Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ανάπτυξη δίνει “φτερά” ενόψει της ΔΕΘ – Στρώνεται το χαλί για τον Τσίπρα

Η ανάπτυξη δίνει “φτερά” ενόψει της ΔΕΘ – Στρώνεται το χαλί για τον Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΓΣΕΒΕΕ, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ΕΛΣΤΑΤ, ΕΣΕΕ, Μέγαρο Μαξίμου, Οικονομική Ανάπτυξη, Τράπεζες,

Το χαλί για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ετοιμάζουν υπουργοί και άλλα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία ήδη βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και σε νομούς της βόρειας Ελλάδας, προετοιμάζοντας το έδαφος για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην 82η ΔΕΘ.

Ήδη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος είχε σειρά επαφών στη Θεσσαλονίκη με δημάρχους και μυδοκαλλιεργητές στο Γραφείο Πρωθυπουργού.

Τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου θα επισκεφθούν τον πρώην στρατόπεδο “Κόδρα” στην Καλαμαριά για το οποίο έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες παραχώρησης του στην τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των επιμελητηρίων στο Γραφείο Πρωθυπουργού.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, Υποδομών και Μεταφορων Νίκος Μαυραγάνης, οι οποίοι κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη θα έχουν συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες για να προωθήσουν θέματα της αρμοδιότητάς τους αντίστοιχα.

Πυρετός στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί πυρετός συσκέψεων και διαβουλεύσεων για τις τελευταίες πινελιές στην προετοιμασία τόσο της επίσκεψης του Εμμανουέλ Μακρόν, όσο και της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μπαράζ συσκέψεων με στενούς συνεργάτες του και υπουργούς, προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ των εξαγγελιών του από το βήμα του Βελλίδιου Ιδρύματος.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου παρά την ένταση των ημερών είναι καλό, στον απόηχο των νέων θετικών “μαντάτων” από την ΕΛΣΤΑΤ που ανακοίνωσε ανάπτυξη 0,8% για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, όσο δηλαδή βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η αναπτυξιακή τάση δη στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα ενισχυθεί δυναμικά μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θέλουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο το θετικό μομέντουμ για την οικονομία, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την δυναμική ανάκαμψη και την επενδυτική “άνοιξη” που παρατηρείται το πρώτο επτάμηνο του έτους με 1,6 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις, στίγμα το οποίο αναμένεται να δώσει με έμφαση από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

«Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» αναφέρει η κυβέρνηση.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής.

Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016».

Η κυβέρνηση τονίζει ότι «η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου» καταλήγουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μήνυμα της ανάκαμψης εξάλλου έδωσε ήδη και από τις μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, επισκοπτόμενος το εργοστάσιο Παπαστράτος, το hub αλληλέγγυας οικονομίας και νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και στις επαφές του με την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και τους τραπεζίτες, στους οποίους ζήτησε εμφατικά ενίσχυση της ρευστότητας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμώντας παράλληλα πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι εφικτό να πετύχουμε ανάπτυξη κοντά στο 2% το 2017 συνολικά.

Σχετικά άρθρα