Με την ατζέντα ενόψει της ΔΕΘ να διαμορφώνεται μέσα από τις κινήσεις και επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, μετά και τη χθεσινή επίσκεψή του στο εργοστάσιο της Παπαστράτος, όπου υπογραμμίστηκε η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και η στήριξη στις επενδύσεις στην υγιή επιχειρηματικότητα με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, ο πρωθυπουργός σήμερα στρέφει το ενδιαφέρον του στο μείζον ζήτημα της λειτουργίας του Δημοσίου, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την πολυδιαφημισμένη αξιολόγηση, την οποία έχει μετατρέψει σε Ρομφαία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, η οποία ανοίγει έναν κύκλο πρωτοβουλιών που θα κορυφωθεί στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ταυτόχρονα τόσο να βάλει την ατζέντα, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις (η κυβέρνηση μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017 μετρά άνω του ενός δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις), την υγιή επιχειρηματικότητα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την ενίσχυση της νεολαίας παράλληλα με το κοινωνικό πρόγραμμα του Μαξίμου σε Υγεία και Παιδεία, όσο όμως και να “τσαλακώσει” το φιλοεπενδυτικό, φιλοεπιχειρηματικό και “μεταρρυθμιστικό προφίλ” του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να αποδομήσει και το τελευταίο αντιπολιτευτικό χαρτί που έχει μείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο στις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του το απόγευμα στην εκδήλωση παρουσίασης του πλάνου αναδιοργάνωσης του Δημοσίου «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την Όλγα Γεροβασίλη, αναμένεται να συνδέσει τις προσέλκυση επενδύσεων με την εύρυθμη και σύγχρονη λειτουργία του δημόσιου τομέα και με σημαντική πάταξη της γραφειοκρατίας.
Το ζήτημα του Δημοσίου ωστόσο αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να απευθύνει τα βέλη του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξάλλου έχει μείνει με τη ρετσινιά του “υπουργού των απολύσεων” από τη θητεία του στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Δεν είναι τυχαίο πως συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν στο TRIBUNE πως η μόνη μεταρρύθμιση που έκανε ο… κατά τα άλλα μεταρρυθμιστής Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να απολύσει σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες, γεγονός που προδιαθέτει για έναν δυναμικό διεμβολισμό του “μεταρρυθμιστικού” προφίλ που προσπαθεί να φιλτεχνήσει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αντί αυτού, πλέον η κυβέρνηση βαδίζει σταθερά στην ολοκλήρωση τόσο για την κινητικότητα όσο και την ολιστική αξιολόγηση τόσο προσώπων, όσο δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου, όπου όλοι και όλα θα αξιολογούνται αμφίδρομα. Και από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη και αντικειμενικότερη αξιολόγηση.
Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα από την άρνηση συμμετοχής των υπαλλήλων αναμένεται να ξεπεραστούν από τα “αντικίνητρα” του υπουργείου, αφού όποιοι δε μετέχουν δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για προϊστάμενοι υπηρεσιών.
Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα Christophe Chantepy, στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας από την Expertise France στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, η Διοικητική Ανασυγκρότηση αποτελεί βασική προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναπτυξιακή της προοπτική.
Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι αφενός η ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και αφετέρου η απλούστευση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.
Οι δύο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους αναμένεται να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο είναι η Διοικητική Ανασυγκρότηση που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας στο εσωτερικό της διοίκησης με την εισαγωγή ανοιχτών, αντικειμενικών διαδικασιών, οι οποίες απαντούν στα προβλήματα υποστελέχωσης και ανορθολογικής κατανομής προσωπικού και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που στοχεύει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, έχοντας ενσωματώσει τις διεθνείς καλές πρακτικές στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τις πολιτικές για τα ανοιχτά δεδομένα.