Ήρθε με “φούρια” στην Αθήνα την Πέμπτη για να συναντηθεί πρωτίστως με τον Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου, αλλά τελικά είδε τον ομόλογό του Γιάννη Δραγασάκη, αφού κύριος σκοπός του ταξιδιού του ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας.
Όπως είναι αυτονόητο κανένας Πρωθυπουργός δεν έχει στα καθήκοντα του τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες. Αυτό είναι έργο των υφισταμένων του αρμοδίων Υπουργών.
Ο 45χρονος Χακάν Τσαβούσογλου, που γεννήθηκε Έλληνας πολίτης στην Κομοτηνή, δεν έχει τη φήμη του μετριοπαθούς.
Ερχόμενος όμως στην Αθήνα, για πρώτη φορά στη ζωή του ως προπομπός του Ταγίπ Ερντογάν, δεν άργησε να εγκλιματιστεί στο ήρεμο ευρωπαϊκό περιβάλλον που δεν σηκώνει τις “κορώνες” έντασης που συνηθίζονται στην Ανατολία.
Με τον Γιάννη Δραγασάκη συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και το Προσφυγικό.
Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος του επεσήμανε ότι ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στις σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών, η συμφωνία για το Προσφυγικό είναι κάτι ανεξάρτητο και πρέπει να διατηρηθεί.
Ο Χακάν Τσαβούσογλου είχε γεύμα εργασίας με τον Νίκο Κοτζιά. “Από Τσαβούσογλου σε Τσαβούσογλου είμαι”, είπε χαριτολογώντας ο Νίκος Κοτζιάς υποδεχόμενος τον νεαρό Τούρκο Αντιπρόεδρο.
Μάλιστα, για να σπάσει ο πάγος, ο Χακάν Τσαβούσογλου “θυμήθηκε” στις δημοσιοσχετίστικες κουβέντες τα ελληνικά του. Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας μιλούσε τουρκικά.
Όπως “ακτινογραφήθηκε” από τη δική μας πλευρά, καταλαβαίνει καλύτερα τη γλώσσα μας από ό,τι τη μιλάει.
Ήταν επίσης και κάπως “σφιγμένος” στην αρχή, αλλά -όπως προαναφέραμε- το ευρωπαϊκό κλίμα επέδρασε θετικά πάνω του.
Με τον Νίκο Κοτζιά συζήτησαν την προετοιμασία του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη και την επίσκεψη Ερντογάν.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε αυτό που είχε πει και στην Άγκυρα, ότι είναι καλό να πέσουν οι τόνοι για να διευκολυνθεί η επίσκεψη και ο Χακάν Τσαβούσογλου έδειξε να το συμμερίζεται.
Ο Χακάν Τσαβούσογλου είδε και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Όπως σχολιάστηκε εύστοχα, η συνάντηση των δύο ανδρών είχε ένα έντονο συμβολισμό. Ένας Έλληνας υπουργός γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη με έναν Τούρκο υπουργό γεννημένο στη δυτική Θράκη.
“Οι σχέσεις των δύο λαών μας είναι πιο σύνθετες από ό,τι και εμείς οι ίδιοι νομίζουμε”, σχολίασε στο TRIBUNE υψηλά ιστάμενη πηγή, τονίζοντας πως “ούτε η ιστορία, ούτε η διπλωματία, είναι ποδόσφαιρο”.
Αφού ο Χακάν Τσαβούσογλου ολοκλήρωσε τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του στην Αθήνα μετέβη στη Θράκη για συναντήσεις με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας.
Πιθανότερες ημερομηνίες για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα είναι οι 7-8 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές μας ο Τούρκος Πρόεδρος θα ακολουθήσει κανονικά το προβλεπόμενο πρόγραμμα από το πρωτόκολλο, αλλά μάλλον δεν θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα για λόγους ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται πως ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα.
Διπλωματικές πηγές τόνισαν στο TRIBUNE ότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει μόνο ένα ζήτημα να επιλύσει, το τουρκικό.
Τα άλλα που μας “απασχολούν” με ορισμένους από τους Βαλκάνιους γείτονές μας, όσο κι εάν είναι ενοχλητικά διότι σφετερίζονται ζητήματα της ιστορίας και της ταυτότητάς μας ή προβάλλουν αδιέξοδους αλυτρωτισμούς, δεν αποτελούν κάποια υπαρκτή απειλή.
Όπως μας έκαναν σαφές, “η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει τόσο τη “σκληρή” όσο και την “ήπια” ισχύ στη βαλκανική. Η Ελλάδα είναι ο πυλώνας σταθερότητας, ο προμαχώνας, πράγμα που δεν πρόκειται να αλλάξει”. Από την άλλη, συνέχισαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, “σε ό,τι αφορά την Τουρκία εκεί έχουμε σοβαρά ζητήματα, τα οποία οφείλουμε να συζητήσουμε τώρα και να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, εάν επιλύονται, γιατί ίσως σε δέκα χρόνια από σήμερα είναι αργά”. “Το ΥΠΕΞ είναι υποχρεωμένο να μιλά για να μην αναγκαστεί να μιλήσει το ΥΕΘΑ”, όπως μας τόνισαν με νόημα.