Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Kοτζιάς: Η Τουρκία έπαιζε με τις λέξεις – Ο Έιντε πήγε απροετοίμαστος στην Ελβετία

Kοτζιάς: Η Τουρκία έπαιζε με τις λέξεις – Ο Έιντε πήγε απροετοίμαστος στην Ελβετία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελβετία, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Ιωάννης Κασουλίδης, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Κοτζιάς,

«Απροετοίμαστο» χαρακτήρισε τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, ενώ του καταλόγισε ότι δεν επέτρεψε την απαραίτητη προεργασία για τις διαβουλεύσεις.

«Πρέπει να δουλέψουμε ώστε να δοθεί καινούργια ευκαιρία στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού, αλλά αυτή η καινούργια ευκαιρία πρέπει αν είναι καλά προετοιμασμένη και αποτελεσματική», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, μετά από γεύμα εργασίας στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία.

Ο έλληνας υπουργός, ο οποίος –όπως είπε- στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου άκουσε με προσοχή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, τον πρώην Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δήλωσε ότι ήταν τιμή του που παρευρέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο και υπενθύμισε ότι προσφάτως στην Ελλάδα Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με αντικείμενο το Κυπριακό εισηγητής ήταν ο ομόλογος του, Ιωάννης Κασουλίδης.

Διηγήθηκα στο Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, την εμπειρία που απέκτησα στο Κραν Μοντανά. Εκεί, σημείωσε, «είδαμε μια Τουρκία που έπαιζε με τις λέξεις, αλλά, όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων, δεν ήταν έτοιμη για ουσιαστική λύση».

Ανέφερε επίσης ότι στο Κραν Μοντανά, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις πήραν την πραγματική τους διάσταση.

Για τις προκλήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ

Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Κοτζίας είπε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο Διεθνές Δίκαιο. Δουλειά των Υπουργών Εξωτερικών είναι να την βοηθήσουν να καταλάβει τις υποχρεώσεις της».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι «οι προκλήσεις, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι διαχειρίσιμες».

Αθήνα και Λευκωσία «χέρι με χέρι» έδωσαν μάχη για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Σχετικά άρθρα