Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε να στείλει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, βλέποντας την αντιπολιτευτική τακτική και ρητορική της συντηρητικής παράταξης να διολισθαίνει όλο και περισσότερο στον κατηφορικό δρόμο μιας ακραίας και μηδενιστικής αντιπολίτευσης με υπερ-δεξιά χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Νίκος Λιονάκης για την Αυγή.
“Να μην αισθανόμαστε ενοχικά απέναντι στην Αριστερά. Να δείξουμε πως εμείς είμαστε με την πρόοδο και η Αριστερά με την οπισθοδρόμηση. Όμως, η μάχη των ιδεών απαιτεί θέσεις και επιχειρήματα. Όχι ακρότητες και στενόμυαλες αντιλήψεις, που μας αποκόπτουν από το μετριοπαθές ακροατήριο”. Η παρέμβαση του Κ. Χατζηδάκη μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook φυσικά δεν ήρθε εν κενώ. Η κριτική που ασκεί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αφορά στον ιδεολογικό προσανατολισμό και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματός του, επί του οποίου κυριαρχεί πλέον ο λόγος και η ακρότητα του ύφους και των θέσεων του έτερου αντιπροέδρου, Άδ. Γεωργιάδη. Παρέμβαση που αποκαλύπτει τον ιδεολογικό διχασμό που σιγοβράζει εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που θα βγαίνει στην επιφάνεια όσο περισσότερο εντείνεται το αντιπολιτευτικό αδιέξοδό της απέναντι στην κυβέρνηση.
Με αυτόν τον τρόπο, αποσκοπεί να θυμίσει στον Κυρ. Μητσοτάκη τον “φιλελεύθερο” χαρακτήρα της συντηρητικής παράταξης εν αντιθέσει με τον όλο και συχνότερα ακραία δεξιό που προσλαμβάνει.
Μέσω… Κεραμέως
Η επιλογή του να παρέμβει αποτελεί συνέχεια στο ζήτημα που προέκυψε καταρχάς με δική του αναφορά σε συνέντευξή του το προηγούμενο Σάββατο (στην “Εφημερίδα των Συντακτών”) για την Αριστερά (σε αντιδιαστολή πάντως με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δεν αναγνωρίζει ως Αριστερά) και συνεχίστηκε την επομένη με μια αναλόγου περιεχομένου τοποθέτηση της βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως.
Ο Κ. Χατζηδάκης είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και “αντιαισθητική, πολιτικά, συμπεριφορά”, για να προσθέσει ότι “δεν είναι όλες αυτές οι ύβρεις η ανανεωτική Αριστερά του Λεωνίδα Κύρκου και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη”. Μια ημέρα μετά, η Ν. Κεραμέως θα αναρτούσε το εξής tweet που αποτελούσε θέση που εξέφρασε σε ραδιοφωνική συνέντευξή της: “Η αριστερά έχει δώσει σημαντικούς αγώνες στον τόπο. Η κυβ. ΣΥΡΑΝΕΛ είναι κατ’ εφημισμόν αριστερά”. Ο Γ. Κεφαλογιάννης της απάντησε εκείνη τη μέρα μέσω Twitter προκειμένου να την επιπλήξει: “Όπου κυβέρνησε η Αριστερά υπό οποιαδήποτε μορφή της,η κατάληξη ήταν μία για τους λαούς:καταστροφή,φτώχεια, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Την ανάρτησή του υιοθέτησε μέσω retweet ο Άδ. Γεωργιάδης, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό ως προς το ποια είναι η “σωστή” κομματική γραμμή. Έπειτα από αυτά η Ν. Κεραμέως “συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις”, λογόκρινε τον εαυτό της και “επανήλθε στην τάξη”, διαγράφοντας την επίμαχη ανάρτησή της.
Τόσο ο Άδ. Γεωργιάδης -πόσο μάλλον ο Γ. Κεφαλογιάννης- δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν ευθέως στον Κ. Χατζηδάκη, η τοποθέτηση του οποίου -άλλωστε- είχε προηγηθεί εκείνης της Ν. Κεραμέως. Η δική της αναφορά έδωσε το έναυσμα ώστε οι “Προκρούστες” της “γαλάζιας” γραμμής να επέμβουν και να ορίσουν τα όρια.
Χτες ο Άδ. Γεωργιάδης έκανε retweet την παρέμβαση Χατζηδάκη, για να δείξει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα ή ότι δεν θεωρεί πως αφορά τον ίδιο.
“Η μάχη των ιδεών”
Η τοποθέτηση Χατζηδάκη -αλλά και το γεγονός ότι έγινε μια εβδομάδα αργότερα- αφήνει να εννοηθεί ότι αποτελεί απάντηση σε κριτική ή επιθέσεις που ο ίδιος δέχτηκε ενδεχομένως και παρασκηνιακά, πέραν της διαδικτυακής σφαίρας, εκ των έσω.
“Στη ζωή, τελικά, δεν παύεις να εκπλήσσεσαι! Νόμιζα πως ήταν γνωστό ότι είμαι φιλελεύθερος. Όχι μόνο διότι από 18 ετών μάχομαι συνεχώς και αδιαλείπτως για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά κυρίως διότι οι θέσεις μου, οι πρωτοβουλίες μου, είχαν και έχουν πάντοτε αυτό το χρώμα”, αναφέρει ο Κ. Χατζηδάκης στην ανάρτησή του και θυμίζει τις πρωτοβουλίες “για την Ολυμπιακή, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, την απελευθέρωση αγορών μέσω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ”, “στις οποίες η Αριστερά ήταν σταθερά απέναντι”. “Αυτή είναι πάντα η πολιτική μου ταυτότητα. Φιλελεύθερος, απέναντι στην Αριστερά, χωρίς ακρότητες στην έκφραση”, λέει. Αυτό επισημαίνει ότι έκανε και με την κριτική του προς την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι “αποδομεί περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ”. “Αυτό, ωστόσο, ήταν αρκετό για μερικούς στο Διαδίκτυο να θεωρήσουν ότι είμαι σχεδόν… αριστερός”, σχολιάζει.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. “ξεκαθαρίζει”: “Φιλελεύθερος ήμουν. Φιλελεύθερος μένω. Με αξιοπρέπεια και μετριοπάθεια προσπαθώ να εκφράζομαι. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω”. “Δεν μου χρειάζονται ιδεολογικά πιστοποιητικά”, τονίζει προς όσους τον κατέκριναν διαδικτυακά, αλλά και με αποδέκτες εντός της Ν.Δ.
Εκεί που καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είναι πως: “η παράταξη πρέπει προφανώς να δώσει, περισσότερο από όσο το έκανε στο παρελθόν, τη μάχη των ιδεών. Να μην αισθανόμαστε ενοχικά απέναντι στην Αριστερά. Να δείξουμε πως εμείς είμαστε με την πρόοδο και η Αριστερά με την οπισθοδρόμηση. Όμως, η μάχη των ιδεών απαιτεί θέσεις και επιχειρήματα. Όχι ακρότητες και στενόμυαλες αντιλήψεις, που μας αποκόπτουν από το μετριοπαθές ακροατήριο”.