Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Έκαψε” το σύμπαν η γραμματέας του Χριστοφοράκου – Αυτοί πήραν δώρα από τη Siemens

“Έκαψε” το σύμπαν η γραμματέας του Χριστοφοράκου – Αυτοί πήραν δώρα από τη Siemens
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άκης Τσοχατζόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Γερμανία, Διαφθορά, Θεόδωρος Τσουκάτος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Μαρέβα Μητσοτάκη, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Πολιτική Άνοιξη, Σκάνδαλο, Τάσος Μαντέλης,

Για τις δωρεές της Siemens σε πολιτικά κόμματα, αλλά και τις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Siemens η πρώην γραμματέας του Αικατερίνη Τσακάλου.

Η μάρτυρας, η οποία έχει καταθέσει στο στάδιο της ανάκρισης αλλά και ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της για χορηγίες της Siemens προς πολιτικά κόμματα – “ προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές”, όπως μου είχε πει ο Χριστοφοράκος-, αλλά και για “δώρα “ προς πολιτικά πρόσωπα, όπως αναφέρει το euro2day.

Σύμφωνα με την κ. Τσακάλου, η νεολαία του ΠΑΣΟΚ είχε λάβει χορηγία 15.000 ευρώ, ενώ χορηγία είχε λάβει και η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά.

Η ίδια μάλιστα επιβεβαίωσε και το 1 εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έφυγαν από την Siemens προς τον Θεόδωρο Τσουκάτο.

“Αυτά τα έκανε ο Χριστοφοράκος, αλλά φαντάζομαι ότι το πρόγραμμα των χορηγιών (σ.σ. σύμφωνα με την μάρτυρα αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου των τμήματος τηλεπικοινωνιών) ήταν σε γνώση της μητρικής Siemens”, είπε η κ. Τσακάλου.

Η μάρτυρας επανέλαβε τους ισχυρισμούς της για “δωρεές” (οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα κ.τλ.) σε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μάρεβα Γκραμπόβσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και για ιδιαίτερες σχέσεις με τους κ. Γείτονα και Μαντέλη.

Αναφορά έγινε και στην ναύλωση ελικοπτέρου προκειμένου να μεταβεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη, ωστόσο η κ. Τσακάλου δεν ήταν σε θέση να πει ποιος είχε ναυλώσει το ελικόπτερο.

Η ίδια πάντως διευκρίνισε οτι τα συγκεκριμένα δώρα δεν ήταν μεγάλης αξίας σε σχέση με το 2% που πήγαινε για τις χορηγίες στα κόμματα και συνεπώς “δεν μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες δωρεές”.

“Ήταν περισσότερο για την προβολή της εταιρείας. Δεν μπορεί να πει κανείς οτι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα”, είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του προέδρου της έδρας, η μάρτυρας έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη.

“Μου είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πεί ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχε κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης”.

Πάντως σύμφωνα με την κ. Τσακάλου οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν ενέπιπταν στα λεγόμενα “μαύρα ταμεία” καθώς χρεώνονταν με “θέση κόστους”.

Η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναφέρθηκε και σε ένα ταξίδι που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εξωτερικό και για το οποίο ο Χριστοφοράκος της είχε δώσει 10.000 ευρώ προκειμένου να τα καταθέσει σε λογαριασμό ως δαπάνες.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα μετά το 2006, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος φαινόταν να έχει μπει σε διαδικασία αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων, και τότε της είχε ζητήσει να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μεταξύ των οποίων και ο περίφημος φάκελος ο οποίος περιείχε τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα. Ο φάκελος αυτός δεν καταστράφηκε .

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως σκεφτήκατε οτι είναι ασφάλεια ζωής;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν έκανα τέτοια σκέψη. Αισθανόμουν απολύτως εκτεθειμένη, Αισθανόμουν οτι κινδύνευε η ζωή μου.

Εν συνεχεία η ίδια αναφέρθηκε στον ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από το σπίτι της τον Μάρτιο του 2015, αλλα και διάφορα περιστατικά μικρότερης σοβαρότητας, τα οποία της έχουν συμβεί και η ίδια τα συνδεει με την επαγγελματική της ιδιότητα.

Χριστοφοράκος

Αναφερόμενη στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, η κ. Τσακάλου τον περιέγραψε εν ολίγοις ως έναν αδίστακτο manager.

“Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα και έναν εξαιρετικά ικανό manager. Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ηταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Εκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση”.

Μαυρίδης

Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε όλους τους κατηγορούμενους που γνωρίζει (Καραβέλα, Γεωργίου, Αθανασιάδη, Γιουνγκ) σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε τον Πρόδρομο Μαυρίδη ο οποίος τότε ήταν ο επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, και που – όπως είπε- δεν είχε πολύ καλή σχέση με τον Χριστοφοράκο γιατί ήταν αντίθετοι χαρακτήρες.

“Ο Μαυρίδης ήταν ευθύς άνθρωπος. Με αξίες, με αρχές. Δεν υπήρχε περίπτωση να κρεμάσει φίλο και όπως ήταν φυσικό σε αυτό το επίπεδο συγκρουόταν με έναν ξύλινο ηγέτη όπως ήταν ο Χριστοφοράκος. Ο Χριστοφοράκος ήθελε ο Μαυρίδης να διοικεί τις τηλεπικοινωνίες, αλλα δεν του επέτρεπε να έχει τον έλεγχο των οικονομικών του τμήματος. Ο Χριστοφοράκος έπαιρνε το 2% του τζίρου του τμήματος και το έστελνε στη Γερμανία. Ο Μαυρίδης ασχολιόταν να φέρνει πελάτες”.

Το πρόγραμμα αμνηστίας

Όταν ξέσπασε η υπόθεση με τα “μαύρα ταμεία” της Siemens έγινε στην εταιρεία ένα πρόγραμμα αμνηστίας στο οποίο κλήθηκαν να υπαχθούν πρόσωπα που είχαν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, είτε πρόσωπα που γνώριζαν για την τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων.

Τα πρόσωπα αυτά καλούντο να συνεργαστούν με την εταιρεία ή να διωχθούν.

“Στην πραγματικότητα αυτό ήταν εκβιαστικό γιατί ποιος θα τα έβαζε με τη Siemens;”.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η κ. Τσακάλου συνεργάστηκε με την εταιρεία Debevoise η οποία είχε αναλάβει τη διενέργεια ελέγχου στη Siemens.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου η κ. Τσακάλου μάλιστα είπε ότι ζήτησε και έλαβε εγγράφως από την μητρική εταιρεία ότι δεν εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Σχετικά άρθρα