Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Θα συνεργαστούμε στενά στις επενδύσεις – Μακρόν: Η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη

Τσίπρας: Θα συνεργαστούμε στενά στις επενδύσεις – Μακρόν: Η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γαλλία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μέγαρο Μαξίμου,

Με την κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, μετά τα όσα είπαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ολοκληρώθηκε η  συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας , κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, «συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διευκολύνουμε τη συνεργασία».

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Μακρόν, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. «Είχα την ευκαιρία να αναφέρω ότι γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναφέρθηκα στους διανοούμενους που πήγαν στη Γαλλία μετά τον εμφύλιο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», σημείωσε.

Συζητήσαμε, ουσιαστικά και σε βάθος, μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.

“Είμαστε σε θέση να δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές”

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα στοιχεία για την οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα θετικά, ενώ στάθηκε στις επιδόσεις στον τουρισμό. «Πλέον είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν αρκεί, καθώς στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

O πρωθυπουργός είπε ότι πέτυχε ο αλγόριθμος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ευχαρίστησε τη Γαλλία για την στήριξη της και πρόσθεσε πως η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές μας γεμίζει αισιοδοξία.

«Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση, ως εκ τούτου η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη», σημείωσε.

«Είμαστε σε θέση να δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με σχέδιο και σκληρή δουλειά, μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης. «Συμφωνήσαμε με τον κ. Μακρόν να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων», είπε επίσης, καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο και τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αμυντική βιομηχανία και ενέργεια, είναι ακόμα δυο επίπεδα συνεργασιών των δυο χωρών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε, δε, ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Γαλλία «αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οδεύουμε προς το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας» και υπογράμμισε ότι το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει το πέρασμα της Ευρώπης σε μια νέα εποχή, με περισσότερη αισιοδοξία.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη.

“Το ΔΝΤ να μην προβάλει απαιτήσεις”

Η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Μακρόν είπε ότι η  Γαλλία στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας, στάθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτήρισε πρώτο θετικό βήμα την επιστροφή της χώρας στις αγορές και κάλεσε το ΔΝΤ να μην προβάλει νέες απαιτήσεις.

“Δεν νομίζω ότι είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε. Πιστεύω ότι η αξιοπιστία και κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει. Και αυτό βασίζεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εθνικών κρατών. Δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ το να επεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. Ελπίζω να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να συνεχίσει να επικρατεί η αλληλεγγύη, κάτι που θα οδηγήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε αυτό η στάση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστη και χωρίς νέες απαιτήσεις. Είμαι αισιόδοξος”

Όπως είπε ακόμα, οι δύο χώρες είναι ιστορικά συνδεδεμένες. «Οι δύο μας χώρες είναι συνδεδεμένες από την ιστορία από σχέσεις διανοούμενων, καλλιτεχνών. Οι Γάλλοι έχουν μεγαλώσει με ταινίες του Κ. Γαβρά, με βιβλία του Κ. Καστοριάδη», τόνισε ο κ. Μακρόν, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων μαθητών, διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα τη γαλλική.

Όπως είπε, «αύριο θα ενισχύσουμε και την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα». Σημείωσε, δε, ότι συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρήσεων. «Θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα