Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την επιτροπεία αναλύει ο Χαρίτσης

Το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την επιτροπεία αναλύει ο Χαρίτσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, Επενδυτικό Σχήμα, ΕΣΠΑ, Μνημόνιο, ΣΥΡΙΖΑ,

Η έξοδος από το μνημόνιο είναι αλληλένδετη με την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και την ανάκτηση της εργασίας, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Τονίζει ότι το επόμενο διάστημα ξεκινά ένα πλήθος από προγράμματα και νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία με έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή, τις συνέργειες και τις δικτυώσεις των επιχειρήσεων για τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας.

«Δικός μας στόχος είναι η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε», ξεκαθαρίζει.

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι αποτυπώνεται ήδη η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας το 2017.

Απορροφήσαμε πλήρως τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ενεργοποιήσαμε πρώτοι το νέο ΕΣΠΑ σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% των προγραμμάτων και το 2016 πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης 11,4%.

Η δουλειά αυτή αναγνωρίζεται επίσημα και από τους εταίρους μας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου στο οποίο γίνεται ρητή αναφορά στην «εξαιρετική αξιοποίηση» των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα που είχε ως αποτέλεσμα να διοχετευτούν 11 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι πόροι αυτοί ήταν μία μεγάλη επενδυτική ανάσα για τη χώρα, ενώ κινητοποίησαν επιπλέον τον ιδιωτικό τομέα και το τραπεζικό σύστημα, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία, σημειώνει στο Euro2day.

Ο κ. Χαρίτσης λέει χαρακτηριστικά ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν είδαν ούτε την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων που είχαν παγώσει για μία δεκαπενταετία επί των δικών τους κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ, ούτε την ενεργοποίηση σε όλη την Ελλάδα των μεγάλων έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ, ούτε τα μικρά και μεσαία έργα που υλοποιούνται στους Δήμους όλης της επικράτειας, στον τομέα π.χ. των υποδομών, της αξιοποίησης του τοπικού τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος ή της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Έργα που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Το επόμενο διάστημα ξεκινά ένα πλήθος από προγράμματα και νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία με έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή, τις συνέργειες και τις δικτυώσεις των επιχειρήσεων για τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων και της κοινωνικής οικονομίας, την προώθηση των εξαγωγών και τη βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, αλλά και την τόνωση της μεταποίησης και της αγροδιατροφής, δύο κλάδων που έχουν προτεραιότητα και στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Φυσικά, ο στόχος που διαπερνά όλες τις παρεμβάσεις μας είναι η δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ υπάρχει ρήτρα εργασίας, οι ωφελούμενοι δηλαδή υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ επιδοτούμε για το πρώτο διάστημα το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, με διάταξη που φέραμε πρόσφατα στη βουλή, αποκλείονται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και κάθε είδους κρατική ενίσχυση, όσοι δεν τηρούν αυστηρά την εργατική νομοθεσία.

Για εμάς η ανάπτυξη περνάει μέσα από την αναβάθμιση της εργασίας και την κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων, συμπληρώνει.

Σημειώνει ότι το 2016 είχαμε τις υψηλότερες ξένες άμεσες επενδύσεις των τελευταίων ετών, ενώ το 2017 η εικόνα είναι ακόμη καλύτερη καθώς έχουμε ήδη εισροές άνω του 1,6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα είναι μεγάλο και αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ξένων και εγχώριων.

Έχει συγκροτηθεί διυπουργική Task Force για τις μεγάλες επενδύσεις με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, ενώ έχουν ξεμπλοκάρει επενδυτικά πρότζεκτ ύψους 670 εκ. ευρώ και μπαίνουν άμεσα σε φάση υλοποίησης.

Τέλος, αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις. Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες και διευρύνουμε τα κριτήρια ώστε να συμπεριληφθούν και επενδυτικά σχέδια σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας, πέραν της ενέργειας και του τουρισμού που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον μέχρι τώρα.

Οφείλω όμως σε αυτό το σημείο να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός. Θέλουμε επενδύσεις που ενισχύουν και αναβαθμίζουν το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής στην οποία λαμβάνουν χώρα και μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με τις υπάρχουσες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες.

Και βέβαια, που σέβονται και τηρούν την περιβαλλοντική και την εργατική νομοθεσία της χώρας. Η ασυδοσία και η αδιαφορία για το δημόσιο συμφέρον δεν θα γίνουν ανεκτές.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο πέντε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα κινητοποιήσουν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών πόρων στην πραγματική οικονομία.

Αναφέρομαι στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, στο οποίο συμμετέχει και το ΕΤΕΑΝ, στο νέο Ταμείο Υποδομών, στο καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) που θα χρηματοδοτήσει δυναμικές και νεοφυείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη μορφή της συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών που ξεκινά τις επόμενες βδομάδες και στο νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων. Ειδικά για τις μικροπιστώσεις προετοιμάζουμε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο με βάση τα πιο προωθημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα και μέχρι τέλος του έτους θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, επισημαίνει ο κ.Χαρίτσης.

Ο δικός μας στόχος είναι η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε.

Ήδη το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται διαρκώς, οι διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία ενώ είχαμε και την πρώτη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Το επόμενο διάστημα θα συγκεκριμενοποιηθούν περισσότερο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα άρουν τις όποιες αβεβαιότητες για τη βιωσιμότητά του.

Με δεδομένη λοιπόν τη σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που καταγράφει η οικονομία και την αποφασιστική διευθέτηση του χρέους, θεωρώ ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας.

Σχετικά άρθρα