Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαρτυρία σοκ για Χρυσή Αυγή: Στρίβουν το μαχαίρι για να μην μπορείς να κάνεις ράμματα

Μαρτυρία σοκ για Χρυσή Αυγή: Στρίβουν το μαχαίρι για να μην μπορείς να κάνεις ράμματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Φυλακές Κορυδαλλού, Χρυσή Αυγή,

Συνεχίστηκε την Τρίτη η δίκη της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και υπήρξε μια μαρτυρία σοκ από πρώην μέλος του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η διαδικασία άργησε να ξεκινήσει καθώς ο μάρτυρας Γιώργος Μώρος, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, δεν έφτασε έγκαιρα. Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτημα του προεδρείου σχετικά με την αργοπορία του είπε χαρακτηριστικά «Είχε τροχαίο το λεωφορείο. Και το δικαστήριο δεν εγγυάται την προσωπική μου ασφάλεια. Απ’ έξω ήταν γεμάτο χρυσαυγίτες που μου φώναζαν «Θα τα πούμε έξω»»

Ο μάρτυρας ήρθε σε επαφή με τη Χρυσή Αυγή το 1998 σε ηλικία 15 χρονών.

«Ήμουν 15 χρονών, γνώρισα ένα παιδί 25 χρονών, Νίκο Μάνη, το όνομά του, που ήταν σε μουσική σκηνή skinhead. Ήταν χρυσαυγίτης και νεοναζί, εθνικοσοσιαλιστής. Άρχισε να με προσηλυτίζει. Ο ίδιος ήταν ανένταχτος αλλά πήγαινε στα γραφεία της ΧΑ στη Σολωμού, και πηγαίναμε εκεί. Αλλά εμένα δεν μου άρεσαν αυτά που γίνονταν. Έμεινα 6 μήνες. Είμαι ξένος στο μισό, δε μπορούσα να λέω «Έξω οι ξένοι» και η μάνα μου να είναι ξένη».

Αφού αποχώρησε ο κ. Μώρος, εντάχθηκε στο αντιρατσιστικό κίνημα και δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα έως και το 2013, πέρα από κάποια συνθήματα που έβρισκε έξω από το σπίτι του τα οποία έλεγαν «Προδότη θα σε βρούμε».

«Το 2013 πήγα να αντικαταστήσω ένα τζάμι, και βλέπω 4 άτομα που με ακολουθούσαν, κατάλαβα ότι είναι από αυτό χώρο. Ξυρισμένα κεφάλια, τατουάζ με νούμερα 4 και 88 που είναι κωδικοποιημένα. Με περικύκλωσαν και άρχισαν να με χτυπάνε. Απώθησα τους δύο και μετά ο τρίτος, με ένα σπασμένο μπουκάλι με χτύπησε στο κεφάλι. Έχω 7 ράμματα και έχω κρούσματα επιληψίας από τότε. Λιποθύμησα. Την επόμενη φορά, τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2013, πήγαινα το σκύλο μου βόλτα και τρία άτομα ήρθαν πάλι. Εκεί κοντά είχαν ένα στέκι. Και με χτύπησαν πάλι, μου έσπασαν δόντια. Η τρίτη φορά ήταν Ιούλιος 2013. Γινόταν ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ, συναυλία χιπ χοπ στην Καλλιθέα. Ήταν περίπου 15 άτομα, με κράνη και ρόπαλα.

Εγώ δεν κρατούσα ρόπαλο, τίποτα. Και προσπάθησα να απομακρύνω από το χώρο τα παιδιά και τους γέρους. Και δέχομαι 3 μαχαιριές πίσω. Και μάλιστα τη μια τη γύρισε για να μη μπορώ να κάνω ράμματα. Έμεινα 2 μήνες έτσι. Μου είπαν, από το νοσοκομείο ότι έτσι κάνουν, χτυπάνε από τη μέση και κάτω για να πάει μετά για τραυματισμό και όχι για ανθρωποκτονία. Μου το είπε ένας στο νοσοκομείο, αλλά ακούγεται ότι έτσι χτυπάνε αυτού του χώρου, οι νεοναζί. Δεν είδα ποιος με χτύπησε, ήταν πίσω μου».

Εισαγγελέας: Η Αστυνομία έκανε τίποτε;

Μάρτυρας: Όχι, και η συναυλία συνεχίστηκε κανονικά. Δεν έκανε τίποτε. Καθόταν απέναντι.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν κάνατε μηνύσεις, αφού τραυματιστήκατε;

Μάρτυρας: Γιατί πιστεύω ότι η Αστυνομία είναι μαζί τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής ο μάρτυρας κατέθεσε πως όσο πήγαινε στα γραφεία της Χ.Α. στην οδό Σολωμού, είχε παρατηρήσει – πέρα από τις φωτογραφίες του Χίτλερ που διακοσμούσαν τον χώρο – πως, κάθε Σάββατο, ο Μάνης (σ.σ. ο 25χρονος που τον προσηλύτισε αρχικά), συγκέντρωνε τους υπόλοιπους και έκαναν πογκρόμ στην περιοχή.

Πολιτική Αγωγή: Η ηγεσία της Χ.Α. το αποδοκίμαζε αυτά που έκαναν; (σ.σ. το πογκρόμ)

Μάρτυρας: Μόνο που δε τους έδινε βαθμό.

Δεύτερος μάρτυρας στη σημερινή δικάσιμο ήταν ο Ντονάς Ηλίας, πρώην αντιδήμαρχος Οιχαλίας, ο οποίος κατέθεσε σχετικά με το μνημόσυνο στον Μελιγαλά το 2013.

«Ήταν κάποια μέλη της Χρυσής Αυγής, οι βουλευτές, ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος. Η Χ.Α. πρέπει να ήταν 500 – 600 άτομα, ήρθαν 30 λεωφορεία με 40-50 άτομα. Φορούσαν μπλούζες με ΧΑ και ελληνικές σημαίες, και ήταν παραταγμένοι. Όταν ο δήμαρχος πήρε το λόγο και είπε ότι «εμείς δω στην περιοχή θέλουμε να ξεχάσουμε», χρησιμοποιεί τη λέξη «λήθη». Τότε ο Παναγιωτάρος φώναξε «Ρε καραγκιόζη τι είναι αυτά που λες στον κόσμο;«. Είχε ντουντούκα και ξεκινάει από απόσταση περίπου 20 μέτρων να λέει «διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά». Και παίρνει το μικρόφωνο από το δήμαρχο. Έγινε μια αναμπουμπούλα. Και το Δήμαρχο τον φυγάδευσε η ασφάλεια. Εγώ δεν έφυγα. Ο Παναγιώταρος έδωσε το μικρόφωνο στο Κασιδιάρη και έλεγε πάλι για τη διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά και του παχύδερμου του Βενιζέλου. Έλεγε τα δικά του».

Εισαγγελέας: Η αστυνομία τι έκανε;

Μάρτυρας: Η αστυνομία δεν ασχολήθηκε.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 13 Ιουλίου στο Εφετείο Αθηνών.

Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

Σχετικά άρθρα