Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γάλλος δημοσιογράφος: H χώρα μου και η ΕΚΤ να επιστρέψουν χρήματα στους Έλληνες

Γάλλος δημοσιογράφος: H χώρα μου και η ΕΚΤ να επιστρέψουν χρήματα στους Έλληνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Δημοσιογράφοι, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικά Ομόλογα, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ομόλογα,

“Επιστρέψτε τα χρήματα στους Έλληνες” τιτλοφορεί άρθρο του Πατρίκ Λε Γιαρίκ (Patrick le Hyaric), διευθυντή της εφημερίδας του Κομουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, Humanite (Ουμανιτέ).

Αίτημα του Γιαρίκ είναι η συλλογή υπογραφών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαμεσολάβησης change.org, και αφορά το κέρδος 7,8 δισ. ευρώ της ΕΚΤ την περίοδο 2012-2016 από τις αγορές ελληνικών ομολόγων, όπως γνωστοποίησε ο Μάριο Ντράγκι, σε απαντητική επιστολή του στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.

Σκοπός της συλλογής υπογραφών είναι, όπως αναφέρει: «να χτίσουμε μαζί ένα κίνημα για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη. Εδώ και χρόνια, ο ελληνικός λαός υφίσταται ανυπολόγιστες ταλαιπωρίες, προκειμένου να εξοφλήσει ένα χρέος για το οποίο δεν είναι κατ’ ουδένα τρόπο υπεύθυνος. Την ίδια χρονική περίοδο, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ γεμίζουν τα ταμεία τους με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από αυτό το χρέος.

Πράγματι, η ΕΚΤ κέρδισε 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ενώ και το ΔΝΤ έχει συσσωρεύσει έναν πακτωλό χρημάτων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Αθήνα.

Οι δύο παραπάνω θεσμοί συμφώνησαν, το 2013, σε ένα σύστημα αναδιανομής, ώστε τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος.

Αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το 2015, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατάφερε με πολλαπλούς συνεργούς να σπάσει τη συμφωνία και μη ικανοποιημένος από την επιβολή της χειρίστης αιμορραγίας στους Έλληνες, αποφάσισε να κρατήσει το μερίδιό του από τα οικονομικά κέρδη που δημιουργήθηκαν από το χρέος, ως αντίποινα για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, του οποίου εντολή ήταν η επαναδιαπραγμάτευση του ποσού του χρέους. Δυστυχώς, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία- έχουν κάνει το ίδιο».

“Δεν μπορούμε να πλουτίζουμε σε βάρος των εταίρων μας”

Μάλιστα, ο Γιαρίκ καλεί τη Γαλλία: «να δώσει το παράδειγμα επιστρέφοντας όπως είχε δεσμευτεί, τα χρήματα στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να πλουτίζουμε σε βάρος των εταίρων μας που βρίσκονται σε δυσκολία. Ζητάω από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αποφασίσουν υπέρ της επιστροφής αυτού του ποσού στην Ελλάδα.

Οι πολίτες δεν μπορούν να δεχτούν αυτόν το σφετερισμό που δεν ευνοεί παρά τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ας χτίσουμε μαζί ένα κίνημα για να απαιτήσουμε τη δικαιοσύνη».

Όπως υποστηρίζει ο Γάλλος διευθυντής της εφημερίδας θα παραδώσει το αίτημα στον Εμανουέλ Μακρόν, στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα