Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμπλουτίζεται ο “καμβάς” του Τσίπρα – Start ups και κοινωνική οικονομία

Εμπλουτίζεται ο “καμβάς” του Τσίπρα – Start ups και κοινωνική οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημόσιοι Υπάλληλοι, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Θεσσαλονίκη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία,

Έχοντας θεμελιώσει με τις μέχρι στιγμής εμφανίσεις του την κυβερνητική προσήλωση και στήριξη στην υγιή επιχειρηματικότητα, την ριζική αναδόμηση του Δημοσίου τόσο για τον πολίτη όσο και για τον ιδιώτη επενδυτή μέσα από την ολιστική μεταρρύθμιση που παρουσίασε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει το ενδιαφέρον του σήμερα στην στήριξη της καινοτομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της υψηλής προστιθέμενης αξίας των start ups.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, πρόκειται για δομή που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων, που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας μετέχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας, της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου.

Με τον τρόπο αυτόν ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κεντήσει τον “καμβά” πάνω στον οποίο θα βασιστεί η άνοδός του στο Βελλίδειο Ίδρυμα, με την παρουσία του στη ΔΕΘ να αποτελεί την κορύφωση ενός κωπιώδους δεκαπενθήμερου γεμάτου επισκέψεις και παρουσίες που συνθέτουν μεθοδικά το κυβερνητικό αφήγημα για την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα τις δημόσιες παρουσίες, προσθέτοντας νέους πυλώνες στο αφήγημα της Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη, τόσο για την επίσκεψη Μακρόν και την επενδυτική ατζέντα που την χαρακτηρίζει, όσο και για την αποκρυστάλλωση των λεπτομερειών της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ.

Βασικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής, πέραν του τρίπτυχου δίκαιης ανάπτυξης με κοινωνικό μέρισμα, επενδύσεων και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είναι πως η ΔΕΘ αυτή θα είναι η τελευταία που θα βρει τη χώρα εντός μνημονίου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σημειώνει μιλώντας στο Κόκκινο πως “έχουμε περάσει σε μια νέα μέρα, η χώρα φαίνεται ότι βαδίζει στην οριστική έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία και αποκαθίσταται η δυναμική της οικονομίας, που είναι αναπτυξιακή”.

Στη νέα αυτή φάση η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα ζητήματα της τόνωσης της ανάπτυξης όχι στη βάση της συντριβής της εργασίας, αλλά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχουμε θετικές εξελίξεις, όπως είναι η επιτυχής δοκιμαστική έξοδος στις αγορές και οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

“Βολές” σε Μητσοτάκη και προσλήψεις για το Δημόσιο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει σε ένα πλήρως αποκομματικοποιημένο δημόσιο τομέα παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου αλλαγών και μετασχηματισμών με στόχο την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα κόμματα αυτά για ρουσφετολογικές πολιτικές που οδήγησαν σε αδιέξοδο τη δημόσια διοίκηση και συνολικά το ελληνικό κράτος.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας η δημόσια διοίκηση δεν βρέθηκε ούτε κατ ελάχιστον σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στον κοινωνικό της ρόλο. Αντίθετα, εξελίχθηκε σε ένα συνονθύλευμα δομών και διαδικασιών, αποτελεσματικό μόνο στο να υψώνει φραγμούς και εμπόδια απέναντι στους πολίτες, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, το δημόσιο συμφέρον.

Και αυτό έγινε γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεκαετίες ολόκληρες είχαν την αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής πολιτικής. Με μαζικούς διορισμούς και αργότερα με στρατιές συμβασιούχων σε πολιτική ομηρεία.

Και στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «αυτή την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο, δείχνουν και οι πονηρές, δήθεν φιλελεύθερες ιδέες ορισμένων, για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο δημόσιο».

«Όταν το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα που κυβερνούσε την χώρα από την μεταπολίτευση και επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, δεν δίστασε καθόλου για να βγάλει την ετυμηγορία του για το αίτιο της χρεοκοπίας : Δεν ήταν οι πελατειακές σχέσεις, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους, οι μίζες και η διαπλοκή, αλλά ήταν το δημόσιο εν γένει.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και η κοινωνική πλειοψηφία γιατί ως γνωστόν τα χρόνια της ευμάρειας όλοι τα φάγαμε μαζί…

Το δημόσιο, από το παιδί του συστήματος έγινε το αποπαίδι, πάνω στο οποίο προσπάθησαν να φορτώσουν όλες τις αμαρτίες της χώρας και, κυρίως, τις δικές τους αμαρτίες.

Τις αμαρτίες ενός δικομματικού συστήματος εναλλαγής στην εξουσία με έντονα τα χαρακτηριστικά της πελατειακής και ρουσφετολογικής νοοτροπίας.

Το αποκορύφωμα αυτής της νέας κοπής νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού και της προσπάθειας για ενοχοποίηση της δημόσιας διοίκησης, το είδαμε τα τελευταία χρόνια πριν τις εκλογές του 2015.

Όταν επί Υπουργίας του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία, αλλά σημαίνει απολύσεις.

Όταν επίσης μάθαμε ότι αναδιοργάνωση και κινητικότητα, σημαίνει κατάργηση ζωτικών υπηρεσιών και βίαιες μετακινήσεις και ότι αριστεία σημαίνει ανάθεση των θέσεων ευθύνης στους αρεστούς του Υπουργού.

Και ότι, αντίθετα με κάθε επιστημονική άποψη, η αξιολόγηση δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δομών και του προσωπικού, αλλά αποβλέπει στις απολύσεις και στον εκφοβισμό των δημοσίων λειτουργών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναλύοντας την στρατηγική της κυβέρνησης του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κυρίαρχος άξονας της είναι η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Προσλήψεις στο δημόσιο και πόλεμος στη διαφθορά

Και εστίασε σε κάποια βασικά σημεία, όπως ότι από τα μέσα του 2018 και καθώς θα βγαίνουμε από το φάσμα της επιτροπείας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για την υιοθέτηση νέων, εξειδικευμένων και στοχευμένων δράσεων με απώτερο σκοπό την πάταξη της διαφθοράς σε όλους τους τομείς που διέπουν την Δημόσια Διοίκηση, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε η κυβέρνηση επιδιώκει την συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να εδραιωθεί ένα περιβάλλον αφενός προστατευμένο από την διαφθορά, αφετέρου ιδανικό και άριστο να αναπτυχθούν υγιείς αναπτυξιακές, επενδυτικές και επιχειρηματικές σχέσεις.

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός επανήλθε στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, πίσω από την ιδεοληψία ενός ολοένα και μικρότερου κράτους, έχουν οχυρωθεί και όλοι αυτοί που τις προηγούμενες δεκαετίες το χρησιμοποίησαν κατά κόρον και με αναίσχυντο τρόπο, ως μηχανισμό νομής και διανομής πόρων και εξουσίας.

Απέναντι στην αντίληψη αυτή, η κυβέρνηση θα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε το κράτος να είναι τόσο μικρό και τόσο μεγάλο, όσο χρειάζεται για να προστατεύει τους αδύναμους έναντι των ισχυρών.

Σχετικά άρθρα