Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Κοτζιάς: Στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας θα δοθεί απάντηση σε Ασφάλεια και Εγγυήσεις

Νίκος Κοτζιάς: Στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας θα δοθεί απάντηση σε Ασφάλεια και Εγγυήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Βίντεο, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Υπουργείο Εξωτερικών,

Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών σήμερα Σάββατο άρχισε η πραγματική διαπραγμάτευση σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η διαδικασία να συνεχιστεί μέχρι τις 7 Ιουλίου όπως ήταν και το αρχικό πλάνο.

Τη Δευτέρα θα τεθούν στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις στο ζήτημα Ασφάλειας-Εγγυήσεων μετά από παρέμβαση Αναστασιάδη ότι τόσες μέρες συζητάμε το πλαίσιο και δεν έχουμε τίποτα απτό σε σχέση με θέσεις και προτάσεις.

Ελληνοκυπριακές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι θετική εξέλιξη που έφυγε Γκουτέρες, καθώς είχε εξαιρετική παρουσία και όπως ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας επιβεβαίωσε, ήταν καταλυτική η παρουσία Γκουτέρες.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Αντόνιο Γκουτέρες αν χρειαστεί και ζητηθεί από τις πλευρές.

Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το κεφάλαιο ασφάλειας-εγγυήσεων

Ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου κάλεσε τους παρευρισκόμενους να υπάρξει πρόοδος τόσο σε Ασφάλεια Εγγυήσεις όσο και στα υπόλοιπα ζητήματα, ενώ παρέθεσε και την αίσθηση που αποκόμισε από τις εκεί συναντήσεις που είχε.

Σύμφωνα με πηγές που μεταφέρει από το Κραν Μοντάνα ο πολιτικός συντάκτης του κυπριακού ΣΙΓΜΑ Χρίστος Χαραλάμπους, ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου τόνισε ότι “δεν έχουμε ακόμα αποτελέσματα στο κεφάλαιο Ασφάλειας-Εγγυήσεων κάτι που θα πρέπει να γίνει στις επόμενες ημέρες”.

Ο Γκουτέρες φαίνεται να κράτησε ίσες αποστάσεις, ωστόσο ήταν ξεκάθαρη η θετική του προσέγγιση και η στάση ότι τα ΗΕ δεν έχουν ρόλο να διαδραματίσουν σε σχέση με την ουσία της της διαπραγμάτευσης.

Ελληνοκυπριακές πηγές αναφέρουν ότι πλέον η τουρκική πλευρά τη Δευτέρα θα πρέπει να καταθέσει πρόταση με συγκεκριμένα στοιχεία όσο αφορά στη δραστική μείωση στρατευμάτων που αναφέρει μέχρι τώρα με αόριστο τρόπο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το σημείο αυτό επεσήμανε με έμφαση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ως εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή, τον Αντόνιο Γκουτέρες και δήλωσε “τυχερός που συνεργαστήκαμε χθες για μια καλή κατεύθυνση στο Κυπριακό”.

Επεσήμανε ότι τη Δευτέρα με τη διαπραγμάτευση θα δοθεί επιτέλους συγκεκριμένη απάντηση σε δυο θεμελιακά ερωτήματα, αυτό της Ασφάλειας και αυτό των Εγγυήσεων.

Το Σαββατοκύριακο μας περιμένει σκληρή δουλειά με την ομάδα μας ενόψει της διαπραγμάτευσης της Δευτέρας, τόνισε, ωστόσο, δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά φτάνει να είναι χρήσιμη για τη χώρα.

Σχετικά άρθρα