Με μία ομιλία χωρισμένη σε δύο σκέλη, ένα έντονα απολογιστικό για τα δυοίμισι χρόνια διακυβέρνησης και ένα που παρέθετε το στρατηγικό προγραμματισμό της κυβέρνησης για την επόμενη διετία, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα της αριστερής αντεπίθεσης στη ΝΔ και το νεοφιλελευθερισμό μέχρι τις κάλπες του 2019.
Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτών και υπουργών, στο Μέγαρο Μουσικής, λίγες ημέρες μετά την έξοδο στις αγορές που ανοίγει έναν “καθαρό διάδρομο” για την Ελλάδα του 2019 και το τέλος των μνημονίων, τράβηξε μία σαφή διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ, και επιχείρησε να αναδείξει εμφατικά τις διαφορές που υπάρχουν με το γαλάζιο στρατόπεδο.
“Ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών” σχολίαζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο TRIBUNE μετά τη χθεσινή ομιλία.
«Ποια θα είναι η πολιτική παράταξη που θα διαχειριστεί την Ελλάδα μετά την κρίση; Την Ελλάδα μετά τα μνημόνια; Την Ελλάδα μετά τη σκληρή επιτροπεία;» ήταν τα ερωτήματα που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως στον αντίποδα της Αριστεράς υπάρχει «το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης ελίτ και της ολιγαρχίας του πλούτου, το οποίο εκφράζει σήμερα η ΝΔ του κ.Μητσοτάκη».
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τις θετικές αυτές εξελίξεις πρέπει να ακολουθήσει ακόμα πιο σκληρή δουλειά, παροτρύνοντας “να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε σε έναν χρόνο από τώρα να βγάλουμε την Ελλάδα οριστικά από τη λάσπη” και “να βάλουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας”. Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 ο λαός εμπιστεύτηκε για δεύτερη φορά την κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά και για την προοπτική μιας κυβέρνησης “θεμελιωμένης στην κοινωνική ευαισθησία και την ανιδιοτέλεια”.
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “τα πρόσφατα παραδείγματα κυβερνήσεων στην Ελλάδα απείχαν πάρα πολύ από αυτό το πρότυπο διακυβέρνησης”, παρατηρώντας ότι παρά τις ρητορείες της αντιπολίτευσης περί αριστείας, δικοί τους άνθρωποι ήταν οι υπουργοί που έκαναν αμύθητες περιουσίες, τα στελέχη που βρέθηκαν με offshore, οι τεχνοκράτες που μαγείρευαν τα νούμερα για να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ, τα στελέχη του Δημοσίου που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα, οι τραπεζίτες που έδιναν δάνεια με “αέρα” και οι εκδότες και οι καναλάρχες που έπαιρναν αυτά τα δάνεια.
“Ανακτήσαμε το κύρος της χώρας”
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, δύο χρόνια μετά, κατάφερε να ανακτήσει το κύρος της χώρας. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι αυτό δεν έγινε εφικτό μόνο λόγω των ευρύτατων μεταρρυθμίσεων σε κράτος, δημόσια διοίκηση και φορολογικούς μηχανισμούς, αλλά και “μέσα από τις μάχες που δώσαμε”. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι “αλλάξαμε την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”, παρατηρώντας ότι “ο λαός μας δεν δυσφημίζεται πια ως τεμπέλης, αλλά ως ένας λαός που υπέφερε δυσανάλογα και άδικα για τις αμαρτίες ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που είναι πια παρελθόν”.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέλυσε τα επιτεύγματα στην οικονομία με την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την ολοκλήρωση δύο αξιολογήσεων παρά “τα εμπόδια και τις παγίδες” και “με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους κοινωνικά αδύναμους”, τη συμφωνία που ορίζει σαφώς τον αλγόριθμο για την ελάφρυνση του χρέους, την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το μικρότερο δυνατό κόστος, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης και την επιστροφή στις αγορές.
Μάχη με την ανεργία
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι, πέρα από τη μάχη της οικονομίας, η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές μάχες και σε άλλα μέτωπα, προχωρώντας σε “προοδευτικές τομές που δίνουν ένα κρυστάλλινο κοινωνικό στίγμα της διακυβέρνησής μας”. Πρώτα απ’ όλα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της ανεργίας, με την πτώση 6 μονάδων από τον Απρίλιο του 2017 παρατηρώντας ότι μόνο φέτος οι νέες θέσεις εργασίας έχουν ξεπεράσει τις 300.000, κάτι που σημαίνει ότι “όχι μόνο το ισοζύγιο ξανάγινε για πρώτη φορά θετικό, αλλά καλύψαμε και το 1/3 της καταστροφής”.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι εξίσου σημαντικά με την αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι και τα χαρακτηριστικά των νέων θέσεων εργασίας, καθώς ήδη διαμορφώνεται μια θετική τάση δημιουργίας θέσεων πλήρους και όχι ελαστικής εργασίας. Κι αυτό γίνεται παράλληλα με τις παρεμβάσεις για την “απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας” στους χώρους εργασίας, όπου ήδη έχει μειωθεί η αδήλωτη εργασία από το 19% στο 13%.
Στο τομέα της Υγείας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τη θέσπιση του δικαιώματος για δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών και την ενίσχυση του ΕΣΥ με 9.000 άτομα από τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ αναμένεται η προκήρυξη άλλων 9.500 θέσεων, αλλά και η “εμβληματικού χαρακτήρα” μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός για την κοινωνική πρόνοια υπερδιπλασιάστηκε από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση, ξεπερνώντας τα 1,57 δισ. ευρώ το 2017 και αναμένοντας να ξεπεράσει το 2,57 δισ. ευρώ το 2019.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε αναφορές για πρώτη φορά στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία, όπως και στην ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και της έρευνας. Τόνισε επίσης την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων με επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους με όφελος 760 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Από τον απολογισμό του Αλ. Τσίπρα δεν έλειψαν ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών, καθώς και η διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια και η αναμενόμενη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.
Σύμμαχος η κοινωνία
Για την εξωτερική πολιτική, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “χαράξαμε μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη στρατηγική, που βασίζεται σε ισότιμες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής”, πολιτική που “αναγνωρίστηκε έμπρακτα και από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη”, ενώ στα εθνικά θέματα “επιμένουμε σε μια πολιτική καλοπροαίρετου και ειλικρινούς διαλόγου με όλους”, χωρίς υπαναχώρηση από τις κόκκινες γραμμές.
Σχετικά με το προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα στη βάση “του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης” με σύμμαχο τις τοπικές κοινωνίες. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι “η στάση μας, συνολικά ως χώρα, έγινε αντικείμενο επαίνου από τη διεθνή κοινότητα”, αναφέροντας τις πολύ σημαντικές επισκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και τα θερμά λόγια που είπαν για τη χώρα μας.
Το όραμα της κυβέρνησης
Ο Αλ. Τσίπρας αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του για να περιγράψει το όραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς για την κατάσταση της Ελλάδας το 2019, χρονιά των επόμενων εκλογών, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: “Ποια θα είναι η πολιτική παράταξη που θα διαχειριστεί την Ελλάδα μετά την κρίση;” Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι “η Ελλάδα που οραματιζόμαστε εμείς είναι μια Ελλάδα δίκαιη, δημιουργική, προοδευτική”, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το όραμα δεν είναι ουδέτερο, αλλά, αντίθετα, φέρει πρόσημο “πολιτικό, κοινωνικό, ταξικό και ιδεολογικό”.
Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι αυτό το όραμα έχει απέναντί του ένα ανταγωνιστικό σχέδιο, “το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης ελίτ και της ολιγαρχίας του πλούτου”, το οποίο εκφράζει η Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη. Περιγράφοντας σύντομα το όραμα της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αφορά μια Ελλάδα “έξω από τα Μνημόνια και την ασφυκτική λιτότητα” και με ένα παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Οικονομία και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και του πολύτιμου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού της.
Οι στόχοι για την Ελλάδα…
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το 2019 να έχει μειωθεί η ανεργία κατά 10 μονάδες σε σχέση με το 2015, “με αντίστοιχη αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας και αξιοπρεπούς μισθού, βασικές προϋποθέσεις για την τόνωση ολόκληρης της οικονομίας”. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το όραμα για την Ελλάδα του 2019 περιλαμβάνει μια Ελλάδα με ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας Υγείας, πλαισιωμένο από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που “δεν θα εξοντώνει τη μαθητική κοινότητα” και θα αναβαθμίζει το δημόσιο σχολείο.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα του 2019 θα πρέπει να είναι μια Ελλάδα “με περισσότερη δημοκρατία” και τρόπο εκλογής των βουλευτών την απλή αναλογική, μια Ελλάδα με ανασυγκροτημένο κοινωνικό κράτος, μια Ελλάδα με “ένα νέο προοδευτικό και σύγχρονο σύνταγμα”, που “θα τονώσει το χαμένο κύρος του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της δημοκρατίας”, καθώς και μια Ελλάδα με κατοχυρωμένη την “αδιαμφισβήτητη και κομβική της θέση στο διεθνές πεδίο”, με επίλυση του Κυπριακού με δίκαιο τρόπο.
Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το όραμα για την Ελλάδα του 2019 περιλαμβάνει “μια Ελλάδα με μια πραγματικά ανεξάρτητη και λειτουργική Δικαιοσύνη”, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει μια Δικαιοσύνη “χωρίς απαράδεκτες διακρίσεις υπέρ εργοδοτών και σε βάρος εργαζομένων, σε βάρος των εργατών γης στη Μανωλάδα”, αλλά και σε βάρος “νέων ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία τους χωρίς αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία” την ώρα που “βλέπουμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι έμποροι ναρκωτικών και όλοι όσοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα τα χρόνια της ρεμούλας”.
Διχάζει η Ν.Δ.
Ο Αλ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε στο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης Ν.Δ. υπό τον Κ. Μητσοτάκη. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι “επιδιώκει να βαθύνει τον ταξικό διχασμό στην ελληνική κοινωνία και να διαλύσει κάθε ίχνος κοινωνικής προστασίας στα χαμηλά στρώματα” προς όφελος των επιχειρηματικών ελίτ. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ν.Δ. αποσκοπεί στη μετατροπή των νέων σε “αναλώσιμο προσωπικό σε μια πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας” και ότι σχεδιάζει να απολύσει γιατρούς και νοσηλευτές και να κλείσει νοσοκομεία ενισχύοντας τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι το σχέδιο της Ν.Δ. είναι “να απαξιώσει πλήρως την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να βαφτίσει ‘πανεπιστήμια’, τα αμφιβόλου ποιότητας κολέγια που πουλάνε πτυχία διετούς φοίτησης”. Σημείωσε επίσης ότι “το δικό μας όραμα είναι να μπει ένα τέλος στη λειτουργία του τριγώνου της διαπλοκής ανάμεσα σε τράπεζες, πολιτικούς και ΜΜΕ”, την ώρα που το σχέδιο της Ν.Δ. “έχει ακρογωνιαίο λίθο του την ύπαρξη και τη λειτουργία αυτού του συστήματος εξάρτησης της πολιτικής από οικονομικά συμφέροντα”.
Αντισταθήκαμε
Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την ενόχλησή της απέναντι στις χωρίς μέτρο επιθέσεις της αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε: “Τα ίδια, λένε, κάνατε και εσείς. Τους απαντάμε : Έχει μεγάλη διαφορά”. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση προέτρεπε την τότε κυβέρνηση “να αντισταθεί σθεναρά στους εταίρους και τους δανειστές μας”, ενώ η σημερινή αντιπολίτευση προτρέπει τους δανειστές “να αντισταθούν στην ελληνική κυβέρνηση”.
Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε ποτέ από τους πολίτες να υπονομεύσουν την προοπτική της χώρας βγάζοντας τα λεφτά τους έξω, ούτε κατηγόρησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα θετικά τους σχόλια για την Ελλάδα. Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα με το Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη στη Λαμία, που προκάλεσε μάλιστα εσωκομματικό πρόβλημα στην Ν.Δ. παρατηρώντας ότι “δεν θα προτρέπαμε ποτέ τους αυτοδιοικητικούς μας να μη συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη επειδή συμμετέχει και ο πρωθυπουργός”.
Βούρκος αθλιότητας
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ακόμα ότι η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. είναι πολιτική και τόνισε ότι “δεν θα δεχτούμε ποτέ να μετατρέπεται ο πολιτικός ανταγωνισμός σε έναν βούρκο αθλιότητας, ψεύδους και χυδαίου λαϊκισμού”, κάνοντας αναφορά στο “επίδομα σφραγίδας” στους δημόσιους υπαλλήλους που έγινε πρώτο θέμα παρ’ ότι η πηγή του ήταν μια σατιρική ιστοσελίδα. “Η δική μας ιστορία και η δική μας κουλτούρα μας διαχωρίζουν διαχρονικά από τους περιθωριακούς ακροδεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους φονταμενταλιστές που αποτελούν σήμερα τον ηγετικό πυρήνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης” σχολίασε χαρακτηριστικά.