Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς Τσίπρας και Μακρόν “σκότωσαν” το ΔΝΤ – Τα 4 γαλλικά “κλειδιά”

Πώς Τσίπρας και Μακρόν “σκότωσαν” το ΔΝΤ – Τα 4 γαλλικά “κλειδιά”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Εμανουέλ Μακρόν, Επενδυτικό Σχήμα, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Οικονομική Ανάπτυξη,

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την 24ωρη “απόβαση” του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν από κοινού “σκότωσαν” το ΔΝΤ μπροστά στο ενδεχόμενο να προσέλθει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση με πρόσθετες – εξωσυμβατικές – απαιτήσεις.

Επί της ουσίας ο Εμανουέλ Μακρόν παρείχε δημόσια τριπλή στήριξη στην Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την περαιτέρω διευθέτηση του χρέους, αλλά και την «περιθωριοποίηση» του ΔΝΤ, ενόψει του νέου κάβου της αξιολόγησης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αμφότεροι οι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης η Ευρώπη να λύνει μόνη της τα προβλήματά της.

Ο ένοικος του Ελιζέ ζήτησε τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να κλείσει η αξιολόγηση εμπρόθεσμα, ενώ έχει τη σημασία του πως εκτίμησε ότι υπάρχουν θετικά σημάδια στη Ελλάδα «για πρώτη φορά». Παράλληλα, έστειλε δύο φορές αυστηρό μήνυμα στο ΔΝΤ, καλώντας το να δείξει καλή πίστη, να μην εγείρει εκτός συμφωνίας αξιώσεις και να δείξει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον ο Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε, επί της ουσίας, το όραμά του για μία Ευρωζώνη που θα αντιμετωπίζει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, αφού είπε ότι είναι κατά της επίβλεψης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το Ταμείο.

Τα θετικά σημάδια που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή του ταξιδιού του Εμανουέλ Μακρόν και συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα το πρωί ενώπιον της ελληνογαλλικής επιχειρηματικής ελίτ συνοψίζονται σε τέσσερις βασικούς άξονες.

– Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι οι τοποθετήσεις Μακρόν για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο κ. Μακρόν στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης. Σχολιάζουν ότι η στρατηγική Μακρόν για δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

– Δεν είναι τυχαίο πως κυβερνητικός αξιωματούχος επέστησε την προσοχή στη δήλωση Μακρόν ότι για πρώτη φορά υπάρχουν θετικά σημάδια στην Ελλάδα και υπογραμμίζουν την έμφαση που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στην ανάγκη να διευθετηθεί οριστικά και το θέμα του χρέους.

– Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα του Εμ. Μακρόν παρουσιάζει συγκλίσεις με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και εκτιμούν ότι αυτή η ατζέντα είναι προνομιακή για την κυβέρνηση που από τον καιρό που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την απαγκίστρωση από τη μονολιθική λιτότητα (του Βερολίνου) και να προταχθούν αναπτυξιακές και κοινωνικές πρωτοβουλίες για την αναδόμηση της νέας Ευρώπης.

«Οι τοποθετήσεις Μακρόν για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο κ. Μακρόν στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης», έλεγαν αργά χθες το βράδυ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως «η στρατηγική Μακρόν για δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος»

– Τέλος, στην ουσιαστική συζήτηση που έγινε με τους επενδυτές στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλαν ένα παγκόσμιο μήνυμα πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, η οικονομία ανακάμπτει και απηύθυναν από κοινού έκκληση για να έρθουν να επενδύσουν στην αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία.

Σχετικά άρθρα