Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Υπερκάλυψη στόχου με μειωμένες κατά 1,5 δισ. τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου”

“Υπερκάλυψη στόχου με μειωμένες κατά 1,5 δισ. τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ΕΔΟΕΑΠ, Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ΕΟΠΥΥ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ληξιπρόθεσμες Οφειλές, Υπουργείο Οικονομικών,

Ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία της αξιολόγησης τόνισε ότι «αυτό που είναι πλέον γνωστό είναι η υπερκάλυψη του στόχου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 300 εκατ. πάνω από τον στόχο».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ΑΑΔΕ, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΦΚΑ, το προσωπικό των οποίων κατέβαλε υπερπροσπάθεια και διαχειρίστηκε ένα δύσκολο έργο με μεγάλη αποτελεσματικότητα» συμπλήρωσε ο κ. Κουτεντάκης.

Για τα δημοσιονομικά, ο κ. Κουτεντάκης τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς σχετικά με το ύψος της υπερεκτέλεσης του 2017 και γίνονται συζητήσεις για τον τρόπο διανομής.

Για το 2018, παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες, κυρίως λόγω των νέων εξαμηνιαίων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ωστόσο δεν προκαλούν καμία ανησυχία και αναμένουμε να κλείσουν τις επόμενες ημέρες».

Ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής κατέληξε λέγοντας ότι «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του δημοσιονομικού πλαισίου, ειδικότερα στο νέο λογιστικό σχέδιο της γενικής κυβέρνησης και στον ενιαίο λογαριασμό διαθεσίμων.

Πρόκειται για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καταγραφή των οικονομικών μεγεθών και την ταμειακή διαχείριση του ελληνικού δημοσίου, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

Σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση

Σε θετικό κλίμα και με σημαντική πρόοδο στα θέματα που συζητήθηκαν, συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Στο στάδιο της συμφωνίας βρίσκεται το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του.

Πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου πλαφόν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Διευκρινίζεται ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Επίσης, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Για σήμερα Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

13.30: Κοινωνική Πρόνοια (Ε.Αχτσιόγλου, Θ.Φωτίου, Ε.Τσακαλώτος)

15.0:0 Χρηματοπιστωτικά (Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου, Σ.Κοντονής)

18.00: Δημοσιονομικά (Ε.Τσακαλωτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου)

Σχετικά άρθρα