Δραματικό είναι το παρασκήνιο που οδήγησε στο εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής που συνδέεται άμεσα με το εκλογικό αποτέλεσμα, τις εσωκομματικές ισορροπίες και στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, τον Γολγοθά των νέων μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ που προανήγγειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς επίσης και με τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής.
Συμπληρωματικό και όχι καθοριστικό ρόλο παίζει στο κλείσιμο της Βουλής και η παραγραφή σημαντικότατων υποθέσεων από την περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και Παπαδήμου. Πρόκειται για σημαντικές δικογραφίες που παραγράφονται με το κλείσιμο της συνόδου αλλά που έτσι κι αλλιώς θα παραγράφονταν σε είκοσι ημέρες που θα έκλεινε κανονικά η περίοδος.
Για την ιστορία σημειώστε τις δικογραφίες: Λίστα Λαγκάρντ, Ευθύνες Παπανδρέου – Παπαδήμου για μνημόνιο, ευθύνες Βενιζέλου και μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου για εξοπλιστικά – υποβρύχια.
Το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής επισημοποιήθηκε στις 5 το απόγευμα με την θυροκόλληση του Προεδρικού διατάγματος που είχε υπογραφεί το αργότερο από το μεσημέρι.
Όμως όπως επισημαίνουν στο Tribune βουλευτές της αντιπολίτευσης στο εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής είχε αναφερθεί ο προφυλακισμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής Βασίλης Μιχαλολιάκος στην ολομέλεια κατά την συζήτηση που έγινε για την άρση της ασυλίας του.
“Που το ήξερε τόσες ώρες νωρίτερα;” σημειώνουν με νόημα και συνδέουν το κλείσιμο τις Βουλής με τις καταγγελίες που έκαναν, για συνομιλίες και επαφές και διαλόγους διαφόρου είδους, τα προφυλακισμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής για σειρά μελών της κυβέρνησης.
Από τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον Γιώργο Μουρούτη και άλλους.
“Με το κλείσιμο κατάφεραν να μην παρουσιαστεί σήμερα ο Ηλίας Κασιδιάρης στην επιτροπή διαφάνειας και να μην εμφανιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη βδομάδα” σημειώνουν βουλευτές της αντιπολίτευσης και τονίζουν ότι οι αναφορές και μόνο αυτέ και τον ανασχηματισμό.
Αυτό όμως που φαίνεται να παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει εδώ και τώρα η Βουλή έχει να κάνει με τις επικίνδυνες ισορροπίες στην οικονομία της χώρας, τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες κι όλααυτά σε μια στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία έρχεται πληγωμένη από τις εκλογές και με τους εσωκομματικούς αντιπάλους να “σηκώνουν κεφάλι”.
“Η κυβέρνηση μπορεί να κερδίζει στα σημεία από την διάλυση της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων όμως κοιτάξτε τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ και λύστε και τον γρίφο με την όχι και τόσο διακριτική αποχή των καραμανλικών από τα πράγματα” επισημαίνει στο Tribune βουλευτής από τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση.
Ο στόχος της Προεδρικής πλειοψηφίας είναι εύθραυστος αφού αυτή η νέα Προεδρική πλειοψηφία θα πρέπει να περάσει με τον προϋπολογισμό του 2015 δημοσιονομικά μέτρα ύψους 10 δισ.
Με τις αντοχές των βουλευτών της συμπολίτευσης να εξαντλούνται είναι πολύ δύσκολο να περάσουν από την Βουλή τόσο σκληρά μέτρα την ώρα φυσικά η αντιπολίτευση θα προειδοποιεί με ειδικά δικαστήρια.
Όμως οι συμπληγάδες του Βερολίνου είναι αδιαπέραστες.
“Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τις εκλογές βγήκε ο Σόιμπλε να πει ότι έχετε μέτρα να πάρετε, υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσετε και η πόρτα της εξόδου από το ευρώ αν δεν συμμορφωθείτε. Και ακολούθησε και ο Ντάισελμπλουμ” τονίζει βουλευτής της κυβέρνησης που συνδέει και την εσπευσμένη επίσης αναβολή της δημοσιοποίησης της έκθεσης του ΔΝΤ που ουσιαστικά μιλά για δημοσιονομικό κενό και τους τρόπους κάλυψής του.
“Ανοικτή Βουλή, με ολομέλεια είναι πρόβλημα για όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ανοικτά τεράστια ζητήματα” τονίζει στο Tribune πρώην υπουργός και συμπληρώνει με νόημα για τον επικείμενο ανασχηματισμό “όσο μεγαλύτερα προβλήματα έχει μία κυβέρνηση τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μελών της νέας κυβέρνησης που θα ορκίσει ο Πρόεδρος”.
“Πάντως όλες τις περισσότερες φορές, για μην πω πάντα, το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής συνδέεται άμεσα με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Για μένα δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε κάλπες πριν από τον προϋπολογισμό”.