Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με “κορβανά” 1,2 δισ. ευρώ ο Τσίπρας απέναντι στη ΝΔ – Ποιοι θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα

Με “κορβανά” 1,2 δισ. ευρώ ο Τσίπρας απέναντι στη ΝΔ – Ποιοι θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ανεργία, Άνεργοι, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Κρατικός Προϋπολογισμός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, Συντάξεις, Συνταξιούχοι,

Μπορεί ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή να είναι “σφιχτός” για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, ωστόσο πίσω από τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια κρύβεται κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει το δυσθεώρητο 1,25 δισ. ευρώ.

Τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για το 2018 και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ η ανεργία προβλέπεται ότι θα πέσει στο 19% το 2018 από το 27% που την παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2015. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός από φέτος με 88 εκατ. ευρώ!

Με την πεποίθηση ότι το κατατεθέν προσχέδιο προϋπολογισμού θα είναι και το τελευταίο μνημονιακό, αφού τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, το βάρος για ακόμη μία φορά πέφτει στην προσπάθεια στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικά και εισοδηματικά στρωμάτων, σε μία προσπάθεια επανάληψης του περσινού “δώρου” 617 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου παρά τις “παραφωνίες” βαδίζει με πιο σταθερά πλέον βήματα, ένεκα της καθημερινής επιβεβαίωσης της οικονομικής ανάκαμψης, στο πρωθυπουργικό γραφείο επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι όχι μόνο θα επαναληφθεί το κοινωνικό μέρισμα, που είχε καταψηφίσει πέρυσι η Νέα Δημοκρατία, αλλά θα είναι και σχεδόν διπλάσιο, εξαιτίας της νέας υπεραπόδοσης στόχων.

“Είναι δίκαιο και θα γίνει” σχολίαζει κορυφαίος υπουργός, χρησιμοποιώντας την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και τονίζοντας ότι σε διάψευση της καταστροφολογίας της ΝΔ όχι μόνο επιτυγχάνονται οι στόχοι, αλλά για δεύτερη σερί χρονιά ενεργοποιείται αντί για τον “κόφτη” ο δότης” με κοινωνικό μέρισμα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Η επίτευξη πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ δίνει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 820 εκ ευρώ. Το ποσό αυτό θα οριστικοποιηθεί τον Νοέμβριο και θα αρχίσει η συζήτηση με τους θεσμούς σχετικά με το σε ποιους θα διανεμηθεί.

Η δεύτερη πηγή πόρων για κοινωνική πολιτική είναι το ίδιο το ΚΕΑ όπως φαίνεται οι δικαιούχοι (βάση κριτηρίων) είναι λιγότεροι από αυτούς που είχαν αρχικά υπολογιστεί.

Με βάση αυτό ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι από τα 747 εκ ευρώ που είχαν δεσμευτεί για το ΚΕΑ θα δοθούν μόνο 620 εκ ευρώ. Συνεπώς ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα έχει πλεόνασμα 127 εκ ευρώ.

Ακόμα ένας σημαντικός πόρος που θα ενισχύσει τον κορβανά του κοινωνικού μερίσματος για να φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, είναι τα 320 εκ ευρώ που συγκεντρώθηκαν από την ανασκόπηση δαπανών σε όλα τα υπουργεία.

Η διαδικασία αυτή αν και δεν ήταν μνημονική δέσμευση έχει ανακοινωθεί στους εκπροσώπους των θεσμών και έχει μπεί στο αναθεωρημένο μνημόνιο με την ΕΕ και το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ . Το πιο θετικό είναι ότι το ποσό που εξοικονομήθηκε με την αναθεώρηση των δαπανών δεν είναι προϊόν υπεραπόδοσης αλλά αναστοχοθέτησης των δημοσίων δαπανών και άρα μόνιμο.

Την ίδια ώρα, με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση με τους θεσμούς για τον τρόπο απόδοσης του κοινωνικού μερίσματος, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν το Νοέμβριο που θα υπάρχει ακριβής εικόνα για την πορεία των εσόδων αλλά και το τελικό ύψος της υπεραπόδοσης.

Ωστόσο, πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει απόκλιση από το τελικό ποσό των 1,2 δισ. ευρώ ως “κορβανάς” για το κοινωνικό μέρισμα, δεδομένου ότι τα στοιχεία είναι επικαιροποιημένα ένα μόλις μήνα πριν τις τελικές αποφάσεις.

Και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος; Αυτό είναι επίσης σε διαβούλευση με τους θεσμούς, οι οποίοι επιμένουν πως σε πρώτη γραμμή πρέπει να βρεθούν οι αναμένοντες… αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου.

Πέραν τούτων ωστόσο, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την εντατικοποίηση της μάχης κατά της παιδικής φτώχειας και των ανέργων, ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσο και οι συνταξιούχοι θα λάβουν ενίσχυση για μία ακόμη χρονιά.

Σχετικά άρθρα