Καμπανάκι στην κυβέρνηση να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την οποία «θαρραλέα» όπως τόνισε προωθεί η Κυβέρνηση, έκρουσε ο Eμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και την Μαρία Σαράφογλου, παράλληλα με την ΕΡΤ.
Όπως τόνισε ο κ. Μακρόν, «στόχος της επίσκεψης μου στην Ελλάδα είναι να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία των δέκα τελευταίων χρόνων, να βγούμε από την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκει την ανάκαμψη, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει, να τελειώσει το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπει δυναμικά στην ανάπτυξη».
«Πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη της λιτότητας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον» επεσήμανε με νόημα ο Πρόεδρος της Γαλλίας.
τέλνοντας μηνύματα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, ερωτηθείς για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Μακρόν είπε «δεν μπορούμε μονομιάς να ρυθμίσουμε όλα τα θέματα, οι συζητήσεις για το χρέος θα ξαναγίνουν στις αρχές του 23018 και τότε εγώ θέλω να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και θέλω από την άλλη το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που συζητήσαμε τους προηγούμενους μήνες και όχι να ζητά διαρκώς καινούρια πράγματα».
Διευκρίνισε πάντως ότι «εξ ορισμού αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές στην Γερμανία. Στο πλαίσιο του πάντοτε εποικοδομητικού σχεδιασμού με την Γερμανία, σημαίνει ότι αυτό πρέπει να συνεπάγεται ελάφρυνση του χρέους».
Στήριξη μέσω των επενδύσεων
«Θεωρώ ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετική, διότι έτσι εξομαλύνεται αρκετά η κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα ρυθμίστηκαν, καθώς υπάρχει ακόμη δρόμος για να παγιωθεί αυτή η εμπιστοσύνη» επεσήμανε ο κ. Μακρόν, συμπληρώνοντας «ανεξαρτήτως από τα τεχνικά σκέλη και το πρόγραμμα, το ζήτημα για την Ελλάδα είναι να ξαναβρεί την χρηματοπιστωτική της κυριαρχία. Για να την βρει πρέπει να υπάρξει συνέχεια της εξόδου στις αγορές, να συνεχιστεί η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, κάτι που η Κυβέρνηση Τσίπα κάνει με θάρρος και να παραμείνει η εμπιστοσύνη στην χώρα από τους κατόχους ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς αν μπορεί να απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε «νομίζω ότι βρισκόμαστε στην λογική της εξόδου από την κρίση. Φυσικά, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τέτοια βοήθεια, έχουμε την τεχνική κατάρτιση στην Ευρώπη για να το κάνουμε αυτό, έχουμε τον ESM.
Αν θέλουμε να υπάρξει ένα πλέγμα ανάπτυξης, πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έχουμε επενδύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη όμως μέσα από μια νέα αλληλεγγύη, μέσα από τις επενδύσεις πρέπει να συνεχίσει να την βοηθά, όπως κάνω εγώ σήμερα».
Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων διότι η κρίση ήταν πολύ βίαιη. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι καλές για τα άλλα κράτη-μέλη, είναι καλές για τους πολίτες της Ελλάδας. Υπάρχουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις, το βλέπετε και στην Γαλλία, αλλά πρέπει να συνεχιστούν. Δεν πρέπει ούτε στην Ελλάδα να υπάρξει χαλάρωση, πρέπει να υπάρξει συνεχής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και πρέπει να άρουμε τα εμπόδια που δυσκολεύουν την έλευση της ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στην παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Μακρόν είπε ότι υπάρχουν πολλές και σε πολλούς τομείς που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, επισημαίνοντας, «φυσικά και πιστεύω ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις, που έμειναν εδώ στην διάρκεια της κρίσης, θα συνεχίσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, αλλά έχουμε ανάγκη περισσότερων επενδύσεων, πχ. στις υποδομές, στον μετασχηματισμό της ενέργειας και άλλού»
Απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Σαράφογλου σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, ο Πρόεδρος Μακρόν τόνισε πως δεν επιθυμεί την υποβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Όπως εξήγησε, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και το ζήτημα της ασφάλειας επιβάλλουν τη συνεργασία με την Τουρκία.
Αναφορικά με τον “εμφύλιο πόλεμο” στους κόλπους της ευρωζώνης και τη σκληρή στάση που υιοθετεί το Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε βέβαιος πως η Γερμανία θα συμφωνήσει τελικά πως χρειάζεται πώς να επανοικοδομηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης. Αναγνώρισε για μία ακόμη φορά την οδύνη που έχει βιώσει ο ελληνικός λαός, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.
Τέλος, ο κ. Μακρόν εξέφρασε το όραμά του για τον ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας στη δημιουργία μίας ισχυρής ευρωζώνης και μίας Ευρώπης που θα αποκτήσει νέα προοπτική για τα επόμενα χρόνια.