Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοινό έδαφος Ελλάδας – Κίνας για επενδυτικές πρωτοβουλίες διαπιστώνει ο Σταθάκης

Κοινό έδαφος Ελλάδας – Κίνας για επενδυτικές πρωτοβουλίες διαπιστώνει ο Σταθάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, Ενέργεια, Κίνα, ΣΥΡΙΖΑ,

“Κοινό έδαφος για την προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών μεταξύ Ελλάδας – Κίνας δημιουργούν οι σημαντικές ανατροπές, που προωθούνται στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής κάθε χώρας, στο πλαίσιο της επιδίωξης για μείωση των εκπομπών ρύπων”.

Αυτό τόνισε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Σταθάκης.

Μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ Clean Energy Development Forum, που διοργάνωσε στην 82η ΔΕΘ το Κινεζικό Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου, υπό την αιγίδα της Shenhua Group Corporate Limited, ο κ.Σταθάκης επισήμανε ότι “η επιλογή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στη συνεργασία των δύο κρατών.

Η συνεργασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά και προσδοκούμε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με αμοιβαία οφέλη”.

Πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, κεντρικός στόχος της οποίας είναι να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε σταδιακά αυτές να αποτελέσουν τη βάση του εγχώριου ενεργειακού μείγματος.

“Ο λιγνίτης θα παραμείνει στρατηγικό καύσιμο, αλλά σε συμβατά επίπεδα με τους περιβαλλοντικούς στόχους” επανέλαβε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε:

“Μπροστά μας ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας να αποδειχθεί ιδιαίτερα εποικοδομητική”.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο CEO του κινεζικού κολοσσού Senhua Energy Co Ltd, δρ Ling Wen, γενικός διευθυντής του Senhua Group, επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας για την Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, επισήμανε ότι με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο δρ Ling δηλώνει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για παρουσία στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι το μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι λαμπρό και αφού απαρίθμησε μια σειρά από υλοποιημένες ή προγραμματισμένες επενδύσεις στον κλάδο, σημείωσε:

“Το καράβι της Ελλάδας δεν βουλιάζει. Ταξιδεύει και θα ταξιδεύει. Είμαστε βέβαια μια μικρή χώρα και όταν η Αμερική φτερνίζεται, εμείς παθαίνουμε πνευμονία.

Υπάρχουν όμως ακόμη Έλληνες που επενδύουν στην Ελλάδα και όταν οι Έλληνες επενδύουν, τους βλέπουν οι ξένοι και έρχονται κι αυτοί”.

Ευχήθηκε τέλος να υπάρχει στο μέλλον καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, προς όφελος και των δύο.

Υπενθυμίζεται ότι η Shenhua Group Corporation Limited και ο Όμιλος Κοπελούζου, υπέγραψαν προ μηνών συμφωνία συνεργασίας και ανάπτυξης στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

Η Shenhua Group Corporation Limited είναι η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, τόσο από συμβατικές όσο και καθαρές πηγές ενέργειας.

Σχετικά άρθρα