Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Παραλλήλως υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη και να προχωρήσει αποφασιστικά για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Για να είναι πειστικό το εγχείρημα θα πρέπει όλες οι αποφάσεις να ληφθούν με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προτείνοντας «άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της σημερινής ομοσπονδιακής δομής με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».
Ο κ Θεοχαρόπουλος διαφοροποιήθηκε από τη διαδικασία που πρότεινε η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας ότι «σταθερή θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι πρώτα δημιουργείς το νέο ενιαίο κόμμα μέσω ιδρυτικού συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση. Η εκλογή επικεφαλής από την βάση, εξάλλου, πρέπει να αφορά το νέο κόμμα και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο».
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή πρώτα εκλογή επικεφαλής από την βάση και μετά το ιδρυτικό συνέδριο, τότε: «η βάση όλης της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασίσει για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα. Να αποφασίσει η βάση όλης της Κεντροαριστεράς».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι το νέο απαιτεί την υπέρβαση των μικρών «κομματικών πατριωτισμών» και συμπλήρωσε ότι «ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ανανέωση και όχι αναπαλαίωση».
«Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στη συνέχεια στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών έστειλε μήνυμα να μην αναμοχλεύσουν αντιπαλότητες του παρελθόντος. Σημείωσε μάλιστα ότι «η δικαίωση του παρελθόντος μπορεί να ακούγεται ευχάριστη, αλλά δεν αφορά παρά ελάχιστους στην κοινωνία».
“Απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και ανατροπές”
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε πως απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και ανατροπές, μέσα από μεταρρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον των πολλών και αφαιρούν προνόμια των ολίγων. «Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή «μόδα», αλλά έχουν πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Προοδευτικές ανατροπές που αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που «αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς», τόνισε ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική», κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψευδεπίγραφες προσκλήσεις και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ενώ επιτέθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντάς την «βαθύτατα συντηρητική δύναμη» που παραμένει «προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.