Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τριπλό “χτύπημα” Τσίπρα στον Μητσοτάκη: Ανάπτυξη, έξοδος από μνημόνιο, ελιτισμός

Το τριπλό “χτύπημα” Τσίπρα στον Μητσοτάκη: Ανάπτυξη, έξοδος από μνημόνιο, ελιτισμός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Κρατικός Προϋπολογισμός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία,

Με σαφή μηνύματα ανάκαμψης και οριστικής εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ο Πρωθυπουργός ανηφορίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στο 2ο “Thessaloniki Summit”, στέλνοντας σαφή μηνύματα πως δεν τίθεται θέμα μη επίτευξης των στόχων, ούτε ζήτημα λήψης νέων μέτρων για το τελευταίο έτος εντός του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να μην αφήσει την προβοκατόρικη αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ να πάρει κεφάλι, με τις δημόσιες εμφανίσεις του από εδώ και στο εξής να είναι σχεδόν καθημερινές, δεδομένου ότι ο απόηχος από την εξωστρέφεια του πρωθυπουργού, όπως φθάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ειδικά μετά το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου με αποκορύφωμα τη ΔΕΘ – είναι εξαιρετικά θετικός.

Πέραν τούτου, ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται διατεθειμένος να αφήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μονοπωλήσει την έξοδο στην κοινωνία, στην οποία φαίνεται πως στρέφεται ως ύστατη αντιπολιτευτική λύση αλλά και απέλπιδα προσπάθεια βελτίωσης του ελιτίστικου και απόμακρου από την κοινωνία προφίλ του.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στόχος του Αλέξη Τσίπρα και των στενών συνεργατών του είναι να καλλιεργηθεί έτι περαιτέρω το θετικό κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται τόσο στο μέτωπο της οικονομίας και το οποίο τροφοδοτείται και από την παραδοχή ευρωπαίων αξιωματούχων πως στόχος είναι μία αξιολόγηση εξπρές μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία οριστικής εξόδου από το μνημόνιο και ανάκτησης της απρόσκοπτης πρόσβασης στις αγορές χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονται τα αισιόδοξα μηνύματα που αποστέλλουν το ένα μετά το άλλο όλα τα κυβερνητικά στελέχη και για το κοινωνικό μέρισμα άνω του ενός δισ. ευρώ φέτος για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, το οποίο αποτελεί και μία από τις σαφείς ειδοποιούς διαφορές της σημερινής κυβέρνησης σε σχέση με τις προηγούμενες.

Σε αυτήν προστίθεται και η εξέχουσα θέση στις κυβερνητικές προτεραιότητες στην προστασία της εργασίας, όπως φάνηκε και από τους χθεσινούς μύδρους με αφορμή το “στημένο” ερωτηματολόγιο για να επιβεβαιωθεί το αφήγημα Μητσοτάκη για συντριβή των εργαζομένων προκειμένου να έλθουν επενδύσεις.

“Ντοπάρισμα” στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Συντηρώντας σε κάθε ευκαιρία την πολεμική για το αντεργατικό μένος της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα ο Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε χθες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το καταθενές προσχέδιο προϋπολογισμού και εξέφρασε, κατά πληροφορίες, την βεβαιότητά του πως οι στόχοι θα επιτευχθούν, ότι δε θα υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος, αλλά και πως ο νυν προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος με μέτρα λιτότητας.

Ταυτοχρόνως, μήνυμα για σταδιακή μείωση των φόρων, όπως εξάλλου έχει ήδη ψηφιστεί για τη διετία 2019 – 2020 για ΕΝΦΙΑ, φορολογία επιχειρήσεων στο 26% από το 29% που ισχύει σήμερα, έστειλε, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.

“Η πορεία εξόδου από το μνημόνιο σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει περισσότερη ελευθερία ώστε να ενισχύσουμε στρώματα που έχουν σηκώσει τα βάρη τα προηγούμενα χρόνια. Αναφέρομαι κυρίως στους μικρομεσαίους, αναφέρομαι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ελευθέρους επαγγελματίες, οι οποίοι πράγματι έχουν υποστεί μία φορολογική επιβάρυνση πάρα πολύ σημαντική. Εκεί λοιπόν πρέπει να εστιάσουμε το επόμενο διάστημα, αυτό μπορεί να γίνει προφανώς μετά το καλοκαίρι του 2018», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

Σχετικά άρθρα