Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, «Η κληρονομιά ενός δικτάτορα: Παπαδόπουλος, Μιχαλολιάκος, Βορίδης» που διανεμήθηκε χθες μαζί με την «Εφημερίδα των Συντακτών».
Το απόσπασμα που ακολουθεί αφορά τη δράση του Μάκη Βορίδη όταν αναλαμβάνει επικεφαλής της νεολαίας της χουντικής ΕΠΕΝ, του κόμματος του έγκλειστου τότε δικτάτορα Παπαδόπουλου. Αξίζει όμως να αγοράσετε την εφημερίδα για να το διαβάσετε ολόκληρο.
«Τον Μάρτιο του 1985 ο Βορίδης διαγράφτηκε ως φασίστας από τη Γενική Συνέλευση των φοιτητών της Νομικής Σχολής. Στο διώξιμό του από τη συνέλευση πρωτοστάτησαν οι φοιτητές της ΔΑΠ, στην οποία είχε προσχωρήσει νωρίτερα, για να ασκήσει τη δική του επιρροή. Ο ίδιος και η Νεολαία ΕΠΕΝ συνέχισαν την «εξωκοινοβουλευτική» δράση. Αντιγράφω από το πρωτοσέλιδο των Νέων: «Μεγάλη προβοκάτσια, με στόχο τη γενίκευση των επεισοδίων και τη δημιουργία χαώδους κατάστασης, επιχείρησε να κάνει χτες το βράδυ ομάδα φασιστών της ΕΠΕΝ. Φορώντας μαύρα κράνη και κρατώντας ασπίδες, οι φασίστες επιτέθηκαν στις 10.45 το βράδυ, στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Εμ. Μπενάκη εναντίον διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για “την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία”. Ομάδα διαδηλωτών, ξεριζώνοντας υποστηρίγματα δέντρων, απώθησαν τους φασίστες στα γραφεία τους (Ακαδημίας και Κιάφας). Ανάμεσα στους φασίστες διακρίναμε τον γνωστό Μάκη Μπορίδη».
Ο Κωστόπουλος έχει περιγράψει τις πραγματικές συνθήκες της επίθεσης: «Η πορεία της 12ης Μαΐου – άοπλη, ειρηνική κι ασφυκτικά κυκλωμένη από τα ΜΑΤ – οργανώθηκε ως εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους πολιορκημένους [του Χημείου]. Ξεκίνησε απ’ τα Προπύλαια, έκανε το γύρο της Ομόνοιας χωρίς το παραμικρό επεισόδιο κι από τη Σταδίου έστριψε προς τα Εξάρχεια. Στην Ακαδημίας, μπροστά στα γραφεία της ΕΠΕΝ, οι διαδηλωτές δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από μια εικοσαριά ΕΠΕΝίτες, μ’ επικεφαλής τον Βορίδη. Τα
Νέα της επομένης έκαναν λόγο για “μεγάλη προβοκάτσια με στόχο τη γενίκευση των επεισοδίων και τη δημιουργία χαώδους κατάστασης”, η οποία απέτυχε χάρη στην ψυχραιμία κι αυτοσυγκράτηση των διαδηλωτών. Συνθήματα του Βορίδη και των συντρόφων του ήταν “Ο Μάλλιος ζει, αυτός μας οδηγεί” και “Πινοσέτ – Πινοσέτ”. Εκτόξευσαν ακόμη και μολότοφ, χωρίς τα ΜΑΤ να διανοηθούν να τους ακουμπήσουν».
Έναν χρόνο αργότερα από τη σκηνή με το τσεκούρι, θα πραγματοποιηθεί αιματηρή επιδρομή ΕΠΕΝιτών στη Νομική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί φοιτητές. «Επιδρομή από φασιστοειδή στοιχεία και μέλη της ΕΠΕΝ οπλισμένα με στιλέτα και λοστούς έγινε χθες το πρωί στη Νομική Σχολή της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννιά φοιτητές και να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο. Την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ, που αποφάσισε να υποβάλει μήνυση κατά του Μάκη Βορίδη (πρόκειται για φοιτητή της Νομικής σχολής που έχει διαγραφεί από τον φοιτητικό σύλλογο για φασιστική δράση) που ηγείτο της ομάδας των φασιστών». Για το επεισόδιο έβγαλαν ανακοινώσεις καταγγελίας όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της ΔΑΠ.
Με συνέντευξή του ο Βορίδης θα αναλάβει τότε να εξηγήσει τους λόγους που οδηγούσαν στη βίαιη αντιπαράθεση και φυσικά θα επιχειρήσει να εμφανίσει ως αμυντική τη στάση των «μαχητικών» μελών της οργάνωσής του. Μόνο που το μήνυμά του δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις πραγματικές διαθέσεις τους: «Μετά από κάποια συνεννόηση με μέλη και φίλους μας από τη [Νομική] Σχολή αποφασίζεται να κάνουμε μια εμφάνιση, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν είχε σαν σκοπό της την πρόκληση επεισοδίων, αλλά απλά ήθελε να δείξει ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των βιαιοπραγιών υπάρχει η δυνατότητα της αντίστασης. […] Οι αριστεριστές μας επιτίθενται. […]. Γεγονός είναι ότι οι αριστερές συσπειρώσεις διαλύονται και αναγκάζονται να υποχωρήσουν και να κλειστούν στην αίθουσα που έχουν καταλάβει στην Νομική Σχολή, όπου και πολιορκούνται από τους συμμαχητές μας. Γίνεται ακόμη μια προσπάθεια να μας επιτεθούν κομμουνιστές, οι οποίοι αφού συγκεντρώνουν εκατό άτομα το βάζουν στα πόδια μόλις δύο συμμαχητές μας κινήθηκαν εναντίον τους. […] Αν κάποιος θελήσει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον μας, θα πρέπει να ξέρει ότι από δω και πέρα θα απαντάμε».
Ακόμα και τη διαγραφή του ίδιου και των «συμμαχητών» του από τους φοιτητικούς συλλόγους ο Βορίδης θα απειλήσει ότι προτίθεται να την αντιμετωπίσει με βία: «Οι διαγραφές μας από τους φοιτητικούς συλλόγους μοιραία μας εξωθούν στην κατοχύρωση του πολιτικού μας λόγου μέσα στα ΑΕΙ με δυναμικό τρόπο. Η βίαιη αντιμετώπιση κάθε εμφάνισής μας, μας αναγκάζει να αμυνθούμε. Επομένως εδώ θα πρέπει να κάνουμε έναν κρίσιμο και χρήσιμο διαχωρισμό. Ότι ενώ σε πολιτικό επίπεδο η ΕΠΕΝ είναι ενταγμένη στις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού, στο φοιτητικό επίπεδο η αναρχία και ο εκμαρξισμός των φοιτητικών συλλόγων της απαγορεύουν παράνομα και βίαια να συμμετέχει. Και στο βαθμό που ο νόμος περί αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ και το πανεπιστημιακό άσυλο καθιστά αδύνατη την κατοχύρωση της παρουσίας μας από το κράτος, τότε έχουμε δύο δρόμους: ή να εγκαταλείψουμε τα ΑΕΙ και άρα έναν σημαντικότατο και κρίσιμο για τη νεολαία μαζικό χώρο ή να αντιτάξουμε βία στη βία του μαρξισμού. Και είναι εύκολο στον καθένα να καταλάβει ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε»».
Πηγή: tvxs.gr