Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με χυδαία ψέματα προσπαθούν να “λύσουν” το Κυπριακό – Ο ρόλος “Πολίτη” και “Politico”

Με χυδαία ψέματα προσπαθούν να “λύσουν” το Κυπριακό – Ο ρόλος “Πολίτη” και “Politico”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Εφημερίδα Πολίτης, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Με ένα ανυπόστατο και αναληθές δημοσίευμα την Τετάρτη η ιστοσελίδα του κυπριακού “Πολίτη” προσπάθησε να διαδώσει την “είδηση” ότι δήθεν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να μεταβεί στην Ελβετία, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Όπως έγραψε ο κυπριακός “Πολίτης”, γνωστός στο πανελλήνιο ως “οπαδός” της “όποιας λύσης” (και στο παρελθόν “λιβανιστίρι” του Σχεδίου Ανάν), “τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ όσο και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους για την παρουσία τους στη διάσκεψη για την Κύπρο”.

Στη συνέχεια ψευδέστατα ο “Πολίτης” ισχυρίστηκε ότι “ο προγραμματισμός των Ηνωμένων Εθνών προνοούσε ταυτόχρονη παρουσία Αντόνιο Γκουτέρες και των τριών πρωθυπουργών στο Κράν Μοντανά αύριο”, δηλαδή την Πέμπτη. “Ωστόσο, όπως επιβεβαιώθηκε από την συνομιλία Τσίπρα-Μέι σήμερα το πρωί, οι τρεις πρωθυπουργοί είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ελβετία αλλά θα αναμένουν τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντησης”, συνέχισε ο “Πολίτης” την παραπληροφόρηση.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, που είχε προηγηθεί της ψευδοείδησης του “Πολίτη”, ανέφερε ότι Τσίπρας και Μέι «συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους».

Αργότερα και εξαιτίας των όσων διέδιδε ο “Πολίτης” και αναπαράχθηκαν από “ομοϊδεάτες” του ή “χρήσιμους ηλίθιους” της ειδησεογραφίας, ελληνικές πηγές αναγκάστηκαν να διαψεύσουν τονίζοντας ότι “η μετάβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ελβετία έχει νόημα μόνο εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε κάποια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα”.

Παράλληλα ελληνοκυπριακές πηγές βεβαίωναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Τερέζα Μέι δεν θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει λόγος ή είναι σε θέση να πάνε στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.

Ο “Πολίτης” κατέληγε το ανυπόστατο δημοσίευμά του ισχυριζόμενος ότι: “Έτσι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μετάβαση των τριών ηγετών είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ταυτόχρονη παρουσία Τσίπρα, Γιλντιρίμ και Μέι είναι εξαιρετικά πιθανόν να γίνει στη Γενεύη και όχι στο Κρανς Μοντανά σε περίπτωση που υπάρξει αύριο επαρκής πρόοδος. Σε κάθε περίπτωση οι τρεις πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν στα Ηνωμένα Έθνη ότι ενημερώνονται για τις εξελίξεις και θα μεταβούν στην Ελβετία ότι οι συνθήκες το επιβάλλουν”.

Τον “Πολίτη” έσπευσε να αναμεταδώσει στα αγγλικά η φιλότουρκη δημοσιογράφος Σάρα Στεφανίνι του Politico [διαβάστε εδώ]. Είναι η ίδια δημοσιογράφος που στην προηγούμενη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, τον Ιανουάριο, έγραψε λίβελο κατά του Νίκου Κοτζιά, αναπαράγοντας όσα της είχε πει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Τον ρόλο της Σάρα Στεφανίνι είχε αποκαλύψει τότε το TRIBUNE σε ενυπόγραφο άρθρο του με τίτλο: «Χανουμάκι» του Ερντογάν η δημοσιογράφος του Politico που επιτέθηκε στον Κοτζιά.

Το TRIBUNE είχε προηγουμένως αποκαλύψει και τον ρόλο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: «Εκτελεστής» της Νούλαντ ο Έιντε – Το παιχνίδι που έπαιξε εις βάρος της Κύπρου.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες της Διάσκεψης για το Κυπριακό τόσο ο “Πολίτης” όσο και το “Politico” κάθονταν ήσυχα, την Τετάρτη με την εν λόγω συντονισμένη τους διαρροή, δηλαδή του “Πολίτη” που αναπαρήγαγε το “Politico”, προσπάθησαν να προκαλέσουν εξελίξεις. Τις όποιες εξελίξεις (για να μην τους δίνουμε και παραπάνω αξία) μπορεί να προκαλέσει μια τοπική κυπριακή εφημερίδα ισχνής κυκλοφορίας και μια νεαρή πρόθυμη ρεπόρτερ που έχει το “προνόμιο” να γράφει στα αγγλικά σε μια μεγάλη ιστοσελίδα.

Το TRIBUNE, μιλώντας με τις ασφαλείς πηγές του, πληροφορήθηκε ότι η διαρροή της Τετάρτης, περί δήθεν μετάβασης των Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων στην Ελβετία, “το μόνο που κατάφερε ήταν να πέσουν οι μάσκες τους και να αποκαλυφθεί το κυκλωματάκι”, όπως μας είπαν.

“Ποτέ δεν υπήρξε ούτε ως ιδέα η μετάβαση των Πρωθυπουργών στην Ελβετία την Πέμπτη για να συναντηθούν με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ” είπαν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ότι “Πολίτης” και “Politico” προσπάθησαν να δημιουργήσουν “τεχνητό κλίμα”.

Μάλιστα, όπως μας επεσήμαναν, για μια ακόμη φορά μεταδόθηκε ως “ρεπορτάζ” όχι η αλήθεια αλλά η επιθυμία της τουρκικής πλευράς και του Εσπέν Μπαρθ Έιντε.

“Προσπάθησαν στην κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν έχει ακόμα αρχίσει κανονικά, να δημιουργήσουν τεχνητό κλίμα προόδου, με τον Έιντε να εμπαίζει τους πάντες ότι τάχα κάτι γίνεται και πετυχαίνεται”.

Στην απορία μας για το που αποσκοπεί ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μας εξήγησαν ότι προσπαθεί να πείσει ότι “το Κυπριακό λύθηκε, τελείωσε, ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος, έρχονται οι Πρωθυπουργοί και θα υπογράψουν. Και όλο αυτό ενώ δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση”.

Ρωτήσαμε τις πηγές μας πώς μπορεί να υπάρξει μια λύση με την οποία εμείς δεν συμφωνούμε. Η απάντηση είναι ότι αυτό το “συστηματάκι” θεωρεί ότι μπορεί να στήσει παγίδα στον Έλληνα Πρωθυπουργό. “Να τον φέρουν εδώ και να τον πιέσουν”, πράγμα που φυσικά δεν πρόκειται να γίνει.

Το TRIBUNE επειδή γνωρίζει ότι αυτό το “συστηματάκι” δεν είναι του Ντόναλντ Τραμπ, μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει καμία σχέση με αυτούς τους σχεδιασμούς εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, ζήτησε διευκρινήσεις για το ποιοι είναι. “Έιντε, Γεράκια και Τούρκοι είναι το συστηματάκι”, μας απάντησαν.

Σχέδιό τους είναι να μην υπάρξει καμία καθαρή και βιώσιμη λύση αλλά έχουν μόνο ένα σκοπό. Να μετατρέψουν ολόκληρη την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.

“Είναι ακριβώς το ίδιο σύστημα που πίεζε για λύση-προτεκτοράτο τον Ιανουάριο και ενώ έφυγε από τα υψηλά κλιμάκια λόγω της νίκης του Τραμπ συνεχίζει να έχει τη δυνατότητα να πιέζει”.

Ξεκάθαρος ο Τσίπρας: Λύση χωρίς Εγγυήσεις, Χωρίς Παρεμβατικά Δικαιώματα και Χωρίς Κατοχικά Στρατεύματα

Με τον Tούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά την αυριανή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Δηλώσεις Κοτζιά κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης

Κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό την Τετάρτη το βράδυ, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

▪ Όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση.

▪ Kάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα.

▪ Eπανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν.

▪ Καταναλώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα. Ελπίζω αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις.

Σχετικά άρθρα