Αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ προκαλούν οι διαφωνίες για τα διαδικαστικά των εκλογών για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Το πρώτο σημείο αντιπαράθεσης αφορά τη εξ αποστάσεως ψηφοφορία, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα βγήκε στην επιφάνεια και δεύτερο σημείο τριβής σχετικά με το πότε θα γίνουν οι εκλογές, δηλαδή σε ποιες ημερομηνίες.
Ως γνωστόν η Επιτροπή Αλιβιζάτου έχει ανακοινώσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 5 Νοεμβρίου και ο δεύτερος γύρος, που κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί την επόμενη Κυριακή, στις 12 Νοεμβρίου.
Όμως το Ποτάμι είχε αντιρρήσεις καθώς στις 12 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί να γίνει ο Μαραθώνιος της Αθήνας και επικαλείται ότι οι δρόμοι θα είναι κλειστοί μέχρι το απόγευμα κι άρα θα δυσκολευτούν να πάνε οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν.
Έθεσε το θέμα εδώ και μερικές εβδομάδες στην Επιτροπή Αλιβιζάτου η οποία επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τις οριστικές ημερομηνίες, όχι όμως λόγω της διαφωνίας του Ποταμιού, αλλά γιατί περιμένει τις οριστικές απαντήσεις της WIND και της OTS που έχουν αναλάβει τη τεχνική υποστήριξη της ψηφοφορίας.
Γι’ αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα έγινε αναφορά για μετάθεση των εκλογών για μία – δυο εβδομάδες ή και τον Δεκέμβριο, όπως ζήτησε το Ποτάμι.
Η απάντηση των δυο εταιρειών μέσα στο Σαββατοκύριακο πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, ζήτησε εγγράφως να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε μετάθεση των εκλογών.
Κι ενώ λοιπόν στην αρχή ήταν μια διαφωνία στην επιτροπή Αλιβιζάτου, μετά έγινε αντικείμενο διαρροών και στη συνέχεια πήρε το χαρακτήρα ανοικτής αντιπαράθεσης με επίσημες ανακοινώσεις.
Η ανοικτή αμφισβήτηση του Ποταμιού στον χρόνο των εκλογών, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, θεωρήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ως «χτύπημα κάτω από τη μέση» στο κύρος της διαδικασίας.
Η κατηγορία μέσω του τίτλου της «Ναι, άρον άρον ήθελαν!» δηλαδή η ευθεία κατηγορία εναντίον του πως επεδίωκε εκλογές- εξπρές ακόμη και τον Οκτώβριο, εξόργισε τους επιτελείς του που έκαναν λόγο για δίκη προθέσεων χωρίς να κάνει έστω και τώρα μια συγκεκριμένη αντιπρόταση.
Επίσης δεν αποκλείουν η δημόσια διαφωνία του Ποταμιού να εξυπηρετεί σχέδιο μεθόδευσης για τον ευτελισμό της διαδικασίας.
Οι αλληλοκατηγορίες συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακό καθώς το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι «Αργά ξύπνησαν στο Ποτάμι. Οι ημερομηνίες των εκλογών έχουν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο, εν γνώσει του Μαραθωνίου. Τέλεια και παύλα με τα διαδικαστικά και με αυτού του είδους τον διάλογο. Είναι η ώρα της πολιτικής».
Όμως λίγο αργότερα το Ποτάμι επανήλθε αναφέροντας:
«Tο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά επιμένει να θεωρεί την συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ως δευτερεύον διαδικαστικό θέμα.
»Αρνούνται την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ζητούν κάλπες την ημέρα του Μαραθωνίου.
»Εν ολίγοις θέλουν ένα κόμμα μικρό και ελεγχόμενο. Εμείς, αντιθέτως, αγωνιζόμαστε για ένα Κίνημα ανοιχτό και μεγάλο».
Όσον αφορά το Μαραθώνιο της Αθήνας, ο Σταύρος Θεοδωράκης το έχει θέσει στον Νίκο Αλιβιζάτο από τις αρχές Σεπτέμβρη, λέει το Ποτάμι, και δημοσίως το έθεσε με συνεντεύξεις του και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα από τις 9 Σεπτεμβρίου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης μάλιστα συντήρησε το θέμα με έμμεσες αναφορές κατά τη περιοδεία του στη Πάτρα και τον Πύργο.
Την ίδια ώρα, το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας παραμένει σημείο έντονης τριβής αφού για το ΠΑΣΟΚ το θέμα έχει λήξει καθότι οι εταιρείες δεν αναλάμβαναν την ευθύνη για αδιάβλητη και φερέγγυα ψηφοφορία ενώ και οι διαχειριστές του δημόσιου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ΖΕΥΣ διαβεβαίωσαν μεν ότι εγγυώνται την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών αλλά η πιστοποίηση του εκλογικού καταλόγου αφορά τους υποψήφιους και τα κόμματα.
Αντιθέτως ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται τίποτα από αυτά και η συμμετοχή των πολιτών θα πρέπει να είναι ανεμπόδιστη.