Δίχως την παραμικρή πρόταση για ολοκληρωτική απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, καθώς και για πλήρη κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος εγγυήσεων, η οποία άνοιξε την «Κερκόπορτα» στον Αττίλα το 1974, κατέθεσε το κείμενό του, εν όψει της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία, στις 28 Ιουνίου, ο ειδικός απεσταλμένος του OHE, Μπαρθ Έιντε, προς τα εμπλεκόμενα μέρη (Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα, κατεχόμενα, Λονδίνο), γράφει την Παρασκευή η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.
Παρότι ο ρόλος του ως εκπροσώπου του Οργανισμού – θεματοφύλακα του Διεθνούς Δικαίου του προσέφερε τη δυνατότητα να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση βέβαια της αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας που καταπατήθηκε βάναυσα από τον «Αττίλα», ο κ. Έιντε επέλεξε τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου.
Για την ακρίβεια, διαμόρφωσε μια «έκθεση ιδεών», όπου παραθέτει τόσο ελληνικές όσο και τουρκικές θέσεις, καλώντας όλους τους μετέχοντες στη νέα Διάσκεψη να «παζαρέψουν» επ’ αυτών.
Ουσιαστικά φαίνεται σαν ένα κείμενο καλών προθέσεων και βάση για τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ευχολόγιο, πίσω από το οποίο κρύβονται πάρα πολλές παγίδες για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι.
Οδηγός, όχι προτάσεις
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι το εννέα σελίδων κείμενό του φέρει τον τίτλο «Οδηγός -και όχι Προτάσεις- για τις διαπραγματεύσεις στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις», και, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο βάζει από το παράθυρο νέο καθεστώς εγγυήσεων και μόνιμη παραμονή μέρους των τουρκικών στρατευμάτων.
Ότι δηλαδή ζητάει -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο πλαίσιο του «παζαριού» της- η Τουρκία.
Κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην κυπριακή κοινή γνώμη, η οποία, εξάλλου, σε περίπτωση συμφωνίας στην Ελβετία, θα κληθεί να την εγκρίνει ή να την απορρίψει με δημοψήφισμα.
Ως γνωστόν, Αθήνα και Λευκωσία ζητούν κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων παρέμβασης και απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων μέσα σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Η απάντηση της Αθήνας στο κείμενο αναμένεται σήμερα, Παρασκευή.
Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν για το θέμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε ατμόσφαιρα έντονου προβληματισμού, καταλήγει ο Ελεύθερος Τύπος.