Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι 6+1 λόγοι που ο Τσίπρας αντεπιτίθεται στο μέτωπο της οικονομίας

Οι 6+1 λόγοι που ο Τσίπρας αντεπιτίθεται στο μέτωπο της οικονομίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ελληνικά Ομόλογα, Επενδυτικό Σχήμα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κοζάνη, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, Χρηματιστήριο Αθηνών,

Μπορεί ο όρος να προκαλεί αναφυλαξία στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η ίδια η πραγματικότητα ωθεί την κυβέρνηση σε ένα δικό της success story, το οποίο επιχειρεί να διαχειριστεί εκτός των άλλων και επικοινωνιακά, προτάσσοντας τη θετική ατζέντα των τελευταίων εβδομάδων μετά τη συμφωνία.

Ουδείς τολμά να ξεστομίσει τον όρο που έχει ταυτιστεί εξάλλου με τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο από το κυβερνητικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους, υπογραμμίζοντας τις ειδοποιούς διαφορές μεταξύ αυτού που ονομάζουν “επικοινωνιακό” και “επίπλαστο” κλίμα επιτυχίας επί της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, που μετά και τη συμφωνία δείχνει σε όλα τα επίπεδα σαφή σημάδια ανάκαμψης.

Στο Μαξίμου αποτελεί εδραιωμένη άποψη πως οι δύο καλοκαιρινοί μήνες μπορούν να οδηγήσουν το Σεπτέμβρη σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την ολική αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα, με ορίζοντα το εκλογικό 2019 και παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος με τα μίντια βαίνει σταθερά προς νέα κλιμάκωση, με αφορμή τη δρομολόγηση νέου διαγωνισμού και το γεγονός ότι οι καναλάρχες, όπως επιβεβαιώθηκε και χθες, δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Και αυτό βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, που ενισχύουν το κυβερνητικό αφήγημα:

– Η χώρα βρίσκεται προ των πυλών της έκδοσης ομολόγου και όλα τα σημάδια και τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα δείχνουν ότι η έξοδος στις αγορές θα γίνει όχι μόνο πετυχημένα, αλλά και με πολύ καλύτερους όρους από τους αντίστοιχους που είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς το Μάρτιο του 2014, όταν μάλιστα δεν ήταν διατηρήσιμα τα επιτόκια…

– Από την επομένη της συμφωνίας το επενδυτικό ενδιαφέρον για πρότζεκτς έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάτι το οποίο καταγράφεται σαφώς στα “κιτάπια” του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο έχει περάσει ήδη σε πρώτο πλάνο και με την έναρξη των 13 περιφερειακών συνεδρίων, γεγονός που εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης και ορόσημο οριστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

– Ο παράγοντας του τουρισμού, που θα φέρει σημαντική αύξηση εεσόδων για τα κρατικά ταμεία, αφού ο στόχος των 30 εκατ. τουριστών για φέτος φαίνεται πως ήδη έχει “καπαρωθεί”, δημιουργώντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

– Το ζεστό χρήμα 1,6 δισ. ευρώ που θα πέσει στην αγορά μέχρι το Σεπτέμβρη, μέσα από την σημαντική αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας αλλά και να τονώσει την αγοραστική δυναμική.

– Το ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές ξένων επενδυτών, καθώς έχει καταγράψει ιστορικό 31 μηνών, σπάζοντας ανοδικά και το φράγμα των 850 μονάδων.

– Έχει παρατηρηθεί αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για ομόλογα που εκδίδουν ελληνικές εταιρίες, τόσο από το εσωτερικό όσο κυρίως από το εξωτερικό.

– Τα ποσοστά ανεργίας έχουν αποκλιμακωθεί στο 21,7%, επιβεβαιώνοντας πως μέσα σε 2,5 χρόνια και παρά το καταστροφολογικό αφήγημα της αντιπολίτευσης, η ανεργία έχει πέσει κατά σχεδόν 6% από το 27% που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015.

Οι χαμηλοί τόνοι ωστόσο που τηρεί το Μαξίμου εκτός των άλλων δεν αποσκοπούν μόνο στην έμφαση στις δαιχωριστικές γραμμές με τους “προηγούμενους”, αλλά και στο γεγονός ότι ο απώτερος στόχος της σημερινής, όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπογράμμισε εμφατικά και προχθές και ο Αλέξης Τσίπρας από την Κοζάνη, είναι η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας να οδηγήσει στη “δίκαιη ανάπτυξη”, δηλαδή τη διάχυση των ωφελειών της στην ευρεία κοινωνική πλειοψηφία και σε όλους εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους τα οκτώ χρόνια της κρίσης και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις περνούσαν “κάτω από τα ραντάρ”.

Και αυτός ο στόχος έχει πάρα πολλή δουλειά ακόμη” σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο TRIBUNE, παραθέτοντας ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής, όπως την διαγραφή χρεώσεων στην εφορία για όσους ανασφάλιστους είχαν νοσηλευθεί επί προηγούμενων κυβερνήσεων, πριν δοθεί ελεύθερη πρόσβαση στην Υγεία για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, αλλά και τη μεγάλη θεσμική τομή στην Υγεία με τη δημιουργία 239 Τοπικών Μμονάδων Υγείας σε 80 περιοχές της χώρας ως το τέλος του 2017. Μία πρωτοβουλία που συγκρίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο ως μεταρρύθμιση με τη δημιουργία του ΕΣΥ.

Ωδή Γιούνκερ για την ελληνική ανάκαμψη

Μέσα σε αυτό το σχεδιασμό πάντως, το θετικό κλίμα αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες πρωτοβουλίες και επαφές του Αλέξη Τσίπρα, όπως επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά και χθες στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, για πρώτη φορά από το 2009.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη, πλέον είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε, αυτό είναι το μήνυμα”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ανακοίνωσή σας χθες ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, πολύ σημαντικό μήνυμα”, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: “Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009 όταν το ελληνικό έλλειμμα ήταν στα 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα βρίσκεται στο 1,2% ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μοναδική συγκυρία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον, είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα”.

“Οταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015 το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδα του 5,1%. Έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες την παύση αυτής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος”, επισήμανε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: “Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεση μας. Οφείλω ένα φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και οφείλω να το αναγνωρίσω αυτό στον ελληνικό πληθυσμό”.

Σχετικά άρθρα