Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Οι ΗΠΑ καλούνται να επιβεβαιώσουν τα καλά τους λόγια – Η Ελλάδα περιμένει χειρονομίες

Οι ΗΠΑ καλούνται να επιβεβαιώσουν τα καλά τους λόγια – Η Ελλάδα περιμένει χειρονομίες

Ο αμερικανικός παράγων καλείται με την ευκαιρία της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ, να επιβεβαιώσει με τις αντίστοιχες χειρονομίες τις δηλώσεις που συνεχώς κάνουν οι αξιωματούχοι του ότι οι σχέσεις ΗΠΑ–Ελλάδας είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές με την Τουρκία και ότι πρόκειται για μια δυνατή και στρατηγικής σημασίας φιλία.

Πολύ περισσότερο, όταν η αμερικανική πλευρά, έως τώρα δηλώνει μόνο τα «θέλω» της, αλλά δεν έχει καν εκδηλώσει κάτι σχετικά με το τι είναι διατεθειμένη να δώσει.

Ειδικά, μάλιστα, όταν οι διευκολύνσεις που ζητάει από την Ελλάδα, αποτελούν θεματικά ποιοτικό άλμα στον ρόλο που ζητούν να διαδραματίσει η χώρα μας στην ευρύτερη γειτονιά της.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι στην επίσημη ατζέντα των ελληνο-αμερικανικών επαφών, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, δεν υπάρχει καν το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για τη Σούδα επί μια πενταετία, όπως διαρκώς ζητούν, εδώ και καιρό, οι Αμερικανοί.

Ο λόγος είναι ότι μόλις πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, υπέγραψε την ανανέωση για ένα έτος, όπως άλλωστε γινόταν εδώ και δεκαετίες.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τη Δευτέρα ιδιαιτέρως σημαντική συνάντηση με τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αντιστράτηγο, Μακ Μάστερ.

Από τη μεριά του, πάντως, ο πρωθυπουργός, κ. Α. Τσίπρας, και με την πτήση που έκανε με F-16 πάνω από το Αιγαίο, μόλις λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, έστειλε σαφές μήνυμα ότι βασικό αντικείμενο του ενδιαφέροντός του, εκτός των άλλων, είναι η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή μας, και ειδικά πέριξ των ελληνοτουρκικών, καθώς και η ουσιαστική –και όχι απλά λεκτική- στήριξη που πρέπει να επιδείξουν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.

Σχετικά άρθρα