Μπορεί η θερινή ραστώνη και τα “μπάνια του λαού” να είναι πρώτα στην ημερήσια διάταξη, με τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης μετά και το νομοθετικό μπαράζ της κυβέρνησης με αριστερό πρόσημο σε Υγεία και Παιδεία, ωστόσο ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου μόνο περιθώρια για χαλαρότητα δεν αφήνει.
Και αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σαφείς εντολές και οδηγίες σε όλο το επιτελείο του αλλά και το υπουργικό συμβούλιο για πυρετώδεις προετοιμασίες για το δύσκολο Σεπτέμβρη, ο οποίος έρχεται.
Το καλεντάρι του Αλέξη Τσίπρα είναι γεμάτο με σημαντικές επαφές και πρωτοβουλίες, με αιχμή του δόρατος φυσικά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου.
Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να βρεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, για το τρίτο κατά σειρά περιφερειακό συνέδριο, ενώ στις 7-8 του μήνα θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνάντηση που θεωρείται πολύ σημαντική για την κυβέρνηση εν όψει και της γ΄ αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από την επομένη του Δεκαπενταύγουστου ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες περιμένουν τις αναλυτικές ενημερώσεις από τους υπουργούς για το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να χαραχθεί η ατζέντα της ομιλίας και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο.
Στόχος εξάλλου δεν είναι άλλος από μία εμφατική στροφή στη νέα σελίδα που θέλει από την επομένη της συμφωνίας για αξιολόγηση και χρέος καθώς και την έξοδο στις αγορές να γυρίσει η κυβέρνηση.
Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή για να παρουσιαστούν αναλυτικά όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες εκείνες που θα δώσουν το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο, προκειμένου παράλληλα με την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας να μπορέσει να προχωρήσει και σε εξαγγελία ενίσχυσης συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων, η οποία θα επιτείνει τις προσπάθειες δημιουργίας αριστερών αναχωμάτων.
Αν και ο σχεδιασμός για τη συνολική παρουσίαση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, θεωρείται σίγουρο πως πέρα από τον απολογισμό του έργου της διετίας ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει και τη διαδικασία εξόδου από τα μνημόνια που θα γίνει τον Αύγουστο του 2018, καθώς και την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται από το βήμα της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας να θέσει τις διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ απαντώντας συνολικά σε όλες τις βολές της γαλάζιας παράταξης και βάζοντας τα διλήμματα της επόμενης ημέρας, στη βάση των όσων είπε και στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, όπου επί της ουσίας έθεσε το δίλημμα των εκλογών του 2019.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, αλλά και η καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πέσει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, θα είναι το βασικό τρίπτυχο στο οποίο θα βασιστεί ο πρωθυπουργός Αυτό που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί και κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό είναι ωστόσο, ποιους θα αφορούν αυτές οι εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ.
Δεδομένου ότι με τα νομοσχέδια για την τριβοβάθμια εκπαίδευση και την Υγεία, με την παράλληλη διαγραφή χρεών όσων ανασφάλιστων στο παρελθόν επί διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν να νοσηλευθούν, πληρώνοντας στο τέλος το μπιλιετάκι στην εφορία, έχει γίνει ακόμα μία κίνηση στήριξης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, το βάρος τώρα αναμένεται να πέσει στη λεγόμενη μεσαία τάξη, που έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος της κρίσης και αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να ενισχυθεί μέσα από το διαμοιρασμό των αναπτυξιακών ωφελειών.