«Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου ως προς το Κυπριακό είναι ενιαία, αρραγής και σαφής», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος σε φοιτητές του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου, τους οποίους δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της 9ης ετήσιας επίσκεψής τους στην Ελλάδα.
Όπως σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος, «επιθυμούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Όμως η λύση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα, με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου, κυρίως ως προς την έννοια της κυριαρχίας ενός ευρωπαϊκού κράτους».
Παράλληλα, τόνισε ότι «αυτή η λύση δεν μπορεί να επιτρέψει ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε εγγυήσεις αναχρονιστικές. Κι αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή διεκδίκηση. Είναι διεκδίκηση της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού δικαίου. Κι αυτό σηματοδοτεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κυρίου Φρανς Τίμερμανς».
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου και είναι απαραβίαστη – και οφείλει να την σέβεται ο καθένας, άρα και η Τουρκία – καθορίζει, όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, ως προς το σκοπιανό, επισήμανε ότι «και έναντι αυτού του κράτους, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας, είμαστε εδώ να της δώσουμε τις δυνατότητες που πρέπει για το ΝΑΤΟ, για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως αυτό έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση, το θέμα του ονόματος. Και δεν είναι μόνο ότι το όνομα που έχει σήμερα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας είναι ανιστόρητο διότι συνιστά σαφή παραχάραξη, ωμή παραχάραξη, της Ιστορίας. Είναι για το γεγονός, όπως έχει διατυπωθεί το όνομα αυτό και όπως έχει αναπτυχθεί η δράση αυτού του κράτους και των ηγετικών του στελεχών μέχρι σήμερα, ότι αναδεικνύει αλυτρωτική στάση και τάση επεκτατισμού».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους διαβεβαίωσε ότι «του χρόνου η πορεία του τόπου θα είναι ακόμα καλύτερη χάρη στις προσπάθειες αυτού του λαού μετά από τόσες θυσίες και χάρη στις προσπάθειες όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, που σε αυτό τον τομέα είναι ενωμένες».