Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισχυρός άξονας Αθήνας-Βελιγραδίου: Τσίπρας και Βούτσιτς επιβεβαίωσαν την ισχυρή μας συμμαχία

Ισχυρός άξονας Αθήνας-Βελιγραδίου: Τσίπρας και Βούτσιτς επιβεβαίωσαν την ισχυρή μας συμμαχία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Βίντεο, Ενέργεια, Κυπριακό Ζήτημα, Σερβία, Σκόπια, Τουρκία,

Την ισχυρή και ιστορική συμμαχία ΕλλάδαςΣερβίας επιβεβαίωσαν Τσίπρας και Βούτσιτς στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής:

«Έχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για έναν καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο».

Η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη την πόλη που φιλοξενεί το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο, μια πόλη, όπως είπε ο πρωθυπουργός που καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα παραμένει στους 3 σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης Πειραιά – Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασία, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενώ συμφωνήθηκε και συνεργασία των δυο λαών και για τον τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης.

Τι δυο χώρες τις συνδέει και ο πολιτισμός είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι αναβαθμίζεται και ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Βελιγράδι μετά από επίσημη πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς.

Για το όνομα των Σκοπίων

Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου έδωσαν στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας -Σερβίας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, αναφέρθηκαν και στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σε σχέση με το θέμα της ονομασίας της ΠΔΓΜ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

“Η ΠΓΔΜ είναι μια χώρα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους μας. Επιδιώκουμε διακαώς την σταθεροποίησή της. Το λιγότερο που επιδιώκουμε είναι να έχουμε μια χώρα διαρκώς αποσταθεροποιημένη. Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επαναπροσεγγίσει τον ρεαλισμό. Υπάρχουν εντατικές επαφές των υπουργών Εξωτερικών. Θα δουλέψουμε εντατικά για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γειτονική χώρα και για την προοπτική εξεύρευσης λύσης στο ονοματολογικό. Ένα όνομα για χρήση, έναντι όλων. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν αποφάσεις και του ευρωπαϊκού συμβουλίου και της συνόδου του ΝΑΤΟ που είναι σαφείς: Πρέπει πρώτα να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα της ονομασίας και αμέσως μετά όχι μόνο δεν θα είμαστε εμπόδιο αλλά θα είμαστε αρωγός στην ενταξιακή τους πορεία”.

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσιτς τόνισε:

“Συζητήσαμε σοβαρά για το θέμα αυτό. Θα ήθελα να υπάρχει συμφωνία και όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μας βοήθησε, δεν έχουμε δείξει πάντα αρκετό σεβασμό στο θέμα αυτό. Δεν θα ήθελα να κριτικάρω τους προκατούχους. Η Σερβία θα βοηθά αυτούς που είναι στην πλευρά της και οι οποίοι την βοήθησαν στο διεθνές δίκαιο. Οι Έλληνες πάντα πρέπει να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας. Δεν θα ήθελα να κριτικάρω τον κ. Ντάτσιτς”.

Τουρκικές προκλήσεις

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Όπως υποστήριξε, “όλες οι χώρες πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό εξελίξεις που δεν μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχείς. Έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές δεν αρέσκεται να σέβεται τα δικαιώματα μας. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέδιο και στρατηγική, δεν αλλάζει θέσεις, διαπραγματεύεται με δημιουργικό τρόπο, τότε καταφέρνει να δημιουργεί ερείσματα και δυνατότητες να πετυχαίνει”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:

“Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ένας σταθερός πυλώνας στην περιοχή”.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει [σ.σ. από την οικονομική κρίση] αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Οι σχέσεις των λαών μας έχουν βαθιές ρίζες

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: “Μετά την συμφωνία με τον αγωγό, έχει εξαιρετική σημασία ο τουρισμός. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας και αμοιβαία συμφωνία για τις άδειες οδήγησης. Οι σχέσεις των λαών μας έχουν βαθιές ρίζες. Υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας. Είχαμε συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο”.

Τόνισε, επίσης ότι “Συμφωνήσαμε να εντείνουμε την συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας, του οργανωμένου εγκλήματος, δικτύων trafficking. Ενισχύσαμε τον διαλογό μας για το μεταναστευτικό. Τονίσαμε ότι αυτή είναι η μόνη απάντηση στη λογική των αποκλεισμών και των μονομερών ενεργειών. Πρέπει να διευθετούνται οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των λαών στα Βαλκάνια. Να υπάρχει ρεαλιστική προσέγγιση προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση με την νέα κυβέρνηση των Σκοπίων σε σχέση με την ονομασία, ενώ εκφράσαμε την υποστήριξη μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων”.

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσιτς υπογράμμισε:

“Επρόκειτο για κάποιες συμφωνίες που σημαίνουν πολλά για το μέλλον. Η συμφωνία για τις άδειες οδήγησης είναι πολύ σημαντική. Υπάρχει αύξηση εξαγωγών τους τελευταίους μήνες. Να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για καλά αποτελέσματα και για την έξοδο από την δύσκολη κατάσταση. Οι Έλληνες έχουν επενδύσει στη Σερβία και περιμένουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις. Είχαμε σημαντικές συζητήσεις για τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη στήριξη στον ευρωπαϊκό δρόμο μας. Η Σερβία δεν εκβιάζει, δεν ζητά τίποτα από κανέναν. Βεβαίως θα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις. Όλα τα κεφάλαια που πρέπει να ανοίξουμε. Δεν ζητάμε το χρόνο, αλλά να έχουμε ένα πλαίσιο στον οποίο θα μπορούμε να μπούμε στην ΕΕ”.

Όπως, επίσης, τόνισε: “Ζητήσαμε από τον φίλο μας τον Αλέξη να μεσολαβήσει. Η Ελλάδα πάντα μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξή μας. Την βλέπουμε πάντα ως πολύ φιλικό λαό. Θέλω να ευχαριστήσω για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ξέρω τις θέσεις του Αλ. Τσίπρα. Θέλουμε να παραμείνουμε εικόνα σταθερότητας. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με όλα τα κράτη σε αυτό το χώρο. Η ειρήνη και η σταθερότητα είναι οι στόχοι μας”, είπε ο κ. Βούτσιτς.

“Ένα καινούριο έργο είναι ο σιδηρόδρομος Πειραιάς- Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι. Περνά τη Σερβία από το Νότο στο Βορρά. Έχουμε θετικό αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό. Με το 3% ανάπτυξη θα έχουμε περισσότερα χρήματα τα περισσότερα χρόνια. Να ευχαριστήσω τον κ. Καμμένο και τον κ. Τσίπρα. Μας πείσατε με τις πρωτοβουλίες σας. Καταφέραμε να δώσουμε καινούρια ώθηση στη σχέση μας”.

Συμπλήρωσε, δε, ότι: “Ο στόχος μας είναι να φέρουμε στους λαούς μας ακόμα πιο κοντά. H Σερβία και η Ελλάδα μπορεί να υπολογίσει η μία στην άλλη. Αν δουλεύουμε μαζί, θα είμαστε πιο δυνατοί”.

Ο κ. Βούτσιτς στο τέλος της ομιλίας του ανακοίνωση την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Σερβία στις 2 και 3 Οκτωβρίου.

Δείτε ολόκληρη την κοινή συνέντευξη των δύο Πρωθυπουργών:

Σχετικά άρθρα