Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μεγάλο άδειασμα της ναζιστικής φιέστας της Εσθονίας από τη Δύση – Ποιες χώρες δεν πήγαν!

Το μεγάλο άδειασμα της ναζιστικής φιέστας της Εσθονίας από τη Δύση – Ποιες χώρες δεν πήγαν!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Εσθονία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κομμουνισμός, Ναζί,

Κόλαφο για τη ΝΔ και τα συστημικά μίντια, αλλά δικαίωση για την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή αποτέλεσε η διεξαγωγή του συνεδρίου της εσθονικής προεδρίας με το οποίο εξισώνεται ο κομμουνισμός με τον ναζισμό.

Η συμμετοχή των χωρών – μελών (και κυρίως των ισχυρών) ήταν υποβαθμισμένη.

Η εσθονική Προεδρία υποχρεώθηκε ύστερα από τις ελληνικές αντιδράσεις να αλλάξει το περιεχόμενο του συνεδρίου.

Η ρωσική πλευρά συνεχάρη την Ελλάδα για τη στάση της.

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έμεινε σε τυπικές παρατηρήσεις αποφεύγοντας να παρέμβει δυναμικά.

Διακήρυξη 8 χωρών

Κατώτερη των προσδοκιών, τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημης εκπροσώπησης, ήταν τελικά η συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών στο συνέδριο.

Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν στο συνέδριο, που ολοκληρώθηκε με την έκδοση διακήρυξης την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι των Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το αρμόδιο υπουργείο της Εσθονίας χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο συνέδριο.

Οι χώρες που αποτελούν το λεγόμενο ισχυρό ευρωπαϊκά μπλοκ, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, δεν εκπροσωπήθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά η συμμετοχή τους υποβαθμίστηκε με την αποστολή των εκεί πρεσβευτών τους.

Επίσης δεν παρέστησαν καθόλου, εκτός της Ελλάδας, οι Πορτογαλία, Κύπρος, Ρουμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

Εσθονική υποχώρηση στο κείμενο

Η αποτελεσματικότητα της ελληνικής πίεσης είχε φάνει από νωρίς χθες το πρωί.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik σε ανταπόκρισή του από το Ταλίν τόνισε πως «η Ελλάδα έδωσε μαθήματα Ιστορίας στην Εσθονία».

«Η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τις απόψεις της Εσθονίας για τον κομμουνισμό και την Ιστορία του προηγούμενου αιώνα ανάγκασε το Ταλίν να διορθώσει το επίσημο κείμενο» αποκάλυψε το πρακτορείο κάνοντας λόγο για «διεθνές σκάνδαλο που ανάγκασε την εσθονική προεδρία να τροποποιήσει το κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της».

Το Sputnik επισημαίνει ότι δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που «κατηγορηματικά αρνήθηκε να δεχθεί την εξομοίωση των εγκλημάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού», ενώ σημειώνει πως η αλλαγή που έκανε το Ταλίν «εξακολουθεί να διαστρεβλώνει το περιεχόμενο του ψηφίσματος που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Απριλίου 2009».

Θερμή επιστολή από Εσθονή βουλευτή

Το κλίμα υποχώρησης από την εσθονική πλευρά φαίνεται και από την ισορροπημένη δήλωση που έκανε λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ο εκπρόσωπος της εσθονικής προεδρίας της Ε.Ε. Τζούρι Λάας στην ιστοσελίδα naftemporiki:

«Η Εσθονία καταδικάζει απερίφραστα όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από όλα τα ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα και δεν ξεχνά τα θύματα όλων αυτών των καθεστώτων».

Ενδεικτικό της ρωγμής που υπήρξε στο ακραίο μέτωπο είναι και η θερμή επιστολή της Εσθονής βουλευτού Ουντέκι Λοόνε προς τον Σταύρο Κοντονή, όπου τονίζεται πως «η αιτιολόγηση της απόφασής σας ήταν απλώς τέλεια».

Η βουλευτής, όπως και ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, ανήκει στο κεντρώο κόμμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο του τρικομματικού κυβερνητικού σχηματισμού.

Ε.Ε.: Ευρωπαϊκές αξίες

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς περιορίστηκε σε αναρτήσεις στο Twitter για την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και απολυταρχικών καθεστώτων (και όχι των κομμουνιστικών).

Οι αναφορές του αφορούσαν τις ευρωπαϊκές αξίες «του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες».

Ο δε εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «η Ευρώπη, που γνώρισε το μίσος του ολοκληρωτισμού, θυμάται τις κοινές μας αξίες: κανόνες δικαίου, ελευθερίες, δικαιώματα, δημοκρατία».

Αντιπρόεδρος ρωσικής Δούμα: Καλά κάνουν οι Έλληνες

Όμως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε ευμενή σχόλια και στη Ρωσία. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Καλάσνικοφ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σωστά κάνουν οι Έλληνες και αγνοούν την αντικομμουνιστική διάσκεψη στο Ταλίν.

«Σε αντίθεση με πολλούς από τους λεγόμενους ‘νεοευρωπαίους’, στην παλιά Ευρώπη κατανοούν πιο βαθιά τα πράγματα και απορώ πώς δεν βάζουν ‘χαλινάρι’ στους Εσθονούς και άλλους που εκθέτουν έτσι τις αρχές της Ε.Ε. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την προσφορά των δικών τους κομμουνιστών στην αντιφασιστική πάλη και είναι λογικό που η κυβέρνηση πήρε θέση να μποϊκοτάρει την αντικομμουνιστική αυτή σύναξη» τόνισε.

Ο ρωσικός Τύπος αναφέρεται θετικά στον Στ. Κοντονή ενώ το πρακτορείο Ria Novosti δημοσιεύει άρθρο του Ρώσου δημοσιογράφου και σχολιαστή Ανατόλι Βάσερμαν με τίτλο «Στάση της Ελλάδας κατά της Εσθονίας», στο οποίο επαινεί τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά του γερμανικού ναζισμού.

To TRIBUNE σημειώνει: Στο επιχείρημα ότι οι χώρες που υπέγραψαν τη διακήρυξη “δικαιολογούνται” επειδή υπέστησαν τα πάνδεινα από τους σταλινικούς, η απάντηση είναι ότι εκτός της Πολωνίας, οι υπόλοιπες χώρες ήταν ενθουσιώδεις σύμμαχοι των ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέσα από αυτό το συνέδριο επιχείρησαν να “ξεπλύνουν” τα εγκλήματα των παππούδων τους, μέσω της “εξομοίωσης” με τα εγκλήματα -όχι του σταλινισμού- αλλά του κομμουνισμού. Στην Εσθονία ακόμα και σήμερα υψώνονται μνημεία για τους πεσόντες Εσθονούς ναζί και διοργανώνονται τελετές μνήμης. 70.000 Εσθονοί σε πληθυσμό ενός εκατομμυρίου, δηλαδή το σύνολο των στρατεύσιμων ανδρών, εντάχθηκαν στις ναζιστικές ορδές και πολέμησαν με αφοσίωση μέχρι και το Βερολίνο.

Σχετικά άρθρα