Με την πρώτη έξοδο στις αγορές να έχει στεφθεί με επιτυχία και να έχει δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα και το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το σύνθημα για την επόμενη έξοδο που θα επιχειρήσει μέσα στη διετία μέχρι το 2019 και το άνοιγμα της κάλπης.
Και αυτή τη φορά η έξοδος δεν αφορά στην οικονομία αλλά στο πεδίο της κοινωνίας και της ανάκτησης των χαμένων κεκτημένων από την τελευταία επταετία της κρίσης.
Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας, με βασικότερο κριτήριο επιτυχίας και επίτευξης στόχου, την επούλωση των πληγών της κοινωνίας και των ευρύτερων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζει τη στοχοθεσία του το Μέγαρο Μαξίμου και από το οποίο θα κριθεί τυχόν επιτυχία του στοιχήματος για την εξασφάλιση μίας νέας τετραετίας το 2019, βασίζεται στη δυναμική αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας που περνά και μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, το κοινωνικό κράτος, την περαιτέρω ανάσχεση της ανεργίας που από το 27,2% το 2014 έχει βρεθεί πλέον στο 21,6% και βαίνει αποκλιμακούμενη.
«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και αυτό είναι ένα απτό παράδειγμα. 300.000 άνθρωποι έχουν βιώσει την αλλαγή του περάσματος από την ανεργία στην εργασία. Αυτό για μας είναι το σημαντικότερο», ανέφερε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντυεξη που παραχώρησε στο STAR Κεντρικής Ελλάδος.
Στο πλαίσιο αυτό του τριπλού στόχου που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν πως εφόσον η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη διετία επιδείξει σαφή δείγματα γραφής των προθέσεών της, τότε η επανεκλογή στις κάλπες του φθινοπώρου του 2019 φαντάζει εξαιρετικά πιθανή.
Μέσα από τους στόχους αυτούς εξάλλου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σαφή διαχωριστική γραμμή της κυβερνώσας Αριστεράς από το νεοφιλελευθερισμό, του οποίου ηγείται στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας επί της ουσίας το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, στις οποίες στο Μαξίμου προσδοκούν να προσέλθουν με απτές αποδείξεις των πεπραγμένων τους.
Για αυτόν το λόγο εξάλλου ήδη από την επομένη της συμφωνίας στο Eurogroup για αξιολόγηση και χρέος, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, με πρώτης γραμμής νομοσχέδια που άπτονται των στόχων αυτών, όπως αυτό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, τη νομοθετική ρύθμιση για διαγραφή χρεών ανασφάλιστων πολιτών που στο παρελθόν – πριν την νομοθέτηση της ελεύθερης πρόσβασης στην Υγεία για ανασφάλιστους – είχαν νοσηλευθεί σε δημόσια νοσοκομεία κλπ.
Την ίδια ώρα ενδεικτική του τρόπου με τον οποίον υποβαθμίζουν τις “αποκαλύψεις” Βαρουφάκη αλλά και το νέο ζέσταμα του μπαγιάτικου αφηγήματος περί Βενεζουέλας στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η χθεσινή διαρροή του πρωθυπουργικού γραφείου, στην οποία τονίζεται πως “από τη μέρα που έκλεισε η συμφωνία για χρέος – αξιολόγηση, η ΝΔ ζητάει κάθε βδομάδα και μια καινούργια εξεταστική. Χωρίς πολιτικό αφήγημα, προσπαθεί να το εφεύρει – ματαιοπονούν. Συνιστούμε ξεκούραση και αναστοχασμό, μήπως και δουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».
Σενάρια ανασχηματισμού
Παράλληλα, στην επιφάνεια έρχονται εκ νέου τα καθιερωμένα θερινά… σενάρια ανασχηματισμού, με το ρεπορτάζ του TRIBUNE ωστόσο να μην επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες.
Η ούτως ή άλλως γνωστή διαφοροποίηση στην προσέγγιση κυβερνητικών θεμάτων μεταξύ των κορυφαίων υπουργών, Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει αναζωπυρώσει τα σενάρια για “λίφτινγκ” στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο, αν και ουδείς αμφισβητεί στο κυβερνητικό επιτελείο πως παραφωνίες και καθυστερήσεις παρατηρούνται στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου, ζήτημα το οποίο εξάλλου έθιξε και ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, τα σενάρια για αναδόμηση του κυβερνητικού προφίλ φαίνεται πως επί του παρόντος δεν έχουν ιδιαίτερη βάση.
Και τούτο, διότι – αν και η απόφαση για κάτι τέτοιο αποτελεί μοναδική προνομία του ίδιου του πρωθυπουργού – εκτιμάται πως μία τέτοια πρωτοβουλία θα δημιουργούσε νέα προσκόμματα και καθυστερήσεις την ώρα που πρωταρχικός στόχος είναι η υλοποίηση του σχεδίου για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.