Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το βρώμικο “παιχνίδι” της Eldorado – Το ραντεβού με Μητσοτάκη και ο Τσίπρας

Το βρώμικο “παιχνίδι” της Eldorado – Το ραντεβού με Μητσοτάκη και ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eldorado Gold, Αλέξης Τσίπρας, Ελληνικός Χρυσός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Σκουριές, Σκουριές Χαλκιδικής,

Όταν προ ημερών ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιόταν με τους εκπρόσωπους των σωματείων εργαζομένων της “Ελληνικός Χρυσός” στους περισσότερους πέρασε ως μία ακόμα τυπική ταύτιση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα ακόμα στρεβλό αποικιοκρατικό επιχειρηματικό εγχείρημα.

Λίγες μόλις μέρες μετά και συγκεκριμένα μία ημέρα μετά τη ΔΕΘ όπου αιχμή του δόρατος του Αλέξη Τσίπρα ήταν η αναπτυξιακή στροφή της ελληνικής οικονομίας και τα 1,6 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2017, ρεκόρ 10ετίας, γεγονός που έχει αφαιρέσει το τελευταίο επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας περί επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, η συνάντηση αυτή χρήζει επανεξέτασης.

«Είναι ειρωνεία», είχε πει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «ο πρωθυπουργός να μιλάει για επενδύσεις και, στην πράξη, η Κυβέρνησή του να κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Μην ακούτε τι λένε, να βλέπετε τι κάνουν οι κυβερνώντες».

«Ο κίνδυνος», είχε επί της ουσίας προαναγγείλει ως μάντης κακών ο κ. Μητσοτάκης, «για την επένδυση είναι ορατός. Μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις τη χώρας. Και, ενώ το μέλημά μας θα έπρεπε να είναι οι δουλειές για τη αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, η Κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς λόγους, συνειδητά, καθυστερεί την αδειοδότηση της επένδυσης».

Αναφερόμενος στις 16 αποφάσεις του ΣτΕ για την επένδυση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Θα προστατέψουμε το Κράτος Δικαίου. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το θέμα». Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία «πιστεύει στη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», και πρόσθεσε:

«Το βασικό μου μέλημα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Να προχωρήσει μια παραγωγική επένδυση σημαντική για τον τόπο, για την τοπική κοινωνία, για την ελληνική οικονομία».

Η συνάντηση χρήζει λοιπόν επανεξέτασης από άλλο πρίσμα, διότι η απόφαση της διοίκησης της Eldorado Gold να απειλήσει την κυβέρνηση πως θα αποχωρήσει επενδυτικά από την Ελλάδα, έξι μέρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκ των πραγμάτων – είτε έγινε τυχαία είτε κατά… παραγγελία – αποκτά σαφείς πολιτικές αποχρώσες ενδείξεις.

Αυτό που ωστόσο οφείλουν να απαντήσουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά – όπως και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης που έχει παραστεί σε όποια αντισυγκέντρωση υπέρ των συμφερόντων της Ελληνικός Χρυσός έχει γίνει – είναι:

– Ενδιαφέρεται για το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας στις επενδύσεις; Διότι η Eldorado απειλεί πως θα αποχωρήσει εάν δεν βγουν οι άδειες περιβαλλοντικών όρων, την ώρα που η οικολογική καταστροφή που έχει ήδη γίνει είναι τεράστια. Και αυτή η κατασρτοφή είναι σε βάρος χαιλιάδων άλλων επιχειρήσεων και επενδύσεων τουριστικού αντικειμένου στην περιοχή.

– Δεν ενδιαφέρονται λοιπόν για τις τουριστικές επιχειρήσεις και επενδύσεις που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και θα πληγούν ανεπανόρθωτα;

Και η εταιρία φυσικά οφείλει να απαντήσει

Ότι λειτουργεί με αποικιοκρατικούς όρους το γνώριζε ολόκληρη η Ελλάδα. Ότι όπως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, βάζει μπροστά τους εργαζόμενους, απειλώντας με απολύσεις για να γίνουν τα “χατίρια” χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας, είναι γνωστό και δεν γίνεται πρώτη φορά.

Αλλά πώς είναι δυνατόν ωστόσο να μετέχει τόσο ωμά και εξώφθαλμα σε πολιτικούς σχεδιασμούς;

* Κάποιοι δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Κόβουν τη συνέντευξη Τύπου ενός Πρωθυπουργού, αλλά μεταδίδουν live τη συνέντευξη Τύπου της Eldorado Gold

Δείτε ορισμένα από τα όσα είχε πει ως… αυτοεκπληρούμενη Κασσάνδρα ο κ. Μητσοτάκης στους εργαζόμενους της Eldorado Gold

Η μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στη χώρα, η επένδυση της ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ μέσω του ΕΛ, Χρυσού κινδυνεύει. Και κινδυνεύει γιατί έχει γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Διότι εξυπηρετεί ενδεχομένως τα σχέδια της κυβέρνησης να δείξει κάποια αριστερά αντανακλαστικά σε κάποιες από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή δεν ήθελε την επένδυση αυτή. Για λόγους δικούς του βρέθηκε απέναντι στην επένδυση που γίνεται στην Χαλκιδική όπως βρέθηκε απέναντι στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Όσο ήταν στην αντιπολίτευση αυτό είχε μικρή σημασία. Σήμερα όμως είναι στην κυβέρνηση και από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την υπογραφή των σχετικών αδειών εξαρτώνται παραπάνω από 2.000 θέσεις απασχόλησης. Και ένας επενδυτής εάν δεν μπορεί να επιχειρήσει στην χώρα θα σηκωθεί να φύγει και ο κίνδυνος είναι πραγματικός, ορατός και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και σήμερα εδωπέρα από τη Θεσσαλονίκη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνειδητή καθυστέρηση στην αδειοδότηση αυτής της επένδυσης (…)

…στο τρίγωνο της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να συνυπολογίσουμε τις θέσεις απασχόλησης, την περιβαλλοντική αποκατάσταση έτσι όπως αυτή μπορεί να γίνει από μία μεγάλη και σοβαρή εταιρεία και την υποστήριξη στην τοπική κοινωνία η οποία και είναι απόλυτα εξαρτημένη από την τύχη αυτής της επένδυσης.

Εγώ λοιπόν σας λέω καθαρά δύο πράγματα. Πρώτον εμείς πιστεύουμε στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Και ειδικά της ΒΕ που υπάρχουν … πολύ σπουδαία μεταλλευτικά πεδία… Μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον καθώς γνωρίζετε ότι και η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι εξαιρετικά αυστηρή στην εξορυκτική δραστηριότητα. (Όπως συμβαίνει σε χώρες με πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία στην Φινλανδία, Καναδά, Αυστραλία )

Δεύτερο σημείο, Θα προστατεύσουμε το κράτος δικαίου, δεν γίνεται ένας επενδυτής ο οποίος έρχεται αδειοδοτείται δικαιώνεται στα δικαστήρια να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του…

Ελπίζω ότι δεν θα γίνει κάποια μεγάλη ζημιά στην πορεία… εύχομαι οι σχετικές αδειοδοτήσεις –έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- να προχωρήσουν από τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος γιατί δεν χορηγούνται αυτές οι άδειες, κάποιες από τις οποίες από ότι αντιλαμβάνομαι δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντικές.

(…) Ελπίζω και εύχομαι το αρμόδιο υπουργείο να συνετιστεί επιτέλους να υπογράψει τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις ή εάν δεν το κάνει να εξηγήσει το λόγο… δεν έχω αντιληφθεί ποιο είναι το αντικείμενο της διαιτησίας…

Σχετικά άρθρα