Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

190 Ελληνόπουλα από Ρωσία, Γεωργία και Ουκρανία φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας από το Υπουργείο Εξωτερικών

190 Ελληνόπουλα από Ρωσία, Γεωργία και Ουκρανία φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας από το Υπουργείο Εξωτερικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Γενοκτονία Ποντίων, Γεωργία, Δημήτρης Πλευράκης, Ελληνική Ομογένεια, Ουκρανία, Πόντιοι, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Ρωσία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Έληξαν με επιτυχία τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία φιλοξένησε περίπου 260 παιδιά από τις χώρες, όπου σήμερα ζουν ομογενείς, των οποίων έσωσε τους προγόνους ο Νίκος Καζαντζάκης, σαν απεσταλμένος του Ελληνικού Κράτους, μετά την Ποντιακή Γενοκτονία.

Τα παιδιά επέστρεψαν στις χώρες του Εύξεινου Πόντου έχοντας βιώσει την Ελληνική τους καταγωγή.

Φιλοξενήθηκαν, στο διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου, στον Δήμο Ασπροπύργου Αττικής 190 παιδιά από Ρωσία, Γεωργία και Ουκρανία, ενώ αιχμή του δόρατος στα εφετινά προγράμματα νεολαίας και πολιτισμού της ΓΓΑΕ αποτέλεσε το πρόγραμμα, που υλοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και υπό την εποπτεία του Α. Γενικού της ΓΓΑΕ Δημήτρη Πλευράκη, με τίτλο «Στα χνάρια του Καζαντζάκη».

Το πρόγραμμα οργανώθηκε τον Αύγουστο στην Κρήτη με γνώμονα τη βιωματική προσέγγιση του Ελληνικού πολιτισμού, για εβδομήντα ενήλικες νέες και νέους, των οποίων τα έργα βραβεύθηκαν στον διαγωνισμό, τον οποίο οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού σε Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν, Μολδαβία στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Νίκου Καζαντζάκη 2017.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών τίμησαν έτσι τον μεγάλο στοχαστή και ανέδειξαν το ρόλο του Καζαντζάκη ως απεσταλμένου του Ελληνικού Κράτους στην περιοχή το 1920, μετά την Ποντιακή γενοκτονία, όπου διέσωσε περίπου 100.000 Πόντιους, μεταφέροντάς τους μαζί με τον Ζορμπά στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στην Κρήτη τα παιδιά υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος τέλεσε και το μνημόσυνο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη.

Η ομάδα των βραβευμένων νέων, ακολουθώντας τα βήματα του μεγάλου λογοτέχνη, επισκέφθηκε αρχαιολογικούς χώρους, όπου εμπνεόταν ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ενδεικτικά αναφέρεται η οργάνωση βιωματικής δράσης σε ιστορική κρητική «μάντρα» τριακοσίων ετών, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο στο Καρφί με Μινωϊκό οικισμό του 1100π.Χ., σημείο συχνής επίσκεψης του Νίκου Καζαντζάκη.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η βράβευση των νέων μας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, του οποίου η παρουσία στο πρόγραμμα στην Κρήτη κατέδειξε την ιδιαίτερη σημασία της όλης πρωτοβουλίας και την προσοχή του Ελληνικού Κράτους στη σχέση μας με τον Παραευξείνιο Πολιτισμό.

Αναδείχθηκε ο ρόλος των μεγάλων ευεργετών από την περιοχή, όπως του Αντωνίου Παπαδάκη, οι οποίοι έφεραν εις πέρας την εθνική παλιγγενεσία που κλείνει τα 200 χρόνια το 2021.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού στις χώρες αυτές σε συνδυασμό με προγράμματα εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού αφιερωμένα στον Νίκο Καζαντζάκη.

Σχετικά άρθρα