Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βερναρδάκης: Πού βρήκε αμέσως τρεις προσφορές ιδιωτών ο Μπουτάρης;

Βερναρδάκης: Πού βρήκε αμέσως τρεις προσφορές ιδιωτών ο Μπουτάρης;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απορρίμματα, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Σκουπίδια, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Έχουν ήδη συγκροτηθεί εργολαβικές εταιρείες, είναι έτοιμες, είναι εντυπωσιακό ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκει αμέσως τρεις προσφορές για να προχωρήσει … Υπάρχει στόλος; Υπάρχουν εργαζόμενοι; Υπάρχουν μηχανισμοί έτοιμοι να παρέμβουν για να μπουν ιδιώτες στην καθαριότητα; αναρωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.

«Μετά τη σημερινή απεργία και πορεία -που παρεμπιπτόντως η απεργία δεν είναι και ιδιαίτερα επιτυχημένη- νομίζω ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα επανεξετάσει τη στάση της», εκτίμησε ο κ. Βερναρδάκης, προσθέτοντας ότι «η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι ένας από τους συνδικαλιστικούς παίκτες, ενώ υπάρχει και η ΠΟΠ-ΟΤΑ αλλά και οι επιμέρους σύλλογοι των συμβασιούχων σε δήμους, που έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Υπάρχει ένα συνδικαλιστικό οξύμωρο … δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς πολιτικά ότι ένα κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος «παίζει με τη φωτιά» και εκθέτει τις δικές του αντιφάσεις στη δημοσιότητα».

Ο ίδιος, για την δικαστική εμπλοκή που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τις συμβάσεις, θύμισε ότι πρόκειται για «απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν έχει τελεσιδικήσει, δεν έχει οριστικοποιηθεί … και έφτασε να εξεταστεί σε αυτό το επίπεδο γιατί ορισμένοι Επίτροποι, σε 4-5 Δήμους (στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τον διαδημοτικό φορέα διαχείρισης αποβλήτων της Θεσσαλονίκης, στην Κόρινθο και αλλού), αρνούνταν να εγκρίνουν τις πληρωμές των συμβάσεων των εργαζομένων. Αυτό ήταν προφανώς ένα προσχηματικό παιχνίδι … από Δήμους και δημάρχους που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους … είναι σαφέστατο ότι υπήρχε σχέδιο».

Σημείωσε μάλιστα ότι «η μεγάλη πλειοψηφία Δήμων και δημάρχων είχε κανονικά ανανεώσει τις συμβάσεις και κανονικά πληρωνόντουσαν. Με την άρνηση των Επιτρόπων πυροδοτείται η ιστορία και προφανώς υπάρχει πολιτικό σχέδιο … είναι μία αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει από το τέλος του (σ.σ. προηγούμενου) χρόνου. Και οι σύλλογοι συμβασιούχων το είχαν θέσει το ζήτημα».

Παιχνίδι στην πλάτη των συμβασιούχων για να μπουν ιδιώτες στην καθαριότητα

«Τι αποδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες;», συνέχισε ο υπουργός. «Ότι τελικά … στην πλάτη των συμβασιούχων γινόταν ένα παιχνίδι … όταν έφτασε στη Βουλή, επισήμως η ΝΔ διά Βορίδη και Γεωργιάδη δήλωσε ότι στην ουσία το πρόβλημα είναι οι ιδιωτικές εργολαβικές συμβάσεις. Αυτό ήταν όλο το πρόβλημα».

«Έχουν ήδη συγκροτηθεί εργολαβικές εταιρείες, είναι έτοιμες, είναι εντυπωσιακό ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκει αμέσως τρεις προσφορές για να προχωρήσει», επεσήμανε και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει στόλος; Υπάρχουν εργαζόμενοι; Υπάρχουν μηχανισμοί έτοιμοι να παρέμβουν στη διαδικασία; Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα για να διερευνηθεί κατ’ αρχήν».

Αντισυνταγματικές οι εργολαβικές συμβάσεις στην καθαριότητα

«Το δεύτερο ζήτημα», κατά τον κ. Βερναρδάκη, «είναι ότι όλη αυτή η ιστορία με τις εργολαβικές συμβάσεις είναι εμφανώς αντισυνταγματική … η αποκομιδή των σκουπιδιών και η καθαριότητα των δρόμων είναι κύριο έργο της αυτοδιοίκησης, δεν είναι συμπληρωματικό, για το οποίο εισπράττει ανταποδοτικά τέλη. Εάν π.χ. μπορούσαμε να μαζευτούμε οι κάτοικοι μίας περιοχής και αντί να δίνουμε ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο θα έπρεπε να πληρώναμε μία ιδιωτική εταιρεία, αφού δεν έχουμε ούτε απορριμματοφόρα, ούτε εργαζόμενους … ούτε καν Δήμο στην τελική ανάλυση. Αυτή είναι όλη η Ιστορία».

«Εδώ εμφιλοχωρεί μία αντίληψη περί ιδιωτικοποίησης όλων των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμη και των κοινωφελών … Σας θυμίζω την πρόταση Μητσοτάκη να δοθεί σε ιδιώτες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή τα κεντρικά λογιστήρια και οι οικονομικές υπηρεσίες … με μία αντίληψη εξοικονόμησης πόρων», όπως ανέφερε.

Πολυδιάσπαση λόγω της πανσπερμίας εργασιακών σχέσεων

«Οι συνδικαλιστικές ομάδες, επειδή βρίσκονται σε μεγάλη κρίση αντιπροσώπευσης καθώς τα παραδοσιακά συνδικάτα δεν εκπροσωπούν τις νέες μορφές εργασίας -κάκιστα κατά τη γνώμη μου, οι συμβασιούχοι θα έπρεπε να αποτελούν κανονικά μέλη των συνδικάτων και η εκπροσώπηση να είναι ενιαία σε κάθε χώρο εργασίας», είπε ο υπουργός.

«Εδώ» αντίθετα, υπάρχουν «πολυδιασπάσεις που θεμελιώνονται στην πανσπερμία εργασιακών σχέσεων και αντί το συνδικάτο να λειτουργει ενοποιητικά … λειτουργεί διαχωριστικά στην ουσία. Προφανώς, μία γραφειοκρατεία αποκομένη από το τι συμβαίνει τον κοινωνικό της χώρο βλέπει τα πράγματα με βάση το ιδιοτελές προσωπικό, συνδικαλιστικό ή εφήμερο συμφέρον», όπως είπε.

Τι λέει η τροπολογία της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στην ρύθμιση Σκουρλέτη, ο υπουργός σημείωσε ότι «οι λεγόμενοι «παρατασιούχοι» είναι περίπου 6.100. Η τροπολογία λέει πως οι Δήμοι υποχρεούνται πλέον να καταγράψουν τις πραγματικές, πάγιες και διαρκείς ανάγκες που έχουν στη οργανωτική δομή τους για την καθαριότητα και έτσι, να γίνει ένας διαγωνισμός πρόσληψης τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ».

«Οι παλιοί εργαζόμενοι, που δουλεύουν σήμερα, θα μοριοδοτηθούν, είναι μία πρακτική που ακολουθείται σε πάρα πολλούς χώρους και διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, μοριοδοτείται η εμπειρία ή η προϋπηρεσία σε μία δομή. Αυτή η διαδικασία, που κάποτε ήταν πάρα πολύ υψηλής μοριοδότησης και θα είναι και τώρα, θα εξασφαλίσει το σύνολο σχεδόν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει για το 100%», όπως επεσήμανε.

Πρόκειται για μία πρακτική που εφαρμόστηκε π.χ. και «στα νοσοκομεία, όπου πράγματι είχαμε την μετάπτωση από τις εργολαβικές συμβάσεις σε πρόσληψη τακτικού προσωπικού και καλύφθηκε το 80-90% των εργαζόμενων που δούλευαν. Προφανώς δεν μπορείς να εγγυηθείς το 100% γιατί μοριοδοτείται και η ανεργία και άλλα χαρακτηριστικά. Δεν μπορείς να πας σε ακόμη μεγαλύτερη μοριοδότηση γιατί μιλάς για υπηρεσίες καθαριότητας, ανειδίκευτες», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα