Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Γκριζάρει” περιοχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων η Τουρκία μετά την επίσκεψη Γιλντιρίμ

“Γκριζάρει” περιοχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων η Τουρκία μετά την επίσκεψη Γιλντιρίμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ικαρία, Παραβίαση Χωρικών Υδάτων, Σάμος, Τουρκία,

Το γκριζάρισμα μιας κρίσιμης περιοχής στο Αιγαίο με την αμφισβήτηση του κυριαρχικού δικαιώματος έκδοσης NAVTEX και επιστημονικών ερευνών ακόμη και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχειρεί η Τουρκία με αφορμή την επιστημονική έρευνα του σκάφους RV Hercules στην περιοχή των Φούρνων, της Ικαρίας και της Σάμου, αναφέρει η ιστοσελίδα LIBERAL.

Οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν την Τρίτη την NAVTEX346/17 (HA52) με την οποία ανακοινώνεται η έναρξη επιστημονικής ερευνάς από το RV Hercules «μέχρι νεοτέρας» σε περιοχές μεταξύ Φούρνων, Ικαρίας και Σάμου.

Βεβαίως στην NAVTEX είχε αναφερθεί λανθασμένα και ένα σημείο με συντεταγμένη η οποία αφορούσε τουρκικό έδαφος έναντι της Χίου. Και είναι προφανές το λάθος καθώς επρόκειτο για χερσαία περιοχή οπού βεβαίως δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν έρευνες από… σκάφος.

Παρ όλα αυτά η Τουρκία με την NAVTEX 638/17 έσπευσε να δηλώσει ότι η ελληνική αναγγελία είναι εντελώς άκυρη, αφού σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, εκδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο Σταθμό».

Το RV Hercules έχει ξεκινήσει τις έρευνες του και το μεσημέρι της Τέταρτης έπλεε στην περιοχή των Φούρνων.

Η Τουρκία συστηματικά το τελευταίο διάστημα εκδίδει NAVTEX για να χαρακτηρίσει «άκυρες» τις ελληνικές αναγγελίες είτε αφορούν ασκήσεις είτε επιστημονικές έρευνες ακόμη και στο μέσο του Αιγαίου.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας να εκδίδει αναγγελίες για την διευκόλυνση και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών.

Σχετικά άρθρα