Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλο πρόβλημα ο Ερντογάν για την Ευρώπη – “Ό,τι κι εάν του δίνεις ζητά περισσότερα”

Μεγάλο πρόβλημα ο Ερντογάν για την Ευρώπη – “Ό,τι κι εάν του δίνεις ζητά περισσότερα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ντόναλντ Τουσκ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Τούρκοι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, αποδεικνύοντας ότι η αποκατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων παραμένει μία πολύ δύσκολη υπόθεση, γράφει ο Βασίλης Σκουρής στην εφημερίδα RealNews υπό τον τίτλο “Ο Ερντογάν τους έκανε Τούρκους”.

Είναι σαν τον Πούτιν. Ο,τι κι αν του δίνεις ζητάει περισσότερα, είπαν κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το βράδυ, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Πρόεδρος της Γαλλίας αντιδρώντας όταν ο Αλέξης Τσίπρας τούς ενημέρωσε για το τι ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Μπ. Γιλντιρίμ σύμφωνα με την ενημέρωση του Έλληνα πρωθυπουργού στους αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς της Ε.Ε. προσφέρθηκε να ρίξει η Άγκυρα τους τόνους και να κάνει κινήσεις καλής θέλησης με υποχωρήσεις στο Κυπριακό, με αντάλλαγμα κινήσεις εκ μέρους των Βρυξελλών προς την Τουρκία σε θέματα όπως π.χ. η τελωνειακή ένωση.

Το Κυπριακό, άλλωστε, υπήρξε βασικό θέμα συζήτησης στο δείπνο των ηγετών, σε συνάρτηση πάντοτε με την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ είχαν προειδοποιήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν μαζί του στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός του θέρους και ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι οποίες έχουν ψυχρανθεί αρκετά.

Πρέπει να έχω τη στήριξή σας για τις εγγυήσεις και την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ηγέτες της Ε.Ε. θεωρούμε την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων ως σημαντικό θέμα για την επίλυση του Κυπριακού, εάν βεβαίως η Τουρκία δείξει διάθεση συμβιβασμού, φέρεται να τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα, ενώ είχε δύο τετ α τετ με τον Αλ. Τσίπρα, για τον συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της νέας Διάσκεψης της Γενεύης που ξεκινά στις 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της RealNews, από την πλευρά της Τουρκίας την ευθύνη για τους χειρισμούς στο Κυπριακό έχει αναλάβει ο Μπ. Γιλντιρίμ, που θεωρείται ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Τ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν αυτός που ανέλαβε την εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα και είναι χαρακτηριστικό πως ενώ πυροβολήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα και ενώ οι Τούρκοι έριξαν ρωσικό αεροπλάνο, αποσόβησε την κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπ. Γιλντιρίμ ήταν αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα για την εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με το Ιράν και το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι διπλωματικός σύμβουλος του Τ. Ερντογάν είναι ο πρώην Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς ο οποίος θεωρείται σκληρός ως προς τις θέσεις του στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, πλην όμως έντιμος διαπραγματευτής.

Η Αθήνα έχει ως κεντρικό στόχο στη Γενεύη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εν ευθέτω χρόνω, καθώς εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία και ότι είναι αδύνατο να υπάρχει στην προκειμένη φάση τελική κατάληξη στη διαπραγμάτευση.

Ταυτόχρονα, όμως επιθυμεί πάση θυσία να μην υπάρχει η αίσθηση της κατάρρευσης των συνομιλιών και πολύ περισσότερο να μη χρεωθούν μια τέτοια αρνητική εξέλιξη η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πολύ περισσότερο καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ εντός του Ιουλίου.

Πρόβλημα με Αϊντε

Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένες με το σχέδιο του κοινού κειμένου που παρέδωσε ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντε σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία, καθώς θεωρείται αρνητικό για τις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις.

Μεταξύ άλλων, δεν λαμβάνει υπόψη του τις ελληνικές θέσεις στην κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων και ευνουχίζει την ελληνική πρόταση για το σύμφωνο φιλίας μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και Κύπρου, καθώς δέχεται την παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί.

Χαρακτηριστικό των φιλοτουρκικών θέσεων που περιλαμβάνει το κοινό κείμενο είναι ότι διαθέτει τρεις παραγράφους για το τι πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι από τους Ελληνοκύπριους την περίοδο 1960-1964 και μόλις τρεις γραμμές για τις συνέπειες που είχε στους Ελληνοκυπρίους η στρατιωτική εισβολή από την Άγκυρα το 1974 και εν συνεχεία η κατοχή μέρους του νησιού που συνεχίζεται έως σήμερα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέστειλε κείμενο εννέα σελίδων με τις παρατηρήσεις της και τις προτάσεις της με το κοινό κείμενο Αϊντε, ενώ και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε κείμενο διαφωνιών την Παρασκευή το απόγευμα. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες από όλες τις πλευρές.

Σχετικά άρθρα