Αλλάζει σελίδα η ανασκαφή στην Αμφίπολη και από τις γκρίζες μέρες μιας αδρανούς και πλήρους αποτυχημένης τριετίας δείχνει ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε σιγά, σιγά να κάνει την εμφάνιση της η επόμενη μέρα.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Τύμβο Καστά, καλεσμένος του Δημάρχου Κώστα Μελίτου, ήταν καθοριστικής σημασίας αφού από τις δηλώσεις του διαφάνηκε πως τα όσα είπε αποτελούν ενδεχομένως και τον προάγγελο αλλαγών που θα επέλθουν σε επίπεδο θέσεων ευθύνης στο Υπουργείο Πολιτισμού.
«Να συνεχιστούν οι ανασκαφές στον Τύμβο Καστά και να σιωπούν οι αναρμόδιοι» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος και με μια του κουβέντα έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα στους αρχαιολόγους που ενεπλάκησαν στην σύνταξη του ρωμαϊκού πορίσματος για το μνημείο του Καστά, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας μια τόσο σημαντική ανασκαφή όπως τη χαρακτήρισε.
«Ας αφήσουμε τις υποθέσεις εργασίας. Αρκετά. Ας μιλάνε μόνο οι ειδικοί. Σαφώς και είναι Μακεδονικό το μνημείο. Παρακαλώ να εμπιστευόμαστε την ελληνική αρχαιολογική κοινότητα που ξέρει τη δουλειά της. Όσοι όμως δεν έχουν δουλειά με αυτό, ας παρακολουθούν άλλα ας σιωπήσουν» και πρόσθεσε, «Είμαι εδώ για να βοηθήσω. Ό,τι είναι να κάνω, θα το κάνω».
Ο Λεφαντζής αποσυμβόλισε τον Πρόεδρο τα μυστικά του Μνημείου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στην Αμφίπολη έδειξε ότι ήταν εξαιρετικά θα έλεγε κανείς ενημερωμένος για όλα τα ζητήματα της ανασκαφής σε επίπεδο μάλιστα που προκάλεσε την έκπληξη των δημοσιογράφων.
«Σε παρακολουθώ από την αρχή. Κάνεις εξαιρετική δουλειά» είπε παρουσία όλων στον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή την ώρα που τον ξεναγούσε στο μνημείο.
«Εγώ είμαι ένας αρχιτέκτονας Πρόεδρε» απάντησε ο κύριος Λεφαντζής και ο Πρόεδρος συμπλήρωσε
«Τα μεγαλύτερα μνημεία τα έχουν ανακαλύψει οι αρχιτέκτονες».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να πληροφορηθεί για το ρόλο των Σφιγγών και έθεσε το ερώτημα αν διαφοροποιήθηκε ο συμβολισμός τους την στιγμή που στο μνημείο άλλαξε η χρηστικότητα του χώρου και από χώρος λατρείας μετατράπηκε σε ταφικό μνημείο.
Ενημερώθηκε για τις Καρυάτιδες και ρώτησε αν φτιάχτηκαν επί τόπου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε στις παραστάσεις των επιστηλίων όπου ζήτησε να μάθει την ερμηνεία τους και στο νεκρικό θάλαμο όπου εκεί πληροφορήθηκε ότι η κύρια ταφή ήταν στη νεκρική κλίνη και οι άλλες ήταν δευτερογενείς ταφές.
Αυτό όμως που γνώριζε πολύ καλά ήταν η ιστορία του Λέοντος της Αμφίπολης και η ύπαρξη του στην κορυφή του Τύμβου .
Σε αυτό το πλαίσιο της συζήτησης έγινε μια πληρέστερη ενημέρωση στην οποία συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο πρώτος Έλληνας πολίτης παρέμεινε μέσα στο ταφικό μνημείο περίπου μια ώρα ενώ ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να υποστηρίξει όσο μπορεί την ανασκαφή μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων τονίζοντας παράλληλα ότι γνωρίζει πως η Περιφέρεια είναι αυτή που έδωσε τα πρώτα χρήματα στον Τύμβο Καστά.
Λίγο νωρίτερα στην ομιλία του κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο Δημότη Αμφίπολης υπογράμμισε.
«Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει ήδη αποδώσει θησαυρούς υψηλής αισθητικής αξίας. Όμως, πέρα από την αισθητική αξία των επιμέρους ευρημάτων, είναι βέβαιο ότι η ανασκαφή, με το πλήθος των ευρημάτων που έχει ήδη φέρει -αλλά θα φέρει και στο μέλλον- στο φως, θα συμβάλει στην κατανόηση της εξέλιξης του Μακεδονικού Βασιλείου.
»Ταυτοχρόνως, με τα τωρινά αρχαιολογικά ευρήματα, πιστοποιείται, για πολλοστή φορά και κατά τρόπο αναντίρρητο, η ελληνικότητα της Μακεδονίας».
Ο Παυλόπουλος έβαλε στη θέση τους όσες είπαν ότι το Μνημείο είναι “ρωμαϊκό”
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία μαζί με την Τζένη Βελένη και κατ εντολή της Γ.Γ του Υπ.Πο Μαρίας Βλαζάκη πριν από τρία χρόνια, έκαναν αυτοψία και είναι αυτές που συνέταξαν και υπέγραψαν ένα πόρισμα που αποδίδει μια ρωμαϊκή δημιουργικότητα στο μνημείο του Καστά, κάτι που μετέπειτα έγινε σημαία του Υπουργείου σε μια στοχευμένη υποβάθμιση της ανασκαφής.
Ο κύριος Παυλόπουλος ζήτησε από την αρχαιολόγο να πληροφορηθεί βάση ποιων στοιχείων υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκείνη του απάντησε θετικά ως προς την ανασκαφή της Αμφίπολης «ξεχνώντας» κάθε ρωμαϊκή υπογραφή.
Στην τοπική κοινωνία η επίσκεψη Παυλόπουλου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, όχι μόνο γιατί δικαίωσε τη μεγαλοπρέπεια του μνημείου στα μάτια όλων αλλά γιατί είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίσθηκε δημόσια η προσφορά των εμπλεκομένων, από επιστήμονες έως και τον τελευταίο εργάτη που συμμετείχε στην ανακάλυψη αυτού του μνημείου.
Τα πράγματα ειπώθηκαν με το όνομα τους και αποκατέστησαν τουλάχιστον ηθικά ένα έγκλημα απαξίωσης που διαπράττεται τα τελευταία τρία χρόνια από συγκεκριμένα άτομα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν και να υπερασπίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.