Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε με ομάδα Αμερικανών φοιτητών του Πανεπιστήμιο «Νορθίστερν» στη Βοστώνη, με επικεφαλής τον επίτιμο καθηγητή Ρίτσαρντ Κάτουλα (Richard Katula), στο πλαίσιο του μαθήματος «Διάλογος των Πολιτισμών: Η Ελλάδα του χθες και του σήμερα».
«Είναι ένα πρόγραμμα αντάξιο ενός μεγάλου πανεπιστημίου, όπως είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτάτε», είπε στο χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος και τους τόνισε πως η παραμονή τους στην Ελλάδα, τους δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν από κοντά τα δεδομένα του ελληνικού πολιτισμού, αλλά να σκεφτούν – και όλοι μαζί να σκεφτούμε – την αξία του ελληνικού πολιτισμού.
«Τι είναι εκείνο το οποίο πρέπει να προσέξουμε όλοι σήμερα για να υπερασπισθούμε αυτόν τον κοινό μας πολιτισμό, τον δυτικό πολιτισμό και τον πυρήνα του που είναι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως ο δυτικός πολιτισμός στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, που είναι η Αρχαία Ελλάδα, η Αρχαία Ρώμη και η χριστιανική διδασκαλία, «που μας έδωσε την έννοια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
“H τρομοκρατία είναι ο σπουδαιότερος κίνδυνος για τη Δημοκρατία”
«Είναι δύο αξίες μέσα από τις οποίες μπορούμε να αποφύγουμε όλους εκείνους τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουμε και βλέπουμε σήμερα, και οι οποίοι οδηγούν σε περιπέτειες την κοινωνική μας συνοχή», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Είπε επίσης ότι εδώ στην Ελλάδα «μπορούμε να αναλογιστούμε ότι ο πολιτισμός μας κινδυνεύει από τη μία πλευρά εξαιτίας του ότι η ίδια η Ελευθερία και η Δημοκρατία κινδυνεύουν». «Κινδυνεύουν από ποικίλους κινδύνους, ο σπουδαιότερος από τους οποίους είναι σήμερα η τρομοκρατία.
Κινδυνεύει το ίδιο το κράτος δικαίου, δεδομένου ότι όπως είναι γνωστό, πολλές φορές οι παραβιάσεις του νόμου και των δημοκρατικών ελευθεριών είναι μπροστά μας», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε πως κινδυνεύει η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από μια αλόγιστη διεύρυνση των ανισοτήτων, μέσα από τις ακρότητες ορισμένων μορφών της παγκοσμιοποίησης.
«Η Ελλάδα είναι ο τόπος ο οποίος μπορεί να μας εμπνεύσει να υπερασπισθούμε τον πολιτισμό μας», υπογράμμισε και επισήμανε πως «με αφετηρία την Ελλάδα, γυρνώντας στις ΗΠΑ, να γίνετε κήρυκες, φορείς, αυτής της μεγάλης αποστολής η οποία συνίσταται στο να υπερασπισθούμε τον πολιτισμό μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέτρεψε τον επικεφαλής καθηγητή τους, να μην εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια, «να τη συνεχίσει, να φτιάξει τους διαδόχους του και μαζί με αυτούς να συνεχίσουν αυτή τη σημαντική παράδοση που γνωρίζετε ότι έχει μεγάλη αξία και για μας τους Έλληνες».