Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικός χάρτης: Εξαφάνισαν το Καστελόριζο και θεωρούν δική τους την ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Κύπρου

Τουρκικός χάρτης: Εξαφάνισαν το Καστελόριζο και θεωρούν δική τους την ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Καστελλόριζο, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ρόδος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Χάρτης,

Το Σάββατο οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες δημοσίευσαν τον χάρτη με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην ΑΟΖ που αναδημοσιεύουμε.

Όπως βλέπετε η “γείτονας” έχει “εξαφανίσει” το Καστελόριζο και θεωρεί ολόκληρη τη χρυσοφόρα ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Κύπρου δική της.

Η Τουρκία επίσης θεωρεί δική της και όλη τη δυτική ΑΟΖ της Κύπρου, δηλαδή τα οικόπεδα 4,5,6 και 10.

Για αυτή την περιοχή που η Τουρκία θεωρεί “δική” της, ενώ είναι δική μας, ο Δρ Θεόδωρος Καρυώτης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, γνωστός και ως «πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ», έχει δηλώσει πριν κάποιο καιρό στην εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου”.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πληθώρα υδρογονανθράκων και εμείς κοιμόμαστε. Οι Κύπριοι οριοθέτησαν την ΑΟΖ τους, έφεραν τις μεγάλες εταιρείες, αγωνίζονται.

»Το τρίγωνο Κρήτης Καστελόριζου Κύπρου είναι πολύ κρίσιμο για εμάς και δεν έχουμε κάνει καμία ενέργεια.

»Τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων επί των οποίων έχει δικαιώματα η Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.

»Τα αποθέματα στην ελληνική ΑΟΖ είναι μεγαλύτερα από τα κυπριακά και τα αιγυπτιακά. Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ και στη συνέχεια να την οριοθετήσει με την Κύπρο με βάση τη μέση γραμμή».

Κοιτώντας κανείς τον προκλητικό χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων αντιλαμβάνεται ότι με τους “γείτονες” δεν υπάρχει περίπτωση να συνεννοηθούμε. Το έχουν αποδείξει εξάλλου ότι δεν καταλαβαίνουν από λόγια και Διεθνές Δίκαιο.

Κανονικά η ελληνική ΑΟΖ είναι η ακόλουθη:

Κάντε τη σύγκριση με τον τουρκικό χάρτη:

Σχετικά άρθρα