Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παυλόπουλος: Η Γερμανία χρωστά κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις – Μηνύματα σε Σκόπια και Βουλγαρία

Παυλόπουλος: Η Γερμανία χρωστά κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις – Μηνύματα σε Σκόπια και Βουλγαρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Βαλκάνια, Βουλγαρία, Γερμανία, Γερμανικές Αποζημιώσεις, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχικό Δάνειο, Μακεδονία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Σκόπια, Τύμβος Καστά,

«Ενεργώς νομικές» και απαράγραπτες και είναι οι αξιώσεις της χώρας μας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις αποζημιώσεις, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης, υπογραμμίζοντας ότι η θέση αυτή για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων είναι «εθνική και κατά συνέπεια αδιαπραγμάτευτη».

Με την ευκαιρία της 76ης επετείου από ολοκαύτωμα της Κορμίστας στην διάρκεια της Κατοχής, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε τους κινδύνους από την επανεμφάνιση «διαφόρων λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων» στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε, ότι η «δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκοί λαοί» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με «αποφασιστικότητα» και «αποτελεσματικότητα» τα αίτια που προκαλούν την άνοδο της εκλογικής επιρροής τους, κυρίως, με την εξάλειψη των έντονων ανισοτήτων και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους Δικαίου, εντός της Ε.Ε..:

«Η άνοδος της εκλογικής επιρροής λαϊκιστικών και ακροδεξιών-ναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, για ακόμη μια φορά, αποδείχθηκε με τα εκλογικά αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία, αποδεικνύει ότι οφείλουμε να επαγρυπνούμε όλοι εκείνοι οι Ευρωπαίοι που πιστεύουμε στην Δημοκρατία και την Ειρήνη.

»Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η τελική πολιτική της ενοποίηση, υπό όρους Ομοσπονδίας.

»Σ’ αυτό το μεγάλο όραμα της ενιαίας Ευρώπης, με την Ελλάδα να συμμετέχει σ’ αυτήν ισότιμα μ’ όλα τα άλλα μέλη της και να πρωταγωνιστεί στις διεργασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αφιέρωσε την ζωή του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το μεγάλο αυτό τέκνο της Ελλάδας, που γεννήθηκε στην δική σας γη, στην Πρώτη» ανέφερε.

Αναμφισβήτητα Μακεδονικό το Μνημείο στον Τύμβο Καστά

Σχετικά με τον Τύμβο Καστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει η ανασκαφή αυτού του «αναμφισβήτητως και αναντιρρήτως Μακεδονικού» μνημείου και «να συμβάλει στην αλήθεια και στην ιστορία της ήδη τεκμηριωμένης ελληνικότητας της Μακεδονίας».

Να σημειωθεί ότι το περιβάλλον της Μαρίας Βλαζάκη, της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, είχε την άποψη ότι το μνημείο δεν είναι ελληνικό αλλά ρωμαϊκό. Η κα Βλαζάκη έχει γίνει ευρύτερα γνωστή με τις εμπλοκές στην επένδυση στο Ελληνικό.

Κατηγόρησε τα Σκόπια για αλυτρωτισμό

Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενταξιακή της προοπτική στην Ε.Ε. όμως τόνισε ότι η Ε.Ε.«έχει κανόνες». Υπογράμμισε παράλληλα ότι πέρα από την παραχάραξη του ονόματος δεν είναι δυνατόν να υπάρχει χώρα της Ε.Ε. με όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ίδια η γειτονική χώρα υπονομεύει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Οι Βούλγαροι επιδρομείς να επιστρέψουν ό,τι έκλεψαν

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στους 91 εκτελεσθέντες από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής της Κορμίστας, στο Ολοκαύτωμα της κοινότητας, την 1η Οκτωβρίου 1941 καθώς επίσης και στο Ολοκαύτωμα των χωριών Άνω και Κάτω Κερδύλλια, από τις δυνάμεις του γερμανικού στρατού, στις 17 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι στην Κορμίστα υπάρχει και η Μονή Εικοσιφοινίσσης, η οποία ιδρύθηκε από τον Άγιο Γερμανό, στο δεύτερο μισό του 9ου ή στις αρχές του 10ου αιώνα και πρόσθεσε:

«Από αυτήν εκλάπησαν από τους αδίστακτους Βουλγάρους επιδρομείς, στις 27 Μαρτίου 1917, βαρύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια, τα οποία διεκδικούμε αδιακόπως, θέτοντας και την σημερινή βουλγαρική πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις φρικαλεότητες που υπέστησαν, το φθινόπωρο του 1941, χωριά και κάτοικοι της περιοχής, από βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

«Κατά τις σφαγές που έγιναν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 1941 στη Δράμα και σε 25 χωριά αυτής, καθώς και στις περιοχές των Σερρών και της Καβάλας, εκτελέσθηκαν 5.000 περίπου αθώοι Έλληνες πολίτες.

»Για τα εγκλήματα αυτά ευθύνεται η τότε φασιστική βουλγαρική κυβέρνηση.

»Στην Κορμίστα εγκλημάτησαν κατά των Ελλήνων οι Βούλγαροι, ενώ στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια εκτελέσθηκαν 230 κάτοικοί τους από τους Γερμανούς» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής.

»Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες.

»Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου.

»Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής.

»Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι» συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη τόσο στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Ευρώπη, όσο και μέσα στην Ε.Ε..

«Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα