Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βλαζάκη μπλοκάρει τα έργα στην Αμφίπολη εάν πρώτα δεν αναστηλωθούν τα λουτρά των Τούρκων

Η Βλαζάκη μπλοκάρει τα έργα στην Αμφίπολη εάν πρώτα δεν αναστηλωθούν τα λουτρά των Τούρκων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Απόστολος Τζιτζικώστας, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, ΕΣΠΑ, Μακεδονία, Μαρία Βλαζάκη, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Υπουργείο Πολιτισμού,

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν τα αρχαιολογικά ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού το υπουργείο Πολιτισμού δεν προχωράει τις διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί, σύμφωνα με ανάρτηση του Γιώργου Ροδάκογλου στο ThousandNews.

Όπως γράφει ο Γιώργος Ροδάκογλου, η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη [σ.σ. TRIBUNE: γνωστή στο πανελλήνιο από το Ελληνικό] επιμένει στην ένταξη του έργου «Οθωμανικά Λουτρά Βέροιας», παρόλο που έχει γίνει σαφές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Η νέα εμπλοκή προκύπτει από την ιεράρχηση των έργων που έκανε το ΥΠ.ΠΟ., με πρώτο [σ.σ. ως προτεραιότητα] τα Οθωμανικά Λουτρά. Ακολουθούν η Πέλλα, η ιστορική εκκλησία της Περιστεράς, η Αμφίπολη, και Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Ενώ οι φάκελοι της Πέλλας και της Περιστεράς είναι ήδη έτοιμοι και μπορεί άμεσα να εκταμιευτεί προς τις αρμόδιες εφορίες αρχαιοτήτων το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα, τελικά αυτό δεν είναι εφικτό επειδή το ΥΠ.ΠΟ. δεν έχει αλλάξει την ιεράρχηση.

Αποτέλεσμα αυτής της τραγελαφικής κατάστασης είναι να μην προχωράει η ένταξη ώριμων έργων και να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Παρόλο που ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε τη διαβεβαίωση της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου ότι το έργο των Οθωμανικών Λουτρών θα είναι εκτός ΕΣΠΑ, ωστόσο η αλλαγή αυτή δεν έγινε ποτέ και το πρώτο έργο που κατατέθηκε στην Περιφέρεια είναι αυτό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα εμφανίστηκε κατά το προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική και ενόψει ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ., όπως δείχνουν οι εξελίξεις, φαίνεται πως αδιαφορεί τόσο για τις οδηγίες που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «να σταματήσουν οι εμπλοκές των ΕΣΠΑ της Μακεδονίας» όσο και για τις διαβεβαιώσεις και την υπόσχεση που έδωσε η ίδια στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα «ότι από δω και στο εξής δεν θα υπάρξει άλλο ζήτημα».

Το σκεπτικό της Περιφέρειας για την απένταξη των Οθωμανικών Λουτρών από το ΕΣΠΑ βασίζεται σε μία σειρά κριτηρίων αξιολόγησης που έθεσε, σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα διάθεσης κονδυλίων ανά νομό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βέροιας πήρε ήδη από το νέο ΕΣΠΑ 5 εκ. για το παλάτι των Αιγών, άλλο 1,5 εκ. για τη Βεργίνα και στο σχεδιασμό είναι προς έγκριση, περίπου 800.000 ευρώ για «το Βήμα του Αποστόλου Παύλου».

Την ίδια στιγμή στην Πέλλα αναμένεται να δοθούν περίπου 980.000 ευρώ, στην Περιστερά 600.000 και 1,5 εκατομμύριο στην Αμφίπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δημόσια καταγγελία εάν το ζήτημα που προέκυψε δεν διευθετηθεί άμεσα.

Αυτό πιθανότατα είναι που φοβούνται ορισμένοι και φρόντισαν να δώσουν οδηγίες σε τηλεοπτικούς σταθμούς να σταματήσουν την προβολή θεμάτων της Αμφίπολης, σημειώνει ο Γιώργος Ροδάκογλου.

Αφού λοιπόν η γ.γ. Μαρία Βλαζάκη κόπτεται τόσο πολύ για τα Οθωμανικά λουτρά της Βέροιας προκειμένου να ενισχύσει τη φίλη της Αγγελική Κοτταρίδη, γιατί δεν χρηματοδοτεί το έργο, με 600.000 ευρώ από τα 17.000.000 ευρώ που έδωσε το Μάρτιο του 2017 το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων; -αναρωτιέται ο Γιώργος Ροδάκογλου.

Τελικά πού έχουν επενδυθεί όλα αυτά τα χρήματα και για ποιο λόγο μπλοκάρει το ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας; -ρωτά ο Γιώργος Ροδάκογλου.

Σχόλιο TRIBUNE: Από ό,τι αντιλαμβανόμαστε δεν προχωρά η αναστήλωση κανενός μνημείο στη Μακεδονία, ούτε της Αμφίπολης, εάν πρώτα δεν αναστηλωθούν τα Οθωμανικά Λουτρά. Για την κ. Μαρία Βλαζάκη προφανώς εκεί που πλένονταν οι Τούρκοι και τα χαρέμια τους είναι σημαντικότερο μνημείο από την Αμφίπολη. Τελικά θα μας λύσει κάποιος μια απορία: Ποια είναι επιτέλους αυτή η Μαρία Βλαζάκη; Ποια είναι, ποια νομίζει ότι είναι και ποιοι νομίζουν οι άλλοι ότι είναι και την αφήνουν να κάνει ό,τι γουστάρει με τα μνημεία της χώρας μας;

Σχετικά άρθρα