Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολοταχώς σε νέα “φάκα” οδηγεί τη ΝΔ ο Τσίπρας – Τροχάδην για κοινωνικό μέρισμα

Ολοταχώς σε νέα “φάκα” οδηγεί τη ΝΔ ο Τσίπρας – Τροχάδην για κοινωνικό μέρισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνεργοι, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Κρατικός Προϋπολογισμός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Συντάξεις,

Μπορεί τα φίλα προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη Μέσα να στρώνουν το έδαφος για την αποδόμηση του “κοινωνικού μερίσματος”, το οποίο με τον πλέον επίσημο τρόπο προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ωστόσο το θέμα μόνο εύκολο δεν αναμένεται να είναι για την ηγεσία της ΝΔ.

Και τούτο, διότι το νέο κοινωνικό μέρισμα που από τα 617 εκατ. ευρώ του 2016 αναμένεται να αγγίξει φέτος τα Χριστούγεννα ακόμα και τα 1,2 δισ. ευρώ για τις ευπαθείς και ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, μόνο “πονοκεφάλους” έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έρχεται και προστίθεται στην ανοιχτή σύγκρουση που υπάρχει στη γαλάζια παράταξη για τη στάση της στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Υπενθυμίζεται πως μετά την περσινή καταψήφιση της εφάπαξ ενίσχυσης 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων με 13η σύνταξη, στο εσωτερικό της ΝΔ είχαν σημειωθεί σφοδρές αντιδράσεις για την “αντικοινωνική” επιλογή της γαλάζιας ηγεσίας.

Στην ίδια “παγίδα” φαίνεται πως οδηγεί και φέτος ελέω καλών αποδόσεων της οικονομίας τη ΝΔ η κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί είτε να υπερψηφίσει, εμμέσως παραδεχόμενος πως η καταστροφολογία όλου του περασμένου διαστήματος ήταν μικροπολιτικής σκοπιμότητας και η οικονομία βαίνει σε θετικούς ρυθμούς, είτε θα καταψηφίσει, επιβεβαιώνοντας τη ρετσινιά του “ανθρωποδιώκτη” και του “αντικοινωνικού” που του έχει κολλήσει το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τη σειρά του θα “μπετονάρει” έτι περαιτέρω τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που επί προηγούμενων κυβερνήσεων έμεναν διαρκώς στο περιθώριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την υστέρηση εσόδων σε φορολογικό επίπεδο που καλύπτεται από την υπεραπόδοση σε στον ΕΦΚΑ και άλλους τομείς, ετοιμάζεται να επαναλάβει για ακόμη μία φορά αυτό που τόνισε εμφατικά από το βήμα της ΔΕΘ: Ήταν δίκαιο και έγινε.

Τούτων δοθέντων, στο κυβερνητικό επιτελείο αν και περιμένουν τα τελικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, που θα έχουν αποκρυσταλλωθεί το Νοέμβριο, ήδη καταστρώνουν πλάνα για το πως και σε ποιους θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα.

Στόχος του Πρωθυπουργού παραμένει να αρχίσει η ενίσχυση εκείνων που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο με πρώτη μέριμνα για τους ανέργους, αλλά και η ανακούφιση όλων όσοι έχουν υπέρμετρα επιβαρυνθεί με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, ουδόλως τυχαία ήταν η χθεσινή προαναγγελία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, μέσω του “Ραδιοφώνου 24/7”, πως έρχεται “κούρεμα” των προσαυξήσεων, αλλά πιθανώς και μέρους των πρωτογενών οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προαναγγέλλοντας παράλληλα πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση.

Την ίδια ώρα που η Έφη Αχτσιόγλου έδινε ανάσες στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος απαριθμούσε εκ νέου τα βασικά μέτρα ενίσχυσης των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, ενώ ταυτοχρόνως ανακοίνωνε και μία ακόμη πρωτοβουλία αντίστοιχου χαρακτήρα:

– Μία κοινωνική δράση ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά στα φτωχά νοικοκυριά. “Είναι μια επιπλέον δράση, η οποία προκύπτει από τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί μετά από την επισκόπηση δαπανών, την οποία ολοκληρώνει το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους”.

– “Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης είναι μία μορφή επιδόματος, η οποία επαναλαμβάνεται πλέον και θα επαναλαμβάνεται σε κάθε προϋπολογισμό” τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: “Όπως υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2016 πρόβλεψη για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης με συγκεκριμένο ποσό και το οποίο αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, κατά τον ίδιο τρόπο το 2017 θα υπάρξει εκ νέου η πρόβλεψη αυτή στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για την παροχή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύπτει περίπου 250.000 νοικοκυριά”.

– “Η υπέρβαση στόχων για το 2017 επιτρέπει την εφάπαξ δαπάνη για την ενίσχυση και προστασία ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας, καθώς και για μία σειρά άλλων δράσεων που θα εξειδικευθούν αργότερα με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού” πρόσθεσε ο πορτ παρόλ της κυβέρνησης, παραπέμποντας στο υπερπλεόνασμα πάνω από 800 εκατ. ευρώ.

– Τέλος, ανακοίνωσε και την συνεισφορά του Δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, “για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια”.

Σχετικά άρθρα