Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μετά τη… διασκέδαση με τον Μητσοτάκη, τροχάδην για αξιολόγηση – Ο γρίφος του Βερολίνου

Μετά τη… διασκέδαση με τον Μητσοτάκη, τροχάδην για αξιολόγηση – Ο γρίφος του Βερολίνου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Τράπεζες,

Να αφήσει πίσω τα γαλάζια προπετάσματα καπνού με τις απαιτήσεις για… παραιτήσεις υπουργών, όπως του Πάνου Καμμένου και του Παναγιώτη Κουρουμπλή θέλει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη χθεσινή – νέα – κοινοβουλευτική επικράτηση επί του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για τη χθεσινή συζήτηση, δεδομένου πως όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το αίτημα για Εξεταστική για τον Πάνο Καμμένο γύρισε μπούμερανγκ στη ΝΔ.

Ενδεικτικό του τρόπου διαχείρησης της συζήτησης είναι το γεγονός ότι με τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης “κάηκε” όχι μόνο το καταγγελόμενο από τη ΝΔ ως “σκάνδαλο” Καμμένου, αλλά επιβεβαιώθηκε – μέσα από την ίδια την πρόταση της ΝΔ – η “άρρηκτη σχέση” του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αποδομήθηκε πλήρως η στοχοποίηση του Π. Κουρουμπλή, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να φέρνει… fake news μέσα στη Βουλή για το “γλέντι” και το ζεϊμπέκικο και τον Αλέξη Τσίπρα να μην αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Με τον τρόπο αυτόν και αφού η ΝΔ όπως συζητούσαν σε πηγαδάκια μετά κυβερνητικοί βουλευτές υπέστη μία ακόμη κοινοβουλευτική συντριβή, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κάνει restart στην ημερήσια διάταξη και να αφήσει πίσω του την “τοξική” ατζέντα που επιχειρεί να επιβάλλει η ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Πρωθυπουργός ακόμα και στη χθεσινή ομιλία του επανέλαβε όλα εκείναι τα στοιχεία της οικονομίας, τα οποία επιβεβαιώνουν πως η αναπτυξιακή τροχιά που έχει πάρει δεν μπορεί να ανακοπεί από τις προβοκάτσιες και την “έκαλλη αντιπολίτευση” και πως “αντί να καταρρεύσει η οικονομία κατέρρευσε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη”.

Και αν στο εσωτερικό τα πράγματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μοιάζουν εύκολα, με τον Αλέξη Τσίπρα να του το “χτυπά” αυτό ζητώντας του να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο τα “δώρα” προς την κυβέρνηση, προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το μέτωπο της Ευρώπης, μετά και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Στην Ηρώδου Αττικού σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκφραστεί δύο “γραμμές” ανάγνωσης του γερμανικού εκλογικού αποτελέσματος. Η μία εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές ως προς το ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι παρά τον εσωτερικό αντίκτυπο η Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα μπορεί να “περάσει” ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, άρα νομοτελειακά θα εργαστεί πάνω στο ελληνικό σενάριο για τερματισμό του τρέχοντος μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, όπερ επιδιώκει και η Αθήνα.

Η άλλη ανάγνωση είναι η πιο δυσοίωνη και βασίζεται στην τήρηση της σκληρής γραμμής των Φιλελευθερων, αφού εκτιμά πως η Μέρκελ θα αναγκαστεί να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, με τον Σόιμπλε να παραμένει όχι μόνο στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και με χρέη άτυπου Αντικαγκελαρίου, αφού οι κάλπες τον δικαίωσαν.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως, με έκδηλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν τα μηνύματα του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού ο Ολλανδός υπουργός συμφώνησε τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα και χωρίς νέα προαπαιτούμενα. Το τελευταίο αν και δεν αποσαφηνίστηκε από κυβερνητικές πηγές, εκλαμβάνεται ως αιχμή προς τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σενάριο που απορρίπτει μετά βδελυγμίας η Αθήνα.

Τούτων δοθέντων, αν χθες συνομολογήθηκε κάτι μεταξύ του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη να βιαστεί η Αθήνα να ολοκληρώσει όλα όσα είναι απαραίτητα για την τρίτη αξιολόγηση, ώστε τουλάχιστον από την δική της πλευρά, να μην δώσει σε κανέναν “πάτημα” και προσχήματα καθυστέρησης.

Βεβαίως, είναι προφανές ότι το πολιτικό κενό στη Γερμανία δημιουργεί “χώρο” για τυχόν “σαμποτάζ” στις συζητήσεις από το ΔΝΤ.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, να πατήσει “γκάζι” σε όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, για να μην διαταραχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, άρα, το χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του Μνημονίου, σε 11 μήνες σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο αναμένονται νέα ηχηρά μηνύματα του Μεγάρου Μαξίμου σε υπουργούς να… βιαστούν και να μην αφήνουν μέρα χαμένη ώσπου να κλείσουν με όλες τις “μνημονιακές” εκκρεμότητες του χαρτοφυλακίου ενός εκάστου των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα