σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα να ανοίξουν οι πόρτες για τη χώρα».

Σχετικά άρθρα