Συνέχεια στον «πετροπόλεμο» σε όλα τα επίπεδα, πλην αυτού της οικονομίας διαπιστώνει το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την επιμονή της Νέας Δημοκρατίας στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή για τον Πάνο Καμμένο και τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη για την υπόθεση του Noor1 αλλά και την άρτι κατατεθείσα νέα πρόταση για Εξεταστική για την περίοδο Βαρουφάκη.
Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας αργά το βράδυ τη στρατηγική της ΝΔ επανέφεραν τις καταγγελίες για αντιπολίτευση «προβοκάτσιας», τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να αναζητά αφήγημα μετά το γκρέμισμα της ρητορικής του περί καταστροφής της οικονομίας και εκλογών και ψάχνει σανίδα σωτηρίας στις εξεταστικές.
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν στη ΝΔ το στρίβειν διά του αρραβώνος, καθώς δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαρκώς αποκλιμακώνονται, έχοντας φτάσει σε επίπεδο του 2009, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ όλα τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά ενόψει της σχεδιαζόμενης πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που το προσεχές διάστημα θα δώσει τον αναπτυξιακό τόνο της επόμενης μέρας, τόσο με την ανακοίνωση συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, όσο και με το πρώτο περιφερειακό συμβούλιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία και εκκρεμεί.
Την ίδια ώρα πάντως, ο πόλεμος φθοράς που έχει εξαπολύσει η ΝΔ με αιχμή του δόρατος την υπόθεση Καμμένου έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.
Μέχρι στιγμής, από την κυβέρνηση παραπέμπουν στα όσα είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση της Δευτέρας για το θέμα, καλώντας όποιον έχει στοιχεία να τα παραδώσει στη Δικαιοσύνη για την πλήρη διαλεύκανση της δυσώδους υπόθεσης του ναρκοπλοίου με τους περισσότερους από δύο τόνους ηρωίνης.
Ωστόσο, εφόσον η ΝΔ καταθέσει το αίτημα για Εξεταστική, εκεί θα πραγματοποιηθεί αναλυτική συζήτηση, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, και ουδείς μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, δεδομένου ότι στο κυβερνητικό επιτελείο δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αφήσουν τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ αφενός να υπερασπίζεται χωρίς αιδώ σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέρονται που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, αφετέρου να προσπαθεί να «συμψηφίσει» την υπόθεση με όλους τους πρώην υπουργούς και πολιτικά στελέχη που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς για τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Ερρίκος Ντυνάν, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και σωρείας άλλων υποθέσεων, και τους οποίους έχει εργολαβικά αναλάβει να «ξεπλύνει» πολιτικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Για αυτό το λόγο και δεν είναι καθόλου τυχαία η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «αντιπερισπασμό».
Ερωτηθείς και για το αίτημα της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για θέματα που σχετίζονται με την υπόθεση Noor1 τόνισε ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αντιπερισπασμό που έχει διπλή αιτία».
Όπως υποστήριξε, η μία αιτία είναι το «στρατηγικό αδιέξοδο» σε σχέση με την κριτική του προς την κυβέρνηση για την οικονομία, καθώς η “καταστροφολογία” της ΝΔ δεν επιβεβαιώθηκε.
Η δεύτερη αιτία έχει να κάνει «με πραγματικές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς που βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας».
Ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στη σημερινή συζήτηση της επιτροπής της βουλής για την Υγεία, σημειώνοντας ότι από τις συνεδριάσεις της «έχουν προκύψει μια σειρά αποκαλύψεων» και εκτιμώντας ότι αυτές «θα γίνουν όλο και περισσότερες», «καθώς η υπόθεση της Novartis είναι εξαιρετικά σκοτεινή και φέρεται να εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα».
Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η πρώτη αιτία για την προσπάθεια δημιουργίας αντιπερισπασμού εκ μέρους της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, είναι ότι δεν έχει να πει τίποτα για την ελληνική οικονομία και την πορεία της, καθώς «επί 8-9 μήνες επέμενε σε μια καταστροφολογική γραμμή, προφήτευε μια καταστροφή που τελικά δεν ήρθε» και «αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο σε σχέση με την πολιτική κριτική που ασκούσε στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ωστόσο η αξιολόγηση έχει κλείσει, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, έχει αποκατασταθείθ η εμπιστοσύνη, έχουμε μια πολύ θετική απόφαση για το χρέος, τα θεμελιώδη μεγέθη φαίνεται ότι πηγαίνουν διαρκώς καλύτερα.
«Επομένως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πλέον κάτι να πει για την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρότεινε συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και επί 20 λεπτά μιλούσε για άλλα θέματα, για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον κ. Καμμένο, για διάφορες άλλες ανοησίες που σκέφτεται κατά καιρούς το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ. Και στη συνέχεια ψέλλισε κάποια πράγματα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα στέρεο πολιτικό αφήγημα και μια στέρεη κριτική.
Η δεύτερη αιτία, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης “θέλει να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό σε σχέση με πραγματικές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς που βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας”.
Είτε πρόκειται για τις υποθέσεις στην Υγεία που σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή της Βουλής και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της οποίας έχουν προκύψει μια σειρά αποκαλύψεων που θα γίνουν όλο και περισσότερες εκτιμώ, καθώς η υπόθεση της Novartis είναι εξαιρετικά σκοτεινή και φέρεται να εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα».
Επισήμανε επίσης ότι σήμερα είναι και η συζήτηση για την παραπομπή του κ. Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι είναι και σειρά άλλων υποθέσεων που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας «που ενοχλούν τον κ. Μητσοτάκη και θέλει να δημιουργήσει αντιπερισπασμό».