Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατεπείγουσα Ερώτηση της Βόζεμπεργκ στην Κομισιόν για την αμφισβήτηση των συνόρων μας από τους Τούρκους

Κατεπείγουσα Ερώτηση της Βόζεμπεργκ στην Κομισιόν για την αμφισβήτηση των συνόρων μας από τους Τούρκους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νέα Δημοκρατία, Τουρκία,

Νέα αντίδραση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Ελίζας ΒόζεμπεργκΒρυωνίδη προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίστασε να αμφισβητήσει ευθέως την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας καθώς και την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, όπως αυτή καθορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την άμεση αντίδραση της Ε.Ε. στην επαναλαμβανόμενη παράνομη και προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να εγείρει αξιώσεις στην περιοχή του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και να απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κυρίας Βόζεμπεργκ:

Με τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αμφισβητεί ευθέως και απροκάλυπτα την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διατεινόμενος ότι το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων στο Αιγαίο δεν καθορίζεται από κάποια διεθνή συμφωνία και ως εκ τούτου παραμένει ασαφές.

Οι συγκεκριμένες θέσεις του κ. Τσαβούσογλου, οι οποίες μάλιστα εκφράστηκαν επίσημα ενώπιον της τουρκικής βουλής, θέτουν υπό αίρεση για πολλοστή φορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, κλιμακώνουν την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών στην περιοχή και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία αρνείται πεισματικά να υπογράψει και να κυρώσει παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Ε.Ε.

Δεδομένου ότι η Τουρκία επιμένει σε κινήσεις και δηλώσεις έναντι της Ελλάδας που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα, εγείροντας ευθέως αξιώσεις στην περιοχή του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθήκων και απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους της Ε.Ε., ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποια η αντίδρασή της στην επαναλαμβανόμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας;

– Πώς αξιολογεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως των εν λόγω προκλητικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας;

Σχετικά άρθρα