Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με… σπασμένα τα φρένα για ανάπτυξη και στο βάθος οι αγορές – Το πλάνο Τσίπρα

Με… σπασμένα τα φρένα για ανάπτυξη και στο βάθος οι αγορές – Το πλάνο Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ελληνικά Ομόλογα, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κοζάνη, Μέγαρο Μαξίμου, Οικονομική Ανάπτυξη, Πιέρ Μοσκοβισί,

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας να υπογραμμίσει τη νέα σελίδα που γυρνά η ελληνική οικονομία, με τη βούλα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χθες ανακοίνωσε την πρόταση για έξοδο – για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης – της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Με την μεγάκλη αυτή επιτυχία, η οποία μαζί με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί, στέλνουν ένα σαφές θετικό σινιάλο στις αγορές για την επικείμενη αν και… ανομολόγητη έξοδο στις αγορές, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την αυλαία των 13 περιφερειακών συνεδρίων για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας από την Κοζάνη.

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός αξιοποίησε πλήρως την απόφαση της Κομισιόν για έξοδο της χώρας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τονίζοντας πως “αφήνουμε πίσω μας τους καταστροφολόγους και κοιτάμε μπροστά. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, βγαίνει επιτέλους από το πηγάδι”.

Ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνοντας το αναπτυξιακό όραμα, το οποίο πλέον παίρνει σάρκα και οστά σε συνεργασία με τους κατά τόπους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια, έκανε λόγο για μία “εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό”, ενώ σάλπισε την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα:

“Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι από σήμερα, όλα τα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη θα εκπέμπουν το ίδιο αισιόδοξο μήνυμα για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και την επιτροπεία

Το 1ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη δυτική Μακεδονία (Κοζάνη) γέμισε με ικανοποίηση τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό έλεγαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, εξηγώντας ταυτοχρόνως και τους λόγους αυτής της ικανοποίησης.

«Η, πέραν των προσδοκιών, συμμετοχή φορέων (πάνω από 150 σημειωτέον), η εποικοδομητική διάθεση συμβολής στο διάλογο με προτάσεις και η θετική διάθεση για μια δημιουργική πορεία εξόδου από την κρίση, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά των εργασιών του συνεδρίου», υπογράμμιζαν οι ίδιοι πρωθυπουργικοί συνεργάτες και πρόσθεταν: «Η τοπική κοινωνία της δυτικής Μακεδονίας υποδέχθηκε θερμά τόσο τη διαδικασία διαλόγου όσο και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι η επιτυχία θα κριθεί στη βάση της αποτελεσματικής εφαρμογής του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Είναι εμφανές ότι το τελευταίο διάστημα, μετά και την επίτευξη της συμφωνίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να προτάξει τη θετική ατζέντα και τις καθημερινές θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας και της ανάσχεσης της ανεργίας, απέναντι στη διαρκή προσπάθεια… τοξικότητας της ημερήσιας ατζέντας από την πλευρά της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ.

Με το άγρυπνο βλέμμα στις αγορές

«Η κυβέρνηση ακούει ολες τις απόψεις και «συμβουλές» και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018.

Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, στέλνοντας σαφές μήνυμα… δυσαρέσκειας και προς τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα για τις “συμβουλές”.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως χθες το ελληνικό Δημόσιο σε μία… προπαρασκευαστική κατά πολλούς επιχείρηση, άντλησε το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ενώ, παράλληλα, σημειώθηκε υπερκάλυψη του αρχικώς δημοπρατούμενου ποσού των 625 εκατ. ευρώ κατά 1,85 φορές.

Υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 1,154 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δείχνουν «σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στη δημοπρασία», το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,3%, σημαντικά χαμηλότερο από το επιτόκιο 2,70% της προηγούμενης δημοπρασίας εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας.

Επίσης, στην προηγούμενη δημοπρασία το ποσοστό υπερκάλυψης του δημπορατούμενου ποσού είχε ανέλθει σε 1,30 φορές χαμηλότερο από το ποσοστό υπερκάλυψης κατά 1,85 φορές που σημειώθηκε σήμερα.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το Μέγαρο Μαξίμου ιχνηλατεί το δρόμο για την πρώτη έξοδο στις αγορές, πιθανότατα ακόμα και εντός του θέρους, εάν όχι και του Ιουλίου.

Από το κυβερνητικό επιτελείο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, δεδομένου ότι η έκδοση ομολόγου, ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προαναγγελθεί. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις τόσο από τις κινήσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, όσο και από τις διεθνείς αγορές χρήματος συγκλίνουν στο ότι μία πρώτη δοκιμαστική έκδοση ομολόγου, για πρώτη φορά μετά το 2014, βρίσκεται προ των πυλών.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και οι ανοιχτές παραινέσεις από την πλευρά των πιστωτών, με τελευταίο «κρούσμα» αυτό του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και του Πολ Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» μία ενδεχόμενη άντληση κεφαλαίων για την Ελλάδα από τις αγορές χρήματος.

Είναι εξάλλου εκπεφρασμένος στόχος του Αλέξη Τσίπρα να προετοιμαστεί το έδαφος «αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας», όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, για την οριστική απεμπλοκή από το μηχανισμό στήριξης τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το πρόγραμμα, προκειμένου η χώρα ομαλά και με σταθερότητα να μπορεί να τερματίσει το δανεισμό από τον επίσημο τομέα.

Δεν είναι τυχαίο στο πλαίσιο αυτό το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες, παράλληλα με τις «προπαρασκευαστικές» ενέργειες του οικονομικού επιτελείου, του lobbying και της ανίχνευσης μαζί με ΟΔΔΗΧ και Rothchild για την έξοδο στις αγορές, στο κυβερνητικό επιτελείο, ως φαίνεται, ζυγίζουν και λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις απόψεις για το comeback της χώρας.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση στην Ηρώδου Αττικού ότι το μομέντουμ είναι θετικό για μία τέτοια πρωτοβουλία, καθώς τόσο η πορεία του Χρηματιστηρίου, όσο τα ιστορικά χαμηλά κρίσης των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων που διαπραγματεύονται σε τιμές 2009 προεξοφλούν μία θετική αντίδραση της επενδυτικής κοινότητας.

Καθόλου τυχαία, χθες το Bloomberg σημείωνε πως «Η Ελλάδα είναι η σταρ των επιδόσεων» για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα, τα οποία κινούνται προς επίπεδα προ της κρίσης του 2009!

Σε αυτό εξάλλου συγκλίνει και το έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την ακριβή ημερομηνία έκδοσης ομολόγου, καθώς μετά και τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου με funds του εξωτερικού, διόλου τυχαία το Reuters χθες σημειώνει πως «σπάνε τα τηλέφωνα» για την έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ισχυρά κίνητρα και περιθώρια κέρδους, την ώρα που το country risk έχει επί της ουσίας εκμηδενιστεί.

Σχετικά άρθρα