Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης “βαφτίζει” μεταρρύθμιση, τις απολύσεις στο δημόσιο – Θα κάνουμε προσλήψεις

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης “βαφτίζει” μεταρρύθμιση, τις απολύσεις στο δημόσιο – Θα κάνουμε προσλήψεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημόσια Διοίκηση, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει σε ένα πλήρως αποκομματικοποιημένο δημόσιο τομέα παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου αλλαγών και μετασχηματισμών με στόχο την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα κόμματα αυτά για ρουσφετολογικές πολιτικές που οδήγησαν σε αδιέξοδο τη δημόσια διοίκηση και συνολικά το ελληνικό κράτος.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας η δημόσια διοίκηση δεν βρέθηκε ούτε κατ ελάχιστον σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στον κοινωνικό της ρόλο. Αντίθετα, εξελίχθηκε σε ένα συνονθύλευμα δομών και διαδικασιών, αποτελεσματικό μόνο στο να υψώνει φραγμούς και εμπόδια απέναντι στους πολίτες, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, το δημόσιο συμφέρον.

Και αυτό έγινε γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεκαετίες ολόκληρες είχαν την αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής πολιτικής. Με μαζικούς διορισμούς και αργότερα με στρατιές συμβασιούχων σε πολιτική ομηρεία.

Και στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «αυτή την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο, δείχνουν και οι πονηρές, δήθεν φιλελεύθερες ιδέες ορισμένων, για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο δημόσιο».

«Όταν το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα που κυβερνούσε την χώρα από την μεταπολίτευση και επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, δεν δίστασε καθόλου για να βγάλει την ετυμηγορία του για το αίτιο της χρεοκοπίας : Δεν ήταν οι πελατειακές σχέσεις, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους, οι μίζες και η διαπλοκή, αλλά ήταν το δημόσιο εν γένει.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και η κοινωνική πλειοψηφία γιατί ως γνωστόν τα χρόνια της ευμάρειας όλοι τα φάγαμε μαζί…

Το δημόσιο, από το παιδί του συστήματος έγινε το αποπαίδι, πάνω στο οποίο προσπάθησαν να φορτώσουν όλες τις αμαρτίες της χώρας και, κυρίως, τις δικές τους αμαρτίες.

Τις αμαρτίες ενός δικομματικού συστήματος εναλλαγής στην εξουσία με έντονα τα χαρακτηριστικά της πελατειακής και ρουσφετολογικής νοοτροπίας.

Το αποκορύφωμα αυτής της νέας κοπής νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού και της προσπάθειας για ενοχοποίηση της δημόσιας διοίκησης, το είδαμε τα τελευταία χρόνια πριν τις εκλογές του 2015.

Όταν επί Υπουργίας του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία, αλλά σημαίνει απολύσεις.

Όταν επίσης μάθαμε ότι αναδιοργάνωση και κινητικότητα, σημαίνει κατάργηση ζωτικών υπηρεσιών και βίαιες μετακινήσεις και ότι αριστεία σημαίνει ανάθεση των θέσεων ευθύνης στους αρεστούς του Υπουργού.

Και ότι, αντίθετα με κάθε επιστημονική άποψη, η αξιολόγηση δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δομών και του προσωπικού, αλλά αποβλέπει στις απολύσεις και στον εκφοβισμό των δημοσίων λειτουργών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναλύοντας την στρατηγική της κυβέρνησης του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κυρίαρχος άξονας της είναι η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Προσλήψεις στο δημόσιο και πόλεμος στη διαφθορά

Και εστίασε σε κάποια βασικά σημεία, όπως ότι από τα μέσα του 2018 και καθώς θα βγαίνουμε από το φάσμα της επιτροπείας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για την υιοθέτηση νέων, εξειδικευμένων και στοχευμένων δράσεων με απώτερο σκοπό την πάταξη της διαφθοράς σε όλους τους τομείς που διέπουν την Δημόσια Διοίκηση, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε η κυβέρνηση επιδιώκει την συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να εδραιωθεί ένα περιβάλλον αφενός προστατευμένο από την διαφθορά, αφετέρου ιδανικό και άριστο να αναπτυχθούν υγιείς αναπτυξιακές, επενδυτικές και επιχειρηματικές σχέσεις.

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός επανήλθε στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, πίσω από την ιδεοληψία ενός ολοένα και μικρότερου κράτους, έχουν οχυρωθεί και όλοι αυτοί που τις προηγούμενες δεκαετίες το χρησιμοποίησαν κατά κόρον και με αναίσχυντο τρόπο, ως μηχανισμό νομής και διανομής πόρων και εξουσίας.

Απέναντι στην αντίληψη αυτή, η κυβέρνηση θα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε το κράτος να είναι τόσο μικρό και τόσο μεγάλο, όσο χρειάζεται για να προστατεύει τους αδύναμους έναντι των ισχυρών.

Σχετικά άρθρα